(Created page with " SUGGEREIX és un projecte de recerca que vol recollir la informació disponible sobre les '''possibilitats de reutilització de l’aigua''', posar-la a l’abast dels acto...") |
m (Aechave moved page Draft Echave-Sustaeta 609537089 to Echave-Sustaeta 2020q) |
(No difference)
|
Revision as of 09:08, 30 July 2020
SUGGEREIX és un projecte de recerca que vol recollir la informació disponible sobre les possibilitats de reutilització de l’aigua, posar-la a l’abast dels actors que influeixen en la gestió d’aquest recurs i divulgar-la entre la població general per eliminar barreres i prejudicis. Actualment es reutilitzen 30 hm3 d’aigua anuals per a altres usos, després d’aplicar a l’aigua depurada tractaments més avançats. En els propers anys l’ACA preveu triplicar aquesta xifra; per fer-ho, cal identificar usos potencials de l’aigua depurada i els tractaments complementaris més adequats.
El treball haurà d’adaptar diverses metodologies per fer el seguiment de contaminants orgànics traça i microbiològics que poden ser presents a les aigües depurades i per avaluar el risc per a la salut humana. També haurà d’incorporar metodologies per avaluar el rendiment, els costos i l’impacte ambiental de les tecnologies complementàries necessàries. I, per últim, haurà de partir de la legislació sobre aigües depurades nacional i internacional vigent.
Tot això, per posar a l’abast eines de suport a la decisió que facilitin que qualsevol persona que vulgui utilitzar aigua regenerada per a un determinat ús ho pugui fer amb les garanties ambientals, de seguretat i de salubritat necessàries.
Línies d’actuació
Les tres accions principals seran:
- Crear una base de dades que reculli iniciatives rellevants de reutilització tant de Catalunya com de la resta del món.
- Dissenyar un sistema d’ajuda a la decisió que permeti als diversos actors implicats en la reutilització escollir els millors tractaments previs de l'aigua depurada segons els seus contaminants potencials.
- Redactar una guia pràctica que serveixi de referència per a iniciatives de reutilització futures i que ajudi a la seva implementació de manera segura i eficient.
Per validar els resultats es duran a terme tres proves pilot :
- Municipi de Tossa de Mar. Aprofitant els treballs del projecte europeu NextGen en què participa l’ACA, que promou la circularitat en l’ús de l’aigua, es validaran diferents usos que es duen a terme amb l’aigua regenerada (com el reg de jardins públics). S’avaluarà la utilitat de la tecnologia de membrana per validar altres usos.
- Hotel de Lloret de Mar. S’aplicarà la guia pràctica a un hotel de gran envergadura vinculat al projecte LEaN-TOUR, que té un sistema descentralitzat d’aigües grises format per un bioreactor de membrana osmòtic i un sistema hidropònic amb plantes comestibles.
- Potabilitzadora de Sant Joan Despí. També es validarà la guia en el context metropolità per estudiar la seva aplicació per a un ús potable indirecte (recàrrega de l’aqüífer desprès d’un tractament bàsic de coagulació–floculació, sedimentació i filtre de sorra) i per a una reutilització indirecta com a aigua de consum després d’un tractament complet (ozonació amb carbó actiu i/o ultrafiltració i osmosi inversa).
El grup motor
SUGGEREIX està liderat pel centre tecnològic Eurecat i hi participen l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), el centre tecnològic Cetaqua, el Catalan Water Partnership (CWP) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Per acompanyar el procés i avaluar els resultats compta amb un comitè d’experts de l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Aigües de Barcelona, Aigües del Prat, Aigües de Tarragona (Aitasa) i la Universitat de Barcelona.
Subvencions RDI
L’ACA va llançar el 2018 una línia de subvencions a projectes de recerca i investigació en la gestió de l’aigua. SUGGEREIX és un dels 6 projectes subvencionats. Compta amb un pressupost de 321.727€, que serà finançat per l’ACA en un 77%.
Autors
Redactat per: Júlia Rubert i Tayà
Per saber-ne més: Enrique Velasco Cabré i bústia de contacte de l’ACA