Line 70: Line 70:
 
[[File:TonaMalla.png|800px|center]]
 
[[File:TonaMalla.png|800px|center]]
  
==BV-2411 Begues-Avinyonet==
+
==BV-2411, Begues-Avinyonet==
  
 
Actuació que compren des del PK 12+00 fins al 26+910, 14,9 quilòmetres de 2 carrils de 3 metres d'amplada cadascun. La situació de partida eran flonjalls generalitzats a la rodada dreta, valors d'IRI (Ìndex d'Irregularitat Internacional) i presència d'arrels a la calçada.
 
Actuació que compren des del PK 12+00 fins al 26+910, 14,9 quilòmetres de 2 carrils de 3 metres d'amplada cadascun. La situació de partida eran flonjalls generalitzats a la rodada dreta, valors d'IRI (Ìndex d'Irregularitat Internacional) i presència d'arrels a la calçada.

Revision as of 09:44, 14 September 2022

Tret de sortida del desplegament del Pla de Ferms

L’objectiu és la millora del ferm en carreteres que incorporen noves tècniques i materials més sostenibles, des del disseny, la fabricació i l’execució de les actuacions. El vicepresident Jordi Puigneró ve presentar a començament de maig el desplegament d’aquest programa amb una visita a les obres que han començat a l’L-902 a Almacelles i Almenar (Segrià).

Durant la visita, el vicepresident va enumerar els tres grans objectius del Departament, que són “connectar, digitalitzar i descarbonitzar” i que “aquests eixos estan presents en totes les actuacions que fem”. En concret les obres d’Almacelles – Almenar van tenir un termini d’execució de tres mesos i van abastar 116 quilòmetres.


Error creating thumbnail: File missing


Compra Pública Innovadora (CPI). Pla de Ferms Sostenibles

El Pla de Ferms Sostenibles s’emmarca en el Programa de compra pública d’innovació, de les estratègies de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent a Catalunya - RIS3CAT -, previst a l’Acord de Govern de 28 de juny de 2016, que té com objectiu principal impulsar la demanda d’innovació per part de l’Administració pública de la Generalitat, mitjançant el disseny i l’execució de projectes pilot demostradors i innovadors.

Aquest programa vol promoure, mitjançant la compra pública d’innovació, l’aplicació de materials i tecnologies més sostenibles tant en el disseny com en la producció, construcció i manteniment de ferms per a carreteres, tot aportant nous valors afegits a la seva funcionalitat bàsica de seguretat viària. Així mateix, introdueix altres aspectes innovadors en la participació i implicació de les empreses adjudicatàries.

S’incentiva la Innovació des de la demanda, no des de l’oferta, estirant de la tecnologia al mercat i intentant afavorir i sobretot accelerar la innovació.

Materials i tècniques més sostenibles

 Pel que fa a la sostenibilitat de materials i tècniques, el Pla pretén afavorir la reducció d’emissions, l’economia circular, la sostenibilitat econòmica i la sostenibilitat energètica. Així, proposa mesures com:

  • Reducció del balanç energètic: Temperatura de fabricació (ús de mescles en fred), transport i estesa del ferm. Reducció d’emissions i consum energètic, menor envelliment del betum i millora de les condicions de treball.
  • Aprofitament de productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats (material fresat, pols de pneumàtic, àrids siderúrgics, vidre, etc.).
  • Augment de la durabilitat i cicle de vida, i, per tant, es redueixen els consums de materials i costos.

Altres aspectes innovadors

Quant a altres aspectes innovadors, també cal remarcar que els contractes inclouen tant la redacció com l’execució de l’obra, fet que permet ajustar els terminis. Així mateix, es promou una participació col·laborativa de les empreses adjudicatàries en la presa de decisions durant el seu desenvolupament. D’altra banda, en l’avaluació de les ofertes ha disminuït el pes de l’oferta econòmica (un 25% enfront del 50% habitual) i ha augmentat el dels criteris objectivables.

