Contents
Oimo: Objectes intel·ligents, mal·leables i orgànics. B#36|30/09/2020*
Oimo és una empresa emergent de Barcelona que proposa una nova gamma de biomaterials que poden ser utilitzats amb les tècniques tradicionals de fabricació de plàstics a fi d’aconseguir la progressiva substitució dels plàstics convencionals amb una alternativa biodegradable i innòcua per al medi ambient.
ACCIÓ atorga un ajut directe a Oimo perquè desenvolupi el seu producte
Una empresa emergent catalana fundada l’any 2019, Oimo (Organic, Intelligent, Malleable Objects), ha estat reconeguda per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Coneixement) i dotada amb setanta-cinc mil euros d’ajuts directes perquè financi les activitats del pla de negoci inicial (salaris, despeses, contractes, lloguers i inversions) a fi de desenvolupar el seu producte: un material fabricat a partir d’extractes d’algues marines, sucres naturals i olis vegetals que pot substituir el plàstic convencional habitualment utilitzat per als envasos d’un sol ús del sector de l’alimentació, així com per a les anelles de les llaunes de beguda o els recipients utilitzats en cosmètica. Oimo també oferirà en breu pèl·lets de bioplàstic.
El nou material concebut per Oimo és biodegradable, no tòxic, i innocu per a la fauna aquàtica i per a l’entorn. Es podria començar a comercialitzar l’any 2021. La patent corresponent ja ha estat sol·licitada.
Els avantatges del producte d’Oimo enfront l’àcid polilàctic (PLA), que requereix altes temperatures per a la degradació i només admet el compostatge industrial (© OIMO)
El nou material reuneix les mateixes característiques que la majoria de plàstics convencionals emprats normalment, i persegueix la circularitat en l’ús dels recursos, obtinguts de la natura i que hi poden retornar sense malmetre-la, ja que es biodegradable tant en terra com en aigua dolça o salada.
La fabricació del biomaterial d’Oimo comporta l’escalfament de les matèries primeres (algues marines, olis vegetals...) fins a obtenir-ne cadenes moleculars que adherides en adherir-se entre si acaben donant lloc a un material amb les característiques desitjades, amb diferents graus de flexibilitat o de rigidesa.
Cal assenyalar que Oimo no fabrica productes finals, sinó que fa les tasques de formulació i disseny del nou material per adaptar-lo a les necessitats dels eventuals clients i a les característiques de la maquinària de fabricació de plàstics ja existent. Oimo, formada per un equip d’enginyers, químics i experts en desenvolupament de negoci, també ofereix serveis de consultoria per a companyies que es plantegin d’adoptar materials més sostenibles alternatius al plàstic tradicional.
Tot plegat pot contribuir a reduir la quantitat de plàstic que acaba als oceans i a la cadena tròfica, i que es xifra en uns vuit milions de tones anuals (segons Ocean Conservancy).