(Created page with "'''Direcció de projecte:''' Direcció General de Transport Terrestre (DGTT) '''Altres participants:''' Advance Logistics Group, SA (ALG) '''Període:''' gener 2009 - juliol...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 591957837 to DGTT-Matriu-de-mobilitat-de-Catalunya-2006a) |
(No difference)
|
Revision as of 11:35, 14 May 2019
Direcció de projecte: Direcció General de Transport Terrestre (DGTT)
Altres participants: Advance Logistics Group, SA (ALG)
Període: gener 2009 - juliol 2009
Objectiu: elaborar una matriu de mobilitat de Catalunya per zones de transport, que mantingui el grau de detall territorial a què arriba la sèrie temporal de l’Enquesta de mobilitat obligada (EMO) i el nivell d’informació sobre els hàbits de mobilitat de què disposa l’Enquesta de mobilitat quotidiana (EMQ) 2006.
Descripció:
El treball s’ha organitzat en tres etapes. Una primera etapa es va dedicar al recull i l’avaluació de la fiabilitat i la utilitat de la informació existent, per tal d’establir, a la segona etapa, el nivell de definició de les diferents variables de mobilitat per als diferents àmbits territorials. En una tercera etapa, es processen les dades de l’EMO i l’EMQ i de les dades socioeconòmiques oficials, aplicant models territorials de generació i d’atracció de viatges, de distribució i de repartiment modal. Això ha permès elaborar matrius parcials de mobilitat.
L'anàlisi de la mobilitat per motiu ocupacional s’ha realitzat a tres nivells: vegueries, comarques i municipis, atès que, en l’àmbit intramunicipal, les zonificacions d’ambdues enquestes no són coincidents.
La metodologia per construir la matriu única de mobilitat 2006 ha consistit a extreure de l’EMQ06 el primer viatge diari fet per motius ocupacionals de cada persona activa enquestada. La matriu obtinguda és comparable a la de l’EMO01 i això va permetre d’obtenir una sola matriu a partir de les dues.
L’anàlisi es va fer de dalt a baix començant per la matriu de vegueries. Es van estimar primer els totals marginals i desprès cadascuna de les 7x7 caselles a partir de la mitjana ponderada dels valors corresponents de l’EMO01 i a l’EMQ06, i es va donar tant més pes a la darrera com més gran era la mostra disponible en aquella casella. Posteriorment, es va verificar la coherència de les sumes marginals per files i per columnes.
Estimada la matriu de mobilitat per vegueries es va passar a la de comarques, convertint cada casella en una submatriu. El valor total per casella havia de coincidir mentre que el valor de cada casella de la submatriu es va estimar repetint el procediment anterior. Finalment, es va fer el mateix per a obtenir la matriu per municipis.
Aquesta metodologia va permetre la construcció de la matriu de primer desplaçament ocupacional actualitzada a 2006 que, en aplicar els coeficients i ràtios estimats, va permetre estimar la matriu de mobilitat quotidiana ocupacional completa.
A partir de les dades de mobilitat de l’EMO01 i l’EMQ06, es va desenvolupar una metodologia per obtenir un repartiment modal dels desplaçaments, per motiu treball i estudis, més representatiu que qualsevol de les enquestes per separat. Aquesta anàlisi es realitza als tres nivells: vegueria, comarca i municipi, considerant els viatges totals.
Imatge 1
Imatge 2