(Created page with "A Caen es va inaugurar el mes de juny de 2018 un canal dʼonades per conèixer lʼimpacte de les tempestes marines sobre el litoral i les infraestructures costaneres. Sense as...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 481050225 to Martinez 2018an) |
(No difference)
|
Revision as of 13:55, 13 May 2019
A Caen es va inaugurar el mes de juny de 2018 un canal dʼonades per conèixer lʼimpacte de les tempestes marines sobre el litoral i les infraestructures costaneres. Sense assolir les dimensions del que funciona a Delft, als Països Baixos (vegeu el Butlletí núm. 17), sí que és ara com ara el més gran de França.
Col·laboració institucional per avaluar la resistència del litoral
El nou canal dʼonades de Caen (Calvados, Normandia), instal·lat a lʼÉcole Supérieure dʼIngénieurs des Travaux de la Construction (ESITC), és el resultat de la col·laboració establerta entre aquesta escola, la Universitat de Caen-Normandia, lʼAdministració regional i el CEREMA (Centre dʼÉtudes et dʼExpertise sur les Risques, lʼEnvironnement, la Mobilité et lʼAménagement).
El canal té per finalitat la mesura de lʼimpacte de les tempestes marines sobre el litoral i les infraestructures costaneres, i és actualment una instal·lació única a França. Segons els seus impulsors, el canal de lʼESITC permetrà simular les situacions reals a què possiblement hauran de fer front la costa i les infraestructures litorals (ports, carreteres o edificis residencials) en un escenari de pujada del nivell de les aigües i dʼalteració generalitzada del clima com a conseqüència del canvi global en què ens trobem immersos.
El canal de lʼESITC fa 40 m de llarg i 1,2 m de fondària, i pot acollir fins a 50 m3 dʼaigua. Les seves parets són de vidre reforçat i fan de 1,9 cm de gruix. Tot plegat, permet simular alçades dʼonada de fins a 15 m. Mitjançant la reproducció a escala dels objectes la resistència dels quals interessa mesurar i dels seus entorns, és possible en principi produir en laboratori situacions reals que encara no han tingut lloc i deduir-ne el comportament de les costes i de les infraestructures que acullen en un escenari futur on, probablement, les tempestes marines seran més intenses que no coneixem ara.
(© ESITC Caen)
El nou canal de Caen, tot i ser de mida intermèdia, és actualment el que ofereix millors prestacions a tot França: a París nʼexisteix un dʼiguals dimensions, però es troba força envellit i no permet totes les simulacions que poden dur-se a terme al canal de lʼESITC; a la Universitat de Caen-Normandia, de la seva banda, nʼhi ha un altre, però fa tot just 25 m de llargada i 50 cm de fondària, per la qual cosa les seves simulacions no assoleixen lʼabast ni la precisió del canal de lʼESITC.
Aquest nou canal sʼha construït amb parets de vidre a fi que tothom que ho desitgi pugui veureʼn el funcionament: els responsables de la instal·lació asseguren que a més de la funció de conscienciació pública, això permetrà mostrar als responsables polítics que hagin de gestionar la qüestió de les submersions marines els impactes reals de lʼelevació del nivell del mar que pot acabar produint-se en els seus municipis.
El canal dʼonades de lʼESITC-Caen ha tingut un cost de 300.000 euros i ha estat construït a Escòcia.
Podeu consultar més dades sobre el canal al gràfic de baix.
(© Le Monde)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: ESITC-Caen, ESITC-Caen [vídeo], ESITC-Caen [PDF]