(Created page with "Amb la finalitat dʼassolir un ràpid desplegament de carreteres connectades amb un cost raonable, el Projecte SafeStrip estudia les prestacions dels elements de senyalitzaci...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 345788624 to Martinez 2018bb)
(No difference)

Revision as of 15:11, 13 May 2019

Amb la finalitat dʼassolir un ràpid desplegament de carreteres connectades amb un cost raonable, el Projecte SafeStrip estudia les prestacions dels elements de senyalització horitzontal com a proveïdors de serveis TIC.

SafeStrip, tecnologia de comunicacions fàcilment integrable a la calçada

El Projecte SafeStrip, liderat per les universitats gregues de Patres i de Tessalònica, té per objectiu la introducció de les tecnologies de comunicació entre vehicle i infraestructura (V2I i I2V), així com la implantació de funcions de senyalització variable en les carreteres ja existents, mitjançant marques viàries de baix cost (en comparació amb els sistemes de transmissió de dades des dels vorals) i de fàcil integració a la calçada, equipades amb micro- i nanodispositius TIC. Es pretén que aquestes franges de senyalització horitzontal puguin suportar serveis i aplicacions per als sistemes de transport intel·ligents, així com missatges personalitzats (en la pròpia llengua del conductor, per exemple) per a tots els usuaris de la carretera, fins i tot aquells que no disposen de vehicles connectats. A més, el Projecte vol que els aquests nous elements viaris siguin poc exigents quant a manteniment i totalment reciclables.

SafeStrip també pot contribuir a la previsió de tasques de conservació de la infraestructura, mitjançant les informacions proveïdes al gestor de la carretera gràcies als sensors incorporats.

El sistema de marques viàries sʼestà desenvolupant específicament per a autopistes i carreteres interurbanes, tot i que no se nʼexclou la utilització en vies de circumval·lació urbana o en carreteres rurals. També, segons els seus responsables, seria apte per a instal·lacions logístiques i zones especialment crítiques quant a seguretat viària, com ara passos a nivell en el cas de les carreteres rurals, o àrees on sʼestiguin executant obres a la calçada.

Com sʼha apuntat, SafeStrip aspira a prestar serveis a tota mena de vehicles, tant als autònoms, com als que venen equipats amb dispositius V2I/I2V, com als que no en tenen: en aquest darrer cas, les informacions subministrades per les marques viàries sensoritzades arribarien al conductor a través dels seus dispositius mòbils, com ara telèfons intel·ligents o aparells de GPS. Aquestes informacions podrien incloure dades sobre les condicions meteorològiques, lʼestat de la carretera i del trànsit més endavant, o suggeriments dinàmics de velocitat òptima, a fi que el conductor pugui adequar el seu comportament per a un viatge segur i un recorregut eficient.

També es pretén que SafeStrip pugui dur a terme les tasques de càlcul i cobrament de peatges, o de reserva i pagament dʼaparcament.

Les prestacions de SafeStrip sʼavaluaran en entorns controlats dʼEspanya (CIDAUT de Valladolid), França (instal·lacions de Continental a Tolosa i de Valeo a París) i Itàlia (circuits de prova de Fiat a Torí), i també en condicions reals en autopistes italianes (de la concessionària Autostrade del Brennero) i gregues (dʼAttikes Diadromes). En els assajos es faran servir vint-i-cinc vehicles (motocicletes i cotxes) equipats amb sistemes TIC, i quinze de no equipats.

En cada escenari de prova sʼhi instal·laran unitats ORU (on-road units, pròpiament les marques viàries SafeStrip, en diferents disposicions, incloent-hi un pas zebra) i RSB (road side bridge, els dispositius que han de recopilar les dades transmeses per les ORU i distribuir-les als vehicles i als serveis i processadors dorsals (de gestió, back-end, aquells a què no té accés lʼusuari final). La comunicació entre les ORU i el RSB es farà per Bluetooth de baixa energia (BLE), mentre que els vehicles equipats amb sistemes TIC ho faran a través dels dispositius V2X (amb estàndard europeu ITS-G5). La comunicació entre el RSB i els vehicles no equipats amb sistemes TIC, i la transmissió de dades al processador dorsal, es durà a terme mitjançant LTE (evolució a llarg termini).

SafeStrip ha rebut finançament de la Unió Europea en el marc del Programa de recerca i innovació “Horizon 2020ˮ (núm. 723211).

 

safestripusos

Algunes de les possibles aplicacions de SafeStrip (PWT significa “powered two-wheelerˮ, vehicle de dues rodes motoritzat) (© SafeStrip)


safestriplogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: SafeStrip, SafeStrip [PDF]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Comunicació amb l'usuari

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Accidents

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Tarifació variable de la mobilitat

Tarifació per ús d'infraestructura viària o ferroviària (cànon)

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Optimització de la capacitat viària

Localització

Puntuació document

0

Visites 52
Recomanacions 0