L’emergència sanitària, en dades
El 22 de març el Departament de Territori i Sostenibilitat va posar en marxa un visor per mostrar els efectes de la crisi de la COVID-19 sobre diversos paràmetres significatius lligats a les polítiques de la seva competència. Les dades també permeten comprovar el grau de compliment del confinament de la població arran de l’emergència i la seva evolució.
Blocs d’informació
Els indicadors s’han agrupat en tres blocs, que es corresponen amb els tres objectius del Departament en la gestió de l’emergència del coronavirus:
- Objectiu 1. Garantir la prestació de serveis bàsics o estratègics a la ciutadania: s’hi troben els indicadors corresponents a:
- cicle de l’aigua (consum d’aigua)
- generació de residus.
- Objectiu 2. Minimitzar l'impacte social i econòmic sobre les persones confinades, mitjançant la garantia de l'abastament de mercaderies i articles de primera necessitat: s’hi troben els indicadors relatius a les mercaderies:
- trànsit marítim als ports de Barcelona i Tarragona
- activitat de les llotges de peix
- activitat logística (activitat en els centres logístics i ZAL i als aparcaments de camions).
- Objectiu 3. Regular la mobilitat del país, ajustant-la a les indicacions sanitàries, per a permetre la continuïtat de l'activitat econòmica essencial i la prestació de serveis bàsics: s’hi troben els indicadors corresponents a:
- transport públic (oferta i demanda)
- mobilitat (trànsit a la xarxa viària d'alta capacitat i a l’aeroport de Barcelona)
- qualitat de l'aire (variació de la contaminació atmosfèrica).
Dins de l’objectiu hi ha un recull de gràfiques interactives de tots els indicadors vinculats. Cadascuna de les gràfiques permet tres visualitzacions: diària, últims 7 dies i històric (que permet cerca per dates concretes).
Evolució
Les dades reflecteixen clarament els efectes del confinament sobre tots els aspectes analitzats, des de la caiguda absoluta de la mobilitat fins a la millora de la qualitat de l’aire o la reducció de tota la recollida selectiva excepte la fracció d’envasos. Les diferències respecte el període previ son molt accentuades durant les setmanes de confinament i hi ha recuperacions progressives a diferents ritmes quan les mesures se suavitzen.
La informació es pot trobar també en format dades obertes, per ser reutilitzades i permetrà avaluar l’impacte de l’emergència sanitària en múltiples aspectes.
Autors
Redactat per: Lluís Farran i Júlia Rubert i Tayà
Per saber-ne més: Lluís Farran