Internet de les coses (IoT) per identificar ruscos en perill. B#35|30/06/2020*
Arreu del món la població d’abelles de mel es troba en declivi. Per identificar colònies en risc a causa de malalties, una plataforma d’IoT monitoritza mitjançant sensors l’estat dels ruscos. Es pretén d'aquesta manera garantir la producció de mel (però sobretot la pol·linització prèvia que aquesta comporta).
BeeAndme: una plataforma IoT al núvol per garantir el benestar de les abelles
La producció de mel té una importància econòmica relativament petita a escala mundial, suposa uns 13.000 milions d'euros anuals. Molt més significatiu, tant econòmicament (uns 265.000 milions d’euros/any pel cap baix) com ecològicament, és el valor de la pol·linització que duen a terme les abelles quan recol·lecten el material per a la mel, fins al punt que actualment hi ha una certa eclosió d'activitats d'apicultura de pol·linització –lloguer temporal de colònies d'abelles a agricultors o jardiners–: aquestes activitats volen donar resposta al declivi de la població d'abelles que es constata arreu del món.
I és que les abelles de mel han de fer front a un seguit d'amenaces que comprometen llur existència i la continuïtat dels serveis ecosistèmics que presten. Alguns d'aquests factors són els depredadors, les plagues, els pesticides, la desaparició d'hàbitats i les malalties.
Per abordar el darrer d'aquests perills ha nascut BeeAndme, una plataforma sorgida de l'entorn de T-Systems (Deutsche Telekom) que utilitza la Internet de les coses (IoT) i la computació en núvol per fer un seguiment de l'estat de salut de diversos ruscos d'abelles a Europa –un d'ells a Barcelona, a l'edifici de T-Systems al districte 22@.
Trànsit d’abelles a l’entrada d’un rusc equipat amb el dispositiu BeeAndme. El rusc és de la companyia apícola Bee-Rent, col·laboradora en l’actuació (© BeeAndme)
BeeAndme ha desenvolupat uns sensors específics destinats a substituir els controls de salut dels ruscos per part de treballadors, evitant doncs molèsties als insectes. Aquests dispositius poden ajudar a detectar els riscos sanitaris que puguin sorgir a la colònia de manera ràpida i precoç. Es tracta d'un sistema que pot resultar d'utilitat tant per als petits productors de mel com per a grans companyies del sector agroalimentari.
Els dispositius de BeeAndme consten de micròfons per enregistrar els sons del rusc i de bàscules per determinar-ne el pes, així com de sensors de temperatura ambiental i dels nius, d’humitat i de vibració. L’estructura és d’acer inoxidable, pot suportar fins a 200 kg de pes i és resistent a la intempèrie, a la cera i a la pròpoli (© BeeAndme)
Les dades recollides es transmeten a l’Open Telekom Cloud, on una plataforma d’IoT les analitza, i les emmagatzema si hi detecta algun patró desacostumat o alguna anomalia recurrent. Arribat el cas (per exemple, si el rusc no guanya pes en un temps determinat, o si en perd, cosa que pot ser senyal d’eixamenament, o si la temperatura interior és massa alta i pot matar les abelles), l’usuari de la plataforma en rep l’avís via web, telèfon intel·ligent o tauleta, de manera que pugui examinar la situació i posar-hi solució abans no esdevingui un problema més greu. El sistema també permet que l’apicultor determini en quin moment tota la colònia es troba al rusc, per aprofitar-ho per aplicar tractaments profilàctics contra, posem per cas, Varroa destructor (un àcar paràsit).
Dades d’una dotzena de ruscs públics de BeeAndme, inclosos els de Barcelona, València i Cartagena (dades de 21 de maig de 2020). Els primers a funcionar foren els dos que hi ha a la seu de Deutsche Telekom a Bonn (Renània del Nord – Westfàlia). Actualment n’existeixen prop de mil nou-cents, al servei d’uns tres-cents apicultors de nou països (© BeeAndme)
El conjunt d’elements que componen la tecnologia de BeeAndme, incloses les bateries recarregables de ió de liti, tenen una vida útil de fins a deu anys.
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: BeeAndme