Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Període: Gener 2015 a Desembre 2018

Descripció

La creació d'una base de dades per l'avaluació, correcció i compensació de l'impacte de projectes sobre la fauna, flora i hàbitats protegits i sobre els espais de la xarxa Natura 2000 que hauria de realitzar personal especialitzat en l'assessorament i gestió en matèria de biodiversitat amb una dedicació a temps complet.

Finalitat de l'acció

La creació d'una base de dades i un visor associat que permet estimar els impactes directes i incorporar a les anàlisis una aproximació quantitativa dels efectes indirectes dels projectes sobre el medi on s'insereixen.

Aquesta finalitat s'assoleix mitjançant la compilació i uniformització del format de les dades disponibles sobre distribució de les espècies i hàbitats d'interès comunitari i amenaçades en l'àmbit català, la identificació de les amenaces existents sobre aquestes espècies (tant en l'àmbit general com específiques del context) i la relació entre aquestes amenaces i el conjunt d'actuacions associades a cada tipologia de projecte com a potencials fonts d'impacte.

Per últim, l'eina permet relacionar aquestes amenaces i actuacions amb possibles mesures preventives, correctores i compensatòries.

Novetats que aporta l'acció

Disposar d'una eina que incrementa les garanties de protecció de les espècies de fauna i flora amenaçades i dels espais de la xarxa Natura 2000 dins del territori català en els processos d'avaluació ambiental.

Fonaments de la novetat

La Llei 21/2013 determina que els projectes públics o privats que puguin afectar directa o indirectament els espais de la xarxa Natura 2000, s'hauran de sotmetre al procediment d'avaluació d'impacte ambiental simplificada però no estableix llindars concrets.

Aquest fet aporta un elevat grau d'ambigüitat afegida a la mateixa avaluació i per tant deixa el resultat del procediment obert a diferents interpretacions i arbitrarietat per part dels agents implicats. Una prova són els successius documents orientatius que miren d'esmenar-ho establint criteris, objectius i paràmetres quantificables en l'avaluació ambiental en espais de xarxa Natura 2000.

Fora dels espais de la xarxa Natura 2000 el procediment d'avaluació d'impacte ambiental que cal aplicar als projectes és força més clar, ja que el sotmetiment dels projectes a avaluació ambiental simplificada o ordinària, ve definit pels supòsits i llindars concrets i específics inclosos als annexos I i II de la Llei 21/2013 i no resta subjecte a tantes interpretacions en aquest punt.

Tanmateix, més enllà del tràmit que correspon, l'avaluació en matèria de fauna, flora i hàbitats està també condicionada per les mateixes limitacions d'informació difusa, efectes col·laterals i complexitat dels sistemes naturals. La complexitat d'identificar, quantificar i gestionar correctament els impactes derivats dels projectes ha inspirat la creació d'una base de dades dirigida als diferents agents de l'administració implicats en l'avaluació de projectes que permeti orientar l'avaluació i incrementar les garanties de protecció de les espècies de fauna i flora amenaçades i dels espais de la xarxa Natura 2000 dins del territori català.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/20
Presentat el 01/09/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació ambiental

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0