El passat 26 de gener es va presentar al Museu Nemo (Amsterdam, Països Baixos) el prototip de SolaRoad, la primera carretera amb cèl·lules solars integrades d’Holanda. La potencialitat del producte per generar energia renovable queda palesa si considerem que Holanda, per bé que relativament petita, disposa d’uns 137.000 km de traçat viari, entre carreteres i carrils per a bicicleta.
Precisament en un d’aquests carrils es posarà a prova el producte: serà a partir de 2012, al poble de Krommenie, a la província d’Holanda Septentrional, l’Administració de la qual participa en el Projecte juntament amb les empreses Ooms Averhorn Groep (asfalts i paviments) i TNO i Imtech (recerca tecnològica aplicada). Amb aquesta innovació, la província aspira a complir els objectius que el 20% de l’energia que consumeix sigui renovable i que les infraestructures de mobilitat siguin climàticament neutres.
La prova pilot durarà uns cinc anys, i consistirà en 100 m de carril bici paral·lel a la carretera N203.
Val a dir, però, que SolaRoad no és apta només per a carrils bici, sinó que també pot suportar el trànsit de turismes i vehicles comercials, com es va demostrar després de la presentació del producte, quan una camioneta hi va passar per sobre diverses vegades: la superfície del prototip ho va resistir perfectament i va aguantar prou com per protegir els petits panells solars de sota.
Presentació del producte SolaRoad
La SolaRoad consta de diversos elements prefabricats: una base de formigó d’entre 1,5 m i 2,5 m de gruix sobre la qual reposa una capa de cèl·lules solars de silici cristal·lí d’1 cm d’espessor que té al damunt una superfície de vidre temperat extremadament resistent que, amb el temps, i a parer de TNO, hauria de permetre no només captar la llum solar, sinó instal·lar-hi al dessota sensors de diverses menes o díodes electroluminescents (LED) per a la il·luminació o la senyalització viària horitzontal.
La SolaRoad consta de diversos elements prefabricats
S’espera que la carretera solar pugui proporcionar energia per a l’enllumenat públic, els semàfors i, eventualment, els habitatges que la voregen: la producció d’energia estimada és de 50 kWh/m2/any (un habitatge holandès consumeix, de mitjana, uns 3.500 kWh/any)
Malgrat tot, els partícips en el Projecte són conscients que encara queda molt camí per recórrer en allò referent als requisits tècnics que ha de complir una carretera, sigui normal o per a bicicletes, en termes de rugositat i manteniment, per exemple. El Projecte exigeix encara molts desenvolupaments i proves, tant en laboratoris específics com en treballs de camp com el de Krommenie, dels diferents elements que l’integren, siguin materials, energètics (distribució i emmagatzemament), socials, de seguretat viària o confort. És per aquesta raó que els promotors de SolaRoad, alhora que ofereixen a qui hi pugui estar interessat la informació tècnica necessària, s’obren també a la participació d’agents externs (es poden trobar les dades de contacte a la pàgina web de TNO).
Destaquem
Província d’Holanda Septentrional TNO TNO Ooms Averhorn Groep bv
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume