Coordinació de l’activitat: Institut Geològic de Catalunya (ICC)Període: 2009 –2012

Objectiu:

Obtenir informacions preventives i operacionals sobre el risc sísmic, sense distorsions lligades a la frontera franco espanyola, amb una transmissió eficaç als serveis de socors i de gestió de crisi local, a la vegada que es fa una gestió en temps real d’aquestes dades. Aquest projecte també servirà per desenvolupar un model cortical 3d dels Pirineus, i amb aquestes dades registrades es calcula, automàticament, el tensor moment per als terratrèmols de la zona d’estudi –els Pirineus-.

Descripció:

L’any 2009 es va iniciar el Projecte SISPyr, cofinançat amb fons europeus del Programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013. El Projecte té una durada prevista de tres anys i l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) el lidera. Hi participen, a més, l’Observatoire Midi-Pyrénées (OMP) i el Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM), de França; i el Instituto Geográfico Nacional (IGN) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), d’Espanya.

Els objectius de SISPyr són:

1. Posar en marxa un sistema comú d’adquisició de dades sísmiques en temps real, i adequar els mitjans científics per preparar la gestió de crisis sísmiques a la serralada pirinenca. Catalunya hi aportarà dades de sis estacions de l’IGC; França, de set estacions de l’OMP i de sis del BRGM; i Espanya, de sis de l’IGN. Es pretén, així, ampliar la zona actual d’abast de les observacions.

2. Identificar i conèixer zones d’origen de sismes, cercar-ne de noves, i formular models d’atenuació dels moviments, mitjançant mecanismes de valoració i modelització de les dades, com ara:

  • a. el model tridimensional dels Pirineus, que caldrà desenvolupar;
  • b. el càlcul automàtic dels tensors de moment per a les zones del Projecte. Aquests paràmetres, que caracteritzen l’agressió sísmica, s’integraran en els futurs mapes de sacsejades (shakemaps, com el de la imatge).

3. Gestionar el risc mitjançant el desenvolupament de programari i la generació de shakemaps en els minuts posteriors al sisme, a fi que el gestor de la crisi obtingui una visió clara del succés. Els mapes es confeccionaran directament segons la xarxa comuna d’observació sísmica, i s’hi representaran escenaris de danys a les zones potencialment sinistrades, que tinguin en compte la vulnerabilitat dels edificis i de les principals infraestructures de transport.

4. Desenvolupar i gestionar la consciència ciutadana del risc sísmic, amb una pàgina web en català, francès i espanyol: http://www.sispyr.eu/.

 

Productes derivats:

S’ha desenvolupat un sistema de detecció automàtica de terratrèmols capaç d’estimar els possibles danys i enviar-ne un informe per correu electrònic, SMS i fax pocs minuts desprès de la detecció del terratrèmol.

 

Publicacions tècniques:

Goula , X.; Jara, J.; Susagna, T.; Olivera, C.; Romeu, N.; Figueras, S.; Fleta, J.; Roca, A. Rapid, automatic earthquake determination and early damage scenarios in the IGC seismic network. 6th EUREGEO. Vol. 1, pàg. 412-414. Munich (Alemanya), 2009.

Goula, X.; Colas, B.; Jara, J.A.; Romeu, N.; Dominique, P.; Susagna, T.; Irizarry, J.; Olivera, C.; Figueras, S.; Roca, A. Rapid seismic alert system. 8th International Workshop on Seismic Microzoning Risk Reduction. pàg. 305-311. Almería, 2009.

Imatges

IGC_SISPYR_01

Mapa de situació de les estacions sísmiques dins del projecte SISPYR


IGC_SISPYR_02

Exemple de “Shakemap” en una zona pilot del projecte


IGC_SISPYR_03

Imatge de la pàgina web SISPYR


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/09
Acceptat a 01/01/09
Presentat el 01/01/09

Volum Institut Geològic de Catalunya, 2009
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 94
Recomanacions 0