Un cop s’executen els treballs, es farà seguiment de cada actuació, per tal d’avaluar les solucions aplicades i incloure’n l’ús en les obres que du a terme habitualment la Generalitat a la seva xarxa viària.


Les primeres experiències

L’objectiu principal era l’estalvi energètic, reduint la temperatura de les mescles. La inversió realitzada va ser de 2 M€ (IVA inclòs). I van ser dues proves pilot.

Error creating thumbnail: File missing

Pla de Ferms Sostenibles 2022

Abasta 12 actuacions on es contracta el projecte i l'obra, i que van estar adjudicades el 2021 i està previst que la finalització de les obres sigui el desembre del 2022 i s'ha tingut en compte els tres mesos de redacció del projecte, 3 mesos d'obra i 3 mesos més de seguiment. Tant en la contractació con el el desenvolupament dels treballs s'ha emprat el mètode LEAN i el suport del BIM. I les solucions a utlitzar han estat les següents:

  • Mescles ultrafines.
  • Mescles amb àrid siderúrgic.
  • Mescles en fred.
  • Mescles amb fibres de cel·lusosa.
  • Mescles amb vidre.
  • Mescles amb biolligants.

Una mateixa solució podrà provar-se a més d'un tram de carretera, per validar la seva viabilitat en territoris amb climatologia diferent o en trams de carreteres amb diferents càrregues de trànsit.

L’objectiu de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat és que aquestes mescles innovadores passin a ser utilitzades amb normalitat en projectes futurs, introduint en la valoració d’ofertes paràmetres com l’empremta de carboni.

Les diferents solucions innovadores als 12 trams

Error creating thumbnail: File missing

N-141, Tona-Malla

Aquest tram de 6,5 quilòmetres que va des del PK 40+490 fins al 46+990 presentava un quarterat genaralitzat en la malla, fissuracions, sots i deformacions, tan transversals com longitudinals en rodada.

S'ha aplicat una capa de mescla bituminosa ultrafina en calent (AUTL) amb dotació de 32 kg/m2 i la mida màxima d'àrid és de 8mm de naturalesa granítica.

En aquest cas, a banda de l'estalvi econòmic per la maximització de la superfície tractada i la reducció de la petjada de carboni, la capa discontinua és sonoreductora. Tanmateix, cal un bon estat estructural i geompetric del ferm.

Error creating thumbnail: File missing

BV-2411, Begues-Avinyonet

Actuació que compren des del PK 12+00 fins al 26+910, 14,9 quilòmetres de 2 carrils de 3 metres d'amplada cadascun. La situació de partida eran flonjalls generalitzats a la rodada dreta, valors d'IRI (Ìndex d'Irregularitat Internacional) i presència d'arrels a la calçada.

En aquest cas s'ha aplicat una mescla amb àrid siderúrgic, que consisteix en una mescla per a capa de rodadura en la que es substiyueixl'àrid natural per un àrid artificial procedent de la valorització de les escòries siderúrguiques. A més la mescla es fabrica a menor temperatura que la mescla convencional (15-20 graus menys). Aquesta mescla és amb una granulometria discontinua amb una gandària màxima d'àrid d'11 mm. Per reduir la temperatua de fabricació s'empra un additiu líquid d'origen vegetal.

Per causa d'aquesta temperatura menor és necessari incorporar el additiu per mescles a baixa temperatura, en aquest cas s'incorpora directament al betum en el tanc de la planta asfàltica.

Avantatges

Entre d'altres en destaquem:

  • Eleva la resistència al lliscament i a les deformacions plàstiques.
  • Altes prestacions davant el desgast per l'acció del trànsit.
  • Es facilita l'obtenció de les densitat in situ específiques (major temps disponible per a la compactació).
  • Major resistència a la fissuració tèrmica a baixes temperatures.
  • L'àrid siderúrgic té menys costos ambientals per tona produïda que làrid granític.

