(Created page with "El passat 16 de juny es va celebrar, a la Delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les, la jornada '''El rol de l’Ecodisseny en l’economia circular'''. Per tal...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 175216628 to Esteve et al 2015a) |
(No difference)
|
Revision as of 15:19, 7 May 2019
El passat 16 de juny es va celebrar, a la Delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les, la jornada El rol de l’Ecodisseny en l’economia circular. Per tal d’impulsar l’ecodisseny en les polítiques públiques d’economia circular, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el CADS van organitzar l’acte, amb el suport del Bureau of European Design Association (BEDA), de l’European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC) i de l’Association for Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management (ACR+).
- Impuls de l’ecodisseny en les polítiques públiques d’economia circular
- Redactat de la notícia i més informació
Impuls de l’ecodisseny en les polítiques públiques d’economia circular
En els darrers anys, la Comissió Europea ha promogut l’ecodisseny mitjançant diverses iniciatives, com ara la implementació de la Directiva sobre ecodisseny per a productes relacionats amb l’energia. Ara que la Comissió prepara una nova proposta relacionada amb l’economia circular, és cabdal aconseguir que l’ecodisseny figuri al centre d’aquesta nova estratègia.
La conferència ha estat una oportunitat única per escoltar un grup internacional format per ponents i representants de la Comissió Europea, legisladors de diverses regions, així com per membres d’entitats i xarxes empresarials i de la indústria del disseny.
L’obertura de l’acte va anar a càrrec de la Sra. Imma Buldú, responsable d'assumptes institucionals de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea.
A la primera part de la jornada la primera ponència va anar a càrrec del Sr. Walter Stahel, del Product-LifeInstitute de Ginebra, pioner en les teories de l’economia basada en serveis com a alternativa a l'economia dels productes. A la ponència va presentar els arguments econòmics i ecològics perquè les empreses passin a ser proveïdores de serveis en lloc de productes.
Continuà el Sr. Ignasi Cubinyà, de l’EcointelligenceGrowth, que promou la generació i utilització de materials netament compostables en el concepte “cradle to cradle”. Un altre dels punts remarcat per Ignasi Cubiñá va ser que actualment la humanitat no té un problema de fonts d'energia, sinó més aviat de disponibilitat de materials, així com la seva distribució i accés. També va posar èmfasi en el tractament especial que mereix el sòl, ja que "és la bateria del planeta Terra" i per aquesta raó i en línia amb els principis de la resiliència i una 'ecoeficiència', els edificis han d'esdevenir veritables "bancs de materials, capaços de retenir valor", per fomentar l'anomenat "disseny per l'abundància".
La representantde la Comissió Europea, la Sra. KarolinaD’Cunha, va presentar els objectius del nou paquet d’economia circular que està en fase de participació pública.
A continuació, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, el Sr. Josep Enric Llebot, va obrir la taula rodona presentant les polítiques públiques que du a terme la Generalitat en matèria d’economia circular, especialment l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora, recentment aprovada per Acord de govern el2 de juny de 2015. Van continuar la intervenció diferents figures del panorama europeu com Christopher Harris, del PDR, Cardiff Metropolitan University, Carsten Wachholz de l’European Environmental Bureau (EEB) i Lisa Labriga, Association for Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management (ACR+).Destaquem la intervenció d’AshimaSukhdev, de la Fundació EllenMacArthur, qui va presentar “Repensant el futur”en tres idees clau; el disseny òptim és el que té més durabilitat temporal amb un manteniment fàcil, en què el fabricant té un paper clau i alhora estableix un vincle amb el consumidor del seu producte i, per últim, el bon disseny és aquell de fàcil desmuntatge, reciclatge i reutilització.
D’altra banda, la Sra.Isabel Roig de Barcelona Centre de Disseny (BCD) va presentar el paper deposicionament del Bureau of European Design Association (BEDA) sobre ecodisseny i economia circular.Els objectius són els següents:
- Destacar la importància del disseny aplicat a l’economia circular(nous models de creació de valor).
- Augmentar la utilització de criteris d'ecodisseny de productes en les polítiques de la Comissió Europea: Etiqueta Ecològica Europea (Ecolabel), les declaracions ambientals de productes, la petjada ambiental, etc.
- Millorar el coneixement dels consumidors respecte a les ecoetiquetes
- Habilitar l’accés al finançament a través dels fons estructurals europeus i d'inversió per a les empreses que inverteixen en estratègies de disseny ecològic i/o creen models circulars de empreses.
- Incloure els criteris de ecodisseny en la contractació pública,fent ús de les possibilitats que ofereixen les noves directives
La jornada va finalitzar amb la inauguració de l’exposició Disseny per al Reciclat, que mostra les candidatures guanyadores de la darrera edició; es va poder veure a l’Espai Catalunya-Europa entre el 8 i el 30 de juny.
A la jornada hi van assistir unes 80 persones: representants d’institucions comunitàries, de la indústria del disseny, d’entitats i de xarxes empresarials. La jornada va contribuir a posicionar el Govern de Catalunya en matèria d’economia circular.
http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/conferencia-ecodisseny
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Anna Esteve Traveset , Argeme Pérez Sánchez i Margarita Torre Alcoceba Per saber-ne més: Anna Esteve Traveset
[/ca/detalls/Article/tm_3.3 Ecodisseny i compra pública ambientalitzada]. [/ca/detalls/Article/6.1 Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació]