Line 29: | Line 29: | ||
Genciana d’aiguamoix'' (Gentiana pneumonante), ''juliverd d’isard (''Xatardia scabra)'' i esperó muntanyenc (''Delphinium montanum)'' | Genciana d’aiguamoix'' (Gentiana pneumonante), ''juliverd d’isard (''Xatardia scabra)'' i esperó muntanyenc (''Delphinium montanum)'' | ||
− | Fotografies: Artur Lluent i Albert Vila | + | :<span style="text-align: center; font-size: 85%;">Fotografies: Artur Lluent i Albert Vila</span> |
Revision as of 07:31, 28 July 2020
Arrenca el projecte europeu FloraLab per preservar la flora dels ecosistemes transfronterers de l'est dels Pirineus, vulnerables als canvis globals (climàtics i causats per activitats humanes).
FloraLab
L'originalitat i la diversitat florística són elements importants de la biodiversitat pirinenca. L’objectiu del projecte és preservar i promoure aquesta flora com a patrimoni natural transfronterer de l’est del Pirineu.
Els laboratoris
Set estructures de l'est dels Pirineus que tenen diversitat d'enfocaments en ecologia i gestió d'hàbitats naturals han proposat fundar i administrar una xarxa de "laboratoris botànics a cel obert" (LBCO) per posar en comú les habilitats i d'experiències de cadascun i impulsar una estratègia comuna per preservar a mig termini les espècies rares i amenaçades de l'est dels Pirineus (Pirineus Orientals, Catalunya, Ariège i Andorra).
Els LBCO seran llocs amb diferents funcions:
- Estudi: per preservar i donar a conèixer la flora patrimonial s'hi faran controls de seguiment, estudis genètics i pedològics (d’estudi dels sòls en el seu ambient natural). També s’hi crearan zones de proves de gestió concertada, amb el suport d'eines de captura de dades que es crearan expressament (bases de dades i formularis).
- Intercanvi i posada en comú: aquest projecte consolida el treball de la xarxa FLORACAT, que reuneix gestors d'espais naturals, centres d'investigació, associacions naturalistes i institucions públiques que comparteixen els seus coneixements i habilitats.
- Formació, sensibilització i acompanyament: a l’abast de múltiples col·lectius com estudiants d’ecologia o agents territorials (pastors i ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.), per tal que coneguin la flora pirinenca i la seva vulnerabilitat i treballin per millorar-ne la conservació
Les espècies objecte d’estudi i conservació dins els laboratoris a cel obert són endèmiques dels Pirineus orientals o bé es troben en el seu límit de distribució sud. Algunes d’aquestes espècies són el maiàntem (Maianthemum bifolium), el julivert d'isard (Xatardia scabra), l’esperó muntanyenc (Delphinium montanum) o la fetgera daurada (Chrysosplenium alternifolium), entre d’altres.
Genciana d’aiguamoix (Gentiana pneumonante), juliverd d’isard (Xatardia scabra) i esperó muntanyenc (Delphinium montanum)
- Fotografies: Artur Lluent i Albert Vila
La xarxa s'obrirà, a la fi del projecte, a altres regions que desitgin unir-se a la xarxa per ampliar l'enfocament a tot el massís.
Les accions
Les accions previstes al projecte FloraLab són principalment les següents:
- