Projecte pilot de captura i marcatge d'exemplars de gall fer (Tetrao urogallus aquitanicus) amb emissors amb tecnologia satèl·lit. M2018
Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Altres participants: MUSIA
Període: Abril a Agost de 2018
Descripció
El gall fer dels Pirineus és considerat com una subespècie (Tetrao urogallus aquitanicus). Viu en els boscos de faig, avet i pi negre del vessant nord dels Pirineus i en els de pi negre i pi roig del vessant sud.
L'any 2018 es va iniciar un projecte de captura i marcatge d'exemplars mitjançant noves tecnologies que estalviïn el seguiment continuat al camp i aportin informació complementària a la qual s'ha obtingut amb emissors convencionals.
Aquesta nova tecnologia consisteix en la col·locació d'uns emissors equipats amb plaques solars que envien les dades de localització via satèl·lit o GSM. La col·locació d'aquests emissors requereix un procés de manipulació de l'ocell que pot durar una mitja hora.
La captura dels individus és força complicada. A més, aquesta espècie pateix estrès de captura, que arribar a provocar-li la mort. Per tal d'evitar aquests efectes secundaris va posar en pràctica per primer cop un protocol de sedació de forma experimental.
Al llarg del mes de maig del 2018 es van capturar 6 exemplars (5 mascles i una femella) en diferents boscos de les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran. En tots els casos es va aconseguir realitzar amb èxit la sedació dels ocells, la presa de mostres i la col·locació de l'emissor. Un cop finalitzat tot el procés es va procedir a administrar un reversor per a permetre una recuperació més ràpida dels ocells.
El protocol de sedació va funcionar correctament, tots els exemplars es van recuperar satisfactòriament entre 10 i 20 minuts després de l'administració del reversor i no hi ha hagut cap mort per estrès. Tanmateix, el resultat de l'experiència de marcatge amb emissors amb plaques solars no ha estat satisfactori, atès que les plomes de l'ocell han cobert la placa i han impedit que la bateria pogués carregar i enviar les dades.
Observacions
Per a l'any 2019 es preveu modificar el sistema de fixació de l'emissor i testar altres tipus d'emissors sense placa solar
Finalitat de l'acció
Testar noves tècniques de captura d'exemplars de gall fer amb menys afectacions a la seva salut. Testar el funcionament d'emissors amb tecnologia satèl·lit.
Novetats que aporta l'acció
Testar sistemes de sedació per a evitar l'estrès de captura. Testar el funcionament de diferents tipus d'emissors amb tecnologia GPS/GSM en una espècie que viu en boscos freds dels Pirineus
Fonaments de la novetat
Fins avui no s'havia testat mai aquests tipus d'emissors en aquesta espècie ni tampoc s'havia utilitzat la sedació per a evitar l'estrès de captura.