Julia.rubert (talk | contribs) (Created page with " center|312px ''' Text per al banner (100-300 caràcters) '''Es publica un estudi d’ISGlobal que identifica els principis...") |
Julia.rubert (talk | contribs) m (Julia.rubert moved page Draft Rubert Taya 110117119 to Jordi et al 2021a) |
(No difference)
|
Revision as of 10:33, 28 September 2021
Text per al banner (100-300 caràcters) Es publica un estudi d’ISGlobal que identifica els principis i indicadors per al disseny de ciutats saludables a partir d'una revisió de literatura científica i un procés participatiu en què van participar l’INCASOL i l’ATM.
Contents
Salurban: 10 claus per integrar la salut en les ciutats
Centres d’activitat (líder+participants del projecte)
ISGlobal + Servei de Plans i Programes (DACC) + INCASOL + ATM
Text de la notícia
Fins al 20% de la mortalitat prematura a les ciutats té relació amb una planificació urbana i un transport deficients, com va mostrar el 2016 un estudi d’ISGlobal a Barcelona. Però fins ara hi havia una manca d'indicadors quantitatius per integrar la salut en el disseny de les ciutats. Per solucionar aquesta mancança, un equip de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre de la Fundació la Caixa, ha impulsat un nou estudi que identifica 10 principis i els seus indicadors corresponents per a una planificació urbana que tingui en compte la salut pública.
El nou estudi s’ha publicat el juny de 2021 a la revista International Journal of Hygiene and Environmental Health.
L’estudi sorgeix de l’interès de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en guiar el procés de planificació urbanística de ciutats saludables.
Per aconseguir-ho, la investigació va abordar una revisió de literatura científica sobre la temàtica i va engegar un procés participatiu. El resultat de l’estudi ha donat lloc a l’eina Salurban: criteris per a un planejament saludable i sostenible, que està en procés d’implementació en el procés de planificació urbanística i avaluació ambiental del DACC i el VPD (vegeu altres notícies aquí).
L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori van participar en el procés aportant la seva expertesa i garantint que els indicadors es puguin portar a la pràctica i siguin útils per a la presa de decisions.
El treball reuneix l'evidència científica en salut urbana, de manera que els principis proposats tenen una base teòrica sòlida. La revisió dels estudis científics va partir de quatre objectius de la planificació urbana i del transport que treballs previs havien associat amb beneficis per a la salut i el benestar:
- 1. Desenvolupar una ciutat compacta amb usos mixtos del sòl i carrers ben connectats.
- 2. Reduir el transport motoritzat privat.
- 3. Promocionar el transport públic i actiu –caminar o anar a bicicleta.
- 4. Crear espais verds i públics oberts.
Els 10 principis i els seus indicadors
El nou treball va resumir la literatura científica i el procés participatiu en deu principis per dissenyar ciutats saludables, que s'acompanyen d’una llista de verificació formada per indicadors quantitatius i qualitatius.
Els 10 principis per dissenyar ciutats saludables són:
- 1. La combinació d'usos del sòl
- 2. La connectivitat dels carrers
- 3. La densitat
- 4. La reducció del transport motoritzat
- 5. Caminar
- 6. Anar en bicicleta
- 7. Transport públic
- 8. Multimodalitat
- 9. Espais verds i públics oberts
- 10. Integració de tots els principis de planificació
La llista pot ser utilitzada en tots els contextos, però està especialment pensada per a ciutats europees de més de 50.000 habitants, i pot ser utilitzada des la fase de planificació del desenvolupament urbà. Es poden adaptar els indicadors a les condicions locals, si es considera necessari i es compta amb informació que permeti ajustar-los.
Els principis proposats persegueixen beneficis en la salut humana però també augmentar l’equitat, la sostenibilitat i l’adaptació al canvi climàtic de les ciutats.
Més informació
Salurban: criteris per a un planejament saludable i sostenible està disponible aquí.
Referència
Natalie Mueller, Carolyn Daher, David Rojas-Rueda, Laura Delgado, Horacio Vicioso, Mireia Gascon, Oriol Marquet, Cristina Vert, Irene Martin, Mark Nieuwenhuijsen. Integrating Health Indicators Into Urban and Transport Planning: a Narrative Literature Review and Participatory Process. International Journal of Hygiene and Environmental Health. 6 June 2021. doi.org/10.1016/j.ijheh.2021.113772.
Autors
Redactat per: Sergi Cantó, Irene Martín i Júlia Rubert i Tayà
Per saber-ne més Irene Martín
EIXOS INSTRUMENTALS
Noves tecnologies i nous serveis de suport
Transferència
Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació
EIXOS TRANSVERSALS
Nous mètodes i criteris d'avaluació
Avaluació estratègica territorial
Aspectes socials i culturals - dimensió social