(Created page with "<ul><li></li> <li></li> <li></li> <li></li> <li>Autors</li> </ul> <span id='bloc1'></span> Image:Draft_Garcia_822842245-La-lluita-contra-el-canvi-clima-ColzaLogo...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 822842245 to Martinez 2014ac) |
(No difference)
|
Revision as of 08:26, 18 April 2019
El metà (CH4) és un gas d'efecte hivernacle amb un poder de retenció de la calor vint-i-una vegades superior al del CO2. Per aquesta raó, diversos governs estan començant a fixar estratègies de reducció de les emissions de CH4, centrant els esforços especialment en el sector agropecuari. És el cas, per exemple, del pla presentat per la Casa Blanca fa uns mesos, que xifra en un 36% la participació de l'activitat agropecuària, sobretot la de bestiar boví de llet, en el total d'emissions de metà als Estats Units, pel davant d'activitats com la producció de gas natural, la mineria del carbó o els abocadors.
A Europa hom troba una situació similar, que ha portat la Comissió Europea a finançar, dintre del Programa LIFE+, projectes com SeedCapital, amb el qual s'ha constatat que les emissions de metà produïdes pel bestiar es podrien reduir entre un 6% i un 13%, i les de diòxid de carboni en taxes similars, subministrant als animals tortó de colza, elaborat a partir del residu que queda després de l'extracció de l'oli. SeedCapital ha determinat a més que la introducció d'aquesta oleaginosa en la dieta del bestiar n'augmenta l'eficàcia digestiva en fins a un 10%, de manera que les matèries orgàniques són més ben assimilades, i redueix els processos de fermentació. Val a dir que la colza ja s'empra àmpliament en l'alimentació porcina i en la producció de biocombustibles. A més, és una planta de rotació que pot reforçar la productivitat dels cereals i millorar l'estructura del sòl, de manera que, en principi, el seu cultiu no necessàriament entraria en competència amb la producció d'aliments per a consum humà.
El Programa LIFE+ finança SeedCapital amb 512.000 euros. La mateixa quantitat, fins completar el pressupost total, va a càrrec de NEIKER-Tecnalia (Institut Basc de Recerca Agrícola) i de Cemitec (Centre Multidisciplinari de Tecnologies per a la Indústria, de Navarra).
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume