(Created page with "El passat 1 de març va tenir lloc a la sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat(DTES) la jornada de presentació dels resultats del projecte europeu Inter...")
 
(No difference)

Revision as of 08:09, 14 May 2019

El passat 1 de març va tenir lloc a la sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat(DTES) la jornada de presentació dels resultats del projecte europeu Interreg CircE a casa nostra , així com de l’estratègia a seguir fins a la finalització del projecte al 2021. El projecte CircE te per objectius reforçar les capacitats dels Governs per implementar l’economia circular mitjançant l’intercanvi d’oportunitats i barreres entre països, establint polítiques sectorials i fent-ne difusió. A banda de Catalunya,  formen part del projecte la regió de Llombardia (Itàlia), la província de Gelderland (Països Baixos),   el London Waste and Recycling Board (Anglaterra), la regió Hauts-de-France (França),  la regió de Baixa Silesia (Polònia), l’Ajuntament de Sofia (Bulgària), i l’associació de 178 municipis d’Eslovènia.

A Catalunya, els treballs fets fins ara s’han centrat en la identificació, d’oportunitats, barreres i bones pràctiques als sectors del tèxtil i de les begudes, sectors prou representatius de la nostra economia. Els resultats d’aquests treballs serviran per redactar el Pla d’acció que s’haurà d’implementar en els dos anys següents, abans la finalització del projecte.

El Pla d’acció contindrà la següent informació:

  • Recull de les mesures a aplicar
  • Cronograma
  • Actors participants
  • Pressupost

La presentació de la jornada a càrrec de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la introducció del projecte per part de la Mireia Cañellas, responsable de projectes de la Direcció de Polítiques Ambientals i Medi Natural, van donar pas a la presentació dels treballs encarregats a la consultoria assignada al projecte.

Destaquem

Projecte Interreg Europe CircE. B#22|15/03/2017

INTERREG Europe CircE Projecte Interreg Europe CIRCE, “Regions Europees cap a l’Economia Circular” Economia circular als sectors tèxtil i begudes a Catalunya: Oportunitats i barreres (Resum executiu). Juliol 2018Ellen MacArthur Foundation

Sector tèxtil

Es tracta d’un sector molt interessat en fer economia circular i així ho està demostrant millorant les cadenes de processos i reduint les depeses per tal de ser més ecològics, però també són conscients de que el consumidor també hi ha de posar de la seva part, canviant alguns hàbits de consum.

El tèxtil a Catalunya va ser afectat per la crisi de la darrera dècada, i basa la seva supervivència en la gestió i la millora de la competitivitat. Afectat per la lògica global del gran consum, caracteritzat pels alts volums de producció, alta rotació, poca durabilitat i baixos costos, tracta d’apostar per afegir valor als seus productes i processos.

El sector està convençut en la introducció de mesures més sostenibles i en la circularitat però es troba amb problemes com la resistència al canvi de model de consum, basat en la gran producció i els petits marges. Cal molta pedagogia per tal de que el consumidor estigui disposat a pagar més del que ho estava fent en els darrers 10 o 20 anys. La diferència rau en que estarà comprant un producte més sostenible, de major qualitat i durabilitat.

Els treballs realitzats en aquest sector han detectat aquestes 7 oportunitats de treball, ordenades de major a menor prioritat:

  1. Hi ha la necessitat d’incrementar la recollida de residu tèxtil post-consum per la via de la recollida selectiva i sistemes de triatge efectius
  2. Incrementar la reciclabilitat, el reciclatge i l’ús de fibres, fils i teixits reciclats. Cal facilitar l’ús dels materials reciclats en nous productes.
  3. Recuperar i reintroduir els residus tèxtils per a un ús industrial. El sector tèxtil a Europa produeix una quantitat de residus tèxtils derivats del propi sistema productiu que poden recicularitzar-se com a productes per altres indústries del sector.
  4. Creació de nous models de negoci, on hi entren les tecnologies digitals.
  5. Apostar per l’ecodisseny per allargar la vida dels productes tèxtils per tal de combatre l’augment exponencial del volum de roba consumida i la reducció dràstica de la seva utilització.
  6. Intensificar la cerca d’alternatives per prevenir els efectes de l’alliberament de microfibres i d’altres substàncies de risc durant el cicle de vida del tèxtil
  7. Millorar l’estalvi i l’eficiència energètica i en l’ús d’aigua durant el procés productiu.


DGPA_CIRCE_textil


Sector begudes

Les directives europees de maig del 2018 han contribuït al gran interès que desperta en aquest sector la economia circular. La circularitat es pot aplicar a diferents punts de la seva cadena de valor, que va des de la millora de les pràctiques de conreu, la prevenció del malbaratament i dels residus alimentaris (per exemple, gràcies a l’aprofitament dels residus de fruites i hortalisses per transformar-les en sucs), fins al reaprofitament dels residus per part del món agrari com a fertilitzants i per a la fabricació de pinsos. En el cas del sector begudes els envasos són clau en el desenvolupament de la circularitat i caldrà innovar en aquesta matèria per trobar solucions més sostenibles que les actuals. I, també, a l’igual que passa amb el tèxtil, cal que el consumidor final tingui una conducta responsable.

  Les oportunitats detectades en aquest sector, de major a menor prioritat són les següents:

  1. Contribuir a reduir el malbaratament i els residus alimentaris al llarg de tota la cadena de valor. Una pràctica d’això és el projecte ECOWASTE4FOOD, on el DTES hi participa a través de l’Agència de Residus de Catalunya.
  2. Utilitzar materials reciclats per a fer nous envasos.
  3. Augmentar la reutilització dels envasos de vidre tenint en compta la tecnologia de la qual es parteix, els costos de neteja dels envasos i la inversió en etiquetes que marxin fàcilment en ser rentades.
  4. Incrementar la implementació de solucions intel·ligents als envasos.
  5. Escalar la creació de nous productes de valor a partir de subproductes
  6. Minimització de l’ús de material en l’envasament i distribució de begudes.
  7. Millorar l’estalvi i l’eficiència en l’ús de l’aigua durant la producció.
  8. Utilitzar materials de base orgànica i/o compostables per a envasos plàstics, quan sigui beneficiós.

Per finalitzar la jornada es va fer una taula rodona amb representants de tots dos sectors que van reclamar la implicació de les Administracions pel que fa a la difusió del concepte d’economia circular a la ciutadania, i especialment en el cas del tèxtil, facilitar-ne el seu reciclatge. També es van queixar de la manca de sensibilització que existeix a la indústria i van demanar una major inversió en recerca de materials pel cas dels envasos al sector begudes.


DGPA_CIRCE_begudes


Redactat de la notícia i més informació

Per saber-ne més: Mireia Cañellas, Ingrid Vives

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 57
Recomanacions 0