(Created page with " <span id='_GoBack'>Al [http://territori.gencat.cat/ca/detalls/Article/El-projecte-SHERPA butlletí 29] publicat al desembre del 2018, informàvem del projecte SHERPA('''SH''...") |
m (Aechave moved page Draft Echave-Sustaeta 248425978 to Echave-Sustaeta 2020an) |
(No difference)
|
Revision as of 06:28, 30 July 2020
Al butlletí 29 publicat al desembre del 2018, informàvem del projecte SHERPA(SHared Knowledge for Energy Renovation in Buildings by Public Administrations), una metodologia dissenyada per dur a terme la renovació energètica dels edificis públics de vuit regions de l’espai Mediterrani, concretament Catalunya, València, Emilia Romanya, Lazio, Abruzzo, Gozo, Dunea, Creta i les regions mediterrànies de França. El Departament de Territori i Sostenibilitat hi participava com a líder d’aquest projecte finançat pel programa europeu MED de cooperació interregional.
Doncs bé, després de tres anys de treball col·laboratiu entre les vuit regions implicades, per tal de millorar l’eficiència energètica dels edificis públics, el projecte va finalitzar el passat mes de gener. Ara és el moment de recapitular i extreure conclusions de les fites aconseguides i de fer el full de ruta de cara el futur.
El projecte SHERPA ha desenvolupat 165 projectes de renovació energètica d’edificis tant a nivell regional com local. Aquests projectes s’han dut a terme a partir del model desenvolupat per quatre grups de treball, cadascun d’ells focalitzat en els següents aspectes: governança, informació, formació i finançament.
De manera resumida, aquest ha estat el desenvolupament del projecte:
- * s’ha creat un full de ruta per tal de tenir identificats els edificis a renovar de cada regió mediterrània
- * s’ha dissenyat un sistema d’informació amb les dades dels edificis per tal de facilitar la identificació d’aquells on les mesures de renovació energètica siguin més fàcils i més barates d’implementar.
- * més de 150 funcionaris han rebut formació per tal d’identificar les mesures més efectives a aplicar a cada tipus d’edifici
- * les Administracions Públiques han pogut calcular la millor opció de finançament per tirar endavant els seus projectes.
Ara, amb la finalització de les dues fases del projecte, la fase de test i la de capitalització, els seus partners treballen en el MED ERB Joint Action Plan (MED ERB JAP), un marc de treball comú on es recullen estratègies integrades per a la renovació energètica dels edificis públics de l’àrea mediterrània. El MED ERB JAP s’ha anat construint en base a la capitalització d’experiències comunes, la implementació d’eines i metodologies(basades en el treball i els resultats de SHERPA, i d’altres projectes i iniciatives europees com el projecte Interreg MED Efficient Buildings and Renewables Energies Communities), i la definició d’un pla integrat d’inversió en la renovació energètica dels edificis.
El MED ERB JAP es difondrà el més àmpliament possible per tal d’arribar a nous partidaris disposats a fomentar la cooperació amb altres administracions, actors privats, organitzacions i organitzacions internacionals i noves accions concretes relacionades amb la renovació energètica als edificis.
Replicant la metodologia SHERPA als edificis de l’Administració Local
Durant la darrera fase de la implementació del projecte SHERPA, es va replicar en els edificis locals, la metodologia definida per al desenvolupament de projectes de renovació d’energia per a edificis regionals. Els implementadors que es van beneficiar de la metodologia SHERPA van ser majoritàriament observadors que van seguir el projecte des del principi i van participar, entre d'altres, en els tallers de capitalització regional organitzats a cada àrea pilot (Emilia Romagna, Lazio, Abruços, Catalunya, Gozo, Dunea , València, Creta).
Redacció de la notícia i més informació
Redactat per: Cristina Gil Riba