Implementació de la nova metodologia d'avaluació de l'impacte sobre la contaminació atmosfèrica per municipis de Catalunya. M2018
Direcció de projecte: Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Període: Gener a desembre de 2018
Contents
Descripció
Es calcula l'impacte per municipis partint de la base que l'activitat tindrà efecte no significatiu pel medi ambient i per tant no requereix una modelització. Per PM10 i NO2 es fa a través dels mapes de diagnosi per modelització de la UB 2013-2016. Es calcula la mitjana ponderada per municipis. En la resta de contaminants es fan servir dades de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i assimilem l'impacte a la resta de municipis que cauen a la mateixa Zona de Qualitat Atmosfèrica (ZQA), però sempre ajustant amb informació addicional disponible.
Observacions
En el cas del PM10 i NO2 s'obté informació georefenciada a través de capes que es pengen al SIG corporatiu que estan disponibles per al públic.
Finalitat de l'acció
Facilitar a altres agents implicats en l'avaluació ambiental del medi (SSTTT, enginyeries, consultories, ....) la manera de calcular l'impacte sobre el territori a través d'una metodologia estàndard.
Novetats que aporta l'acció
La novetat de l'acció resideix en el fet que s'harmonitzi el càlcul de l'impacte entre tots els agents implicats en la avaluació ambiental. Parlar un llenguatge comú per tal que tant administració com empreses avaluïn de la mateixa manera.
Fonaments de la novetat
El fonament de la novetat és un procediment que estableix un algoritme de càlcul de l'impacte a partir de la capacitat del territori obtinguda pels resultats de la XVPCA i els resultats de la modelització.
Eixos R+D+I del Departament
Temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat:
- 2. Qualitat de l'aire i salut
Instrumentals:
- 1. Observació territorial, ambiental i climatològica
- 4. Noves tecnologies i nous serveis de suport