Inconvenients

  • Elevada densitat: incrementa la massa necessària per pavimentar la mateixa superfície amb el mateix espessor, per tant increment dels costos de transport, fabricació o estesa.
  • La demanda energètica es pot veure incrementada per la major capacitat tèrmica de l'àrid siderúrgi, i s'ha de prevenir el risc de potencials expansions de l'àrid siderúrgic.
    Error creating thumbnail: File missing

GI-531 Sant Aniol de Finestres - Pla d'Hostoles

Actuació de 8 quilòmetres que van des del PK 25+090 fins a 33+090. Dos carrils amb fissuracions, deformacions i esgotament del ferm actual. A una primera fase cal fer la preparació de la capa, que consisteix a rehabilitar el ferm envellit a partir de la barreja homogènia del material resultant del fresat del ferm existen, aigua i emulsió bituminosa formulada amb un additiu d'origen vegetal per millorar el manegament i la compactació.

Després es fa el microfressat, amb una fressadora-mescladora d'alt rendiment amb capacitat de processar el paviment per aconseguir la granulometria adequada.

La solució innovadora consisteix a l'estesa d'una capa de 3 cm tipus AC11 SURF amb una addició de vidre procedent del rebuig primari de la trituració de vidre.

Avantatges

  • El procés de mircrofessat es fa a temperatura ambient, en un únic procés per regenerar les característiques mecàniques de la superfície tractada.
  • A la mescla a afegir és procés és similar a la mescla convencional, però es valoritza un subproducte.
  • La mescla també aumenta la seguretat vial, per la forma en com es tracta la incidència dels rajos lumínics.

Inconvenients

  • Per al microfressat cal definir una normativa de les màquines específiques per a aquest procés. Així com aquella que defineixi els processos i els paràmetres de control.
  • L'estalvi energètic no és immediat ja que es tracta de mescles bituminoses en calent, és a llarg del temps d'ús, ja que es produeix un augment de la durabilitat associada a aquest tipus de mescles.
Error creating thumbnail: File missing

C-12, entre Xerta i Rasquera. Finalitzada el juny 2022

Aquest tram de 20 quilòmetres de l'Eix de l'Ebre i en la seva inauguració el passat 20 de juny, la directora dels Serveis Territorials de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de les Terres de l'Ebre, Lídia Pino, va destacar que aquestes obres permeten un estalvi de 90'5 tones de CO2 ja que s'utilitza pols de pneumàtics i, per tant, es dona pas a l’economia circular complint així els objectius marcats amb aquest pla de ferms sostenibles.


Error creating thumbnail: File missing

L-310, de Tàrrega a Guissona. Estarà enllestida a mitjan agost del 2022

En aquest cas, els treballs van començar al maig i, a més a més, s'ha aprofitat per posar la fibra òptica entre Concabella i Tàrrega. A tot Catalunya, són 12 les actuacions que s'executen enguany en el si d'aquest programa. A la demarcació de Lleida, hi ha una altra obra inclosa, a l'L-902 a Almacelles i Almenar, finalitzada recentment amb una inversió de 2 MEUR i un estalvi en emissions de 200 tones de CO2.

Error creating thumbnail: File missing

GI-514. Sant Julià de Ramis – Cornellà del Terri

Es tracta de la carretera de Medinyà, un tram de 7 quilòmetres on s’aplicarà un nou asfalt fet amb una mescla altament modificada amb cautxú. Al juny, mentre es feien els treballs, el subdirector general d’Explotació Viària, Albert Gómez, va explicar a la zona que l’actuació utilitza una solució asfàltica en què se substitueixen part dels betums provinents del petroli per pneumàtics reciclats. Concretament, les obres permetran reutilitzar entre 5.000 i 6.000 pneumàtics en desús.


Error creating thumbnail: File missing


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Laia Pou i Albert Gòmez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 22/08/22
Acceptat a 22/08/22
Presentat el 22/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Manteniment expert

Eficiència constructiva

Nova tecnologia d'explotació

Puntuació document

0

Visites 60
Recomanacions 0