(Created page with "<ul><li>El projecte</li> <li>Pla de treball del Projecte GIS4EU</li> <li>Participació de l'ICC</li> <li>Flux de dades del sistema<...")
 
(No difference)

Revision as of 10:12, 16 April 2019

El projecte

A Europa, la informació espacial es caracteritza per la falta d’harmonització entre conjunts de dades a diferent escala geogràfica, per la fragmentació de dades i fonts, per la manca de dades disponibles en certes zones i per la duplicitat d’informació. L’objectiu del Projecte GIS4EU, iniciat l’any 2007 i finalitzat l’any 2010, ha estat proporcionar un conjunt de dades cartogràfiques d’Europa, de les capes corresponents a unitats administratives, hidrografia, xarxes de transport i elevacions, assegurant la seva interoperabilitat entre diferents escales, llengües i fronteres, i la seva accessibilitat d’acord amb els estàndards i els requeriments de la Directiva INSPIRE.

En el Projecte s’ha desenvolupat un model de dades comú, i s’hi han definit i emprat regles i mecanismes d’harmonització per facilitar l’accés a dades de referència consistents i homogènies, que lliuren les autoritats cartogràfiques de diferents països en àmbits diversos (nacional, regional i local), sense construir una base de dades central.

Els vint-i-un socis integrats en el Consorci GIS4EU, de deu països, es poden classificar en les categories següents: proveïdors de dades, d’àmbit nacional, regional o local; investigadors procedents d’universitats, centres de recerca o institucions acadèmiques; socis tecnològics, experts en sistemes d’informació; i persones usuàries. El pla de treball ha consistit a distribuir i coordinar tasques a través de diversos grups de treball (work packages, WP), i a més s’han constituït grups de treball per temes (thematic working groups, TWG) que han estat els encarregats de definir, per a cadascuna de les capes temàtiques, un model de dades comú i les regles d’harmonització. La figura 2 mostra el pla de treball del Projecte, amb les tasques detallades per a cada WP.


GIS4EU


Pla de treball del Projecte GIS4EU

Pla de treball del Projecte GIS4EU

Figura 2: Pla de treball del Projecte GIS4EU.


Participació de l'ICC

L’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), a més d’haver proveït dades regionals, ha col·laborat en els WP 2 i 3, dedicats al disseny d’un model de dades comú per a cada capa temàtica, i ha liderat el TWG d’anàlisi i definició del mo­del de xarxes de transport. El model de dades comú per a unitats administratives, hidrografia i xarxes de transports estan basats en les propostes que INSPIRE tenia definides en el moment d’iniciar el Projecte, mentre que per a la capa d’elevacions ha calgut dissenyar un model completament nou. L’ICC ha col·laborat també en els WP 4 i 5, dedicats a establir les regles i els mecanismes d’harmonització, incloent-hi la transformació i l’agregació de les dades; a més, ha liderat el TWG d’hidrografia, i els WP 6 i 7, consistents a valorar i avaluar els resultats. Finalment, també ha participat en l’edició i en revisió dels documents, i en la difusió del Projecte amb ponències i articles en congressos nacionals i internacionals.

La figura 3 mostra el flux de dades proposat per al sistema. Les dades exposades es transfereixen, directament o prèviament remodelades, al servidor GIS4EU, utilitzant serveis WMS/WFS. Al servidor s’harmonitzen i es difonen les dades abans de lliurar-les a les persones usuàries, i s’assegura que la informació sigui contínua tant des del punt de vista de límits administratius com d’escales i d’idioma.


Flux de dades del sistema

Flux de dades del sistema

Figura 3: Flux de dades del sistema.


Aportació

APORTACIÓ

La implantació del sistema proposat per GIS4EU ha representat un progrés important en termes d’accessibilitat, ús i explotació de dades de referència a Europa.

El Projecte ha permès:

  • Validar en quina mesura un conjunt de dades compleix els requeriments de les especificacions INSPIRE;
  • Provar les metodologies i les eines disponibles utilitzades en el procés d’harmonització i exposició;
  • Començar a estimar els costos i els beneficis que es derivaran de la implantació de les especificacions INSPIRE.

  Els resultats de l’harmonització dels conjunts de dades proporcionats pels socis proveïdors estan publicats en el geoportal del Projecte. La documentació del Projecte és també accessible a través de la pàgina web www.gis4eu.eu.

 

PARTICIPANTS I COL·LABORACIONS

  • Consorzio per il Coordinamento delle Ricerche sul Sistema Lagunare di Venezia – CORILA
  • Geographical Information Systems International Group – GISIG (Itàlia)
  • Regione Liguria – RLIG (Itàlia)
  • Regione Piemonte – RPIE (Itàlia)
  • Comune di Genova – CGE (Itàlia)
  • Università di Roma La Sapienza – UNISAP (Itàlia)
  • Informatica per il Sistema degli Enti Locali SpA – INSIEL (Itàlia)
  • Consorzio per il Sistema Informativo Piemontese – CSI (Itàlia)
  • Magistrato alle Acque di Venezia – MAV (Itàlia)
  • Università Iuav di Venezia – IUAV (Itàlia)
  • Regione Veneto – RVEN (Itàlia)
  • Intergraph – GERIN, INTIT, INGR (Alemanya, Itàlia, Polònia)
  • Výskumný ústav geodézie a kartografie v Bratislave – VÚGK (Institut de Recerca de Geodèsia i Cartografia a Bratislava - Eslovàquia)
  • Földmérési és Távérzékelési Intézet – FÖMI (Institut de Geodèsia i Cartografia - Hongria)
  • University of Nottingham – UNOTT (Gran Bretanya)
  • Instituto Geográfico Português – IGP (Portugal)
  • Institut National des Sciences Appliquées de Lyon – INSA (França)
  • Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona – SIGTE
  • Institut Cartogràfic de Catalunya – ICC

  El Projecte GIS4EU ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Programa eContentplus.

PUBLICACIONS TÈCNIQUES

 

  • Barrot, D.; Escriu, J.; Lleopart, A.; Pla, M.; Sánchez, S. (2009).“El proyecto GIS4EU: provisión de conjuntos de datos interoperables para extender el uso de la información geográfica”, Setmana Geomàtica Internacional (a Globalgeo 2009). Barcelona.


  • Lleopart, A.; Escriu, J. (2009).“Transport networks theme: comparison of GIS4EU data providers’ datasets with INSPIRE proposed data model”, International Workshop “Towards INSPIRE” 2009. Székesfehérvár, Hongria.


  • Reis, R.; Barrot, D. (2009).“Testing cartographic data harmonization in the INSPIRE context: the case for hydrography”, VI Conferência Nacional de Cartografia e Geodesia (CNCG 2009). Caldas da Rainha, Portugal.

   

Autors

Redactat per: Marga Torre i Dolors Barrot

Per saber-ne més : Dolors Barrot


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/11
Presentat el 01/04/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Representació de dades

Localització

Puntuació document

0

Visites 46
Recomanacions 0