(Created page with "Per intentar pal·liar parcialment dos dels principals problemes ambientals de l’Índia (la pol·lució atmosfèrica a les ciutats i la presència de plàstic als rius), la...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 428127428 to Martinez 2018x)
(No difference)

Revision as of 10:34, 13 May 2019

Per intentar pal·liar parcialment dos dels principals problemes ambientals de l’Índia (la pol·lució atmosfèrica a les ciutats i la presència de plàstic als rius), la filial al país d’una empresa alemanya proposa una actuació de reciclatge de materials que ataca tots dos fronts.


Bio-lutions, l’alternativa biodegradable

Les ciutats de l’Índia pateixen gravíssims problemes de contaminació, tant atmosfèrica com de les aigües. Per exemple, pel que sembla, dels deu rius que arrosseguen fins al mar el 90% dels plàstics a tot el món, tres passen pel país; d’altra banda, a les urbs índies hi són freqüents els episodis extrems de pol·lució de l’aire.

Precisament en un intent de posar remei a aquests dos problemes ambientals, la companyia Bio-lutions AG (originària d’Hamburg) proposa una alternativa biodegradable al plàstic a partir de residus vegetals agrícoles, evitant-ne la incineració. L’empresa va obrir la seva primera planta a l’Índia prop de Bangalore (capital de l’estat de Karnataka).

Aquesta ciutat, la quarta del país per població, genera unes 3.500 t de residus cada dia, incloent-hi grans quantitats de plàstic; atesa la insuficiència de les instal·lacions municipals de tractament de residus i la laxitud amb què generalment s’aplica al país la legislació ambiental, el riu de la ciutat, el Vrishabhavathi, acaba rebent una part important dels residus plàstics generats a diari.

La ciutat, en determinades èpoques de l’any, també pateix episodis de contaminació atmosfèrica, provocada, en gran mesura, per la pràctica de la crema de restes agrícoles, força habitual al país, on hi ha poc costum de reutilitzar aquests residus vegetals com a adob, aliment per al bestiar o jaç protector. Aquesta contaminació atmosfèrica d’origen agrícola, val a dir, no és exclusiva de Bangalore, també es pateix a la majoria de ciutats del país, inclosa la capital, Delhi.

El propòsit de Bio-lutions, diu la mateixa companyia, és posar fi a l’ús excessiu de plàstics d’origen fòssil, així com de paper, que caracteritza la societat actual. Per aconseguir-ho, l’empresa confia en els seus processos de tractament de les fibres vegetals, que les converteixen en alternatives ecològiques als materials d’envasament habituals.

L’empresa assegura haver trobat una manera relativament senzilla de produir embalatges i articles de taula d’un sol ús a partir de les restes vegetals esmentades més amunt.

Tot plegat funciona així: Bio-lutions compra els residus vegetals a l’agricultor, els rep a la seva planta de fabricació, els tritura i els deixa assecar; posteriorment els renta amb aigua i, mitjançant tecnologia pròpia patentada, en fa nano- i microfibres autoaglutinants; aquestes, amb l’addició de més aigua i la subsegüent centrifugació, esdevenen una pasta que després de passar per una emmotlladora, una premsa en calent i un procés d’encuny i/o de laminació amb biofilm, es converteix en l’article d’envasat desitjat (en podeu veure un parell d'exemples més avall, i tota l'extensa gamma al web de la companyia).

 

biolutionsproces
biolutionsmaq

Emmotlladora de la planta de Bio-lutions a Mandya, a la rodalia de Bangalore'(© Priti Salian/CityLab)

  Els materials que empra Bio-lutions són diversos: s’hi troben fulles de morera provinents de la indústria de la seda, fulles de pinya i de canya de sucre; palla de blat i d’arròs; tiges de bananer i plantes senceres de tomaquera.

Segons la companyia, la petjada hídrica del procediment utilitzat és baixa, d’entre 3,5 i 5 l d’aigua per quilo de producte a tractar; la quantitat d’energia esmerçada en la fabricació dels nous envasos tampoc és gaire elevada, i al llarg del procés no s’utilitza cap mena de producte químic. D’aquesta manera, els envasos, embalatges o articles de taula d’un sol ús que s’obtenen, en estar compostos exclusivament de residus vegetals i d’aigua, es biodegraden fàcilment, en tot just tres mesos.

Com a avantatge addicional de la seva activitat, Bio-lutions diu que el fet que la producció sigui estrictament local fa que els clients de la companyia puguin actuar amb independència dels preus del petroli i de la cel·lulosa, amb llibertat respecte de subministradors externs, i sense haver de fer front a despeses excessives de transport per als seus envasos i embalatges. Entre els clients de la companya hi ha diverses botigues d’alimentació en línia, a les quals, des de començaments de 2017, Bio-lutions els subministra els seus productes d’embalatge (val a dir que aquests han estat aprovats per l’autoritat índia d’estàndards alimentaris, que els ha reconegut segurs i no tòxics).

A part de ser adequats per a ús alimentari, i biodegradables en condicions ambientals normals, els productes Bio-lutions són resistents a l’aigua i a l’oli, compostables, reciclables i aptes per a la crema (arribat el cas) amb un balanç de CO2 gairebé neutral.

La companyia també assegura que les seves pràctiques no interfereixen en la producció normal d’aliments (ja que només usa parts vegetals de rebuig), ni incentiven el canvi d’usos del sòl agrícola (cosa que sí que passa de vegades en actuacions pretesament beneficioses per al medi ambient, com ara la producció de biocarburants).

Els processos de fabricació de Bio-lutions, a més, són altament descentralitzats: utilitzen l’excedent vegetal allà on es genera, de manera que es reforça l’economia local. Indirectament, es retallen dràsticament els costos de transport i se simplifica en gran mesura la logística. En aquesta línia de desconcentració, l’empresa preveu créixer a l’Índia amb l’obertura de fins a deu nous centres de fabricació d’envasos aquest mateix 2018.

S’ha d’assenyalar, cal dir-ho tot, que els envasos Bio-lutions són una mica més cars que productes anàlegs fets de plàstic d’origen fòssil o de paper a partir de cel·lulosa verge.

 

biolutionsconcept1

 

biolutionsconcept2

Alguns envasos Bio-lutions (© Bio-lutions). Remeteu-vos al web de l'empresa per veure'n la gamma completa


biolutionslogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Bio-Lutions AG


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/06/18
Acceptat a 01/06/18
Presentat el 01/06/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 24
Recomanacions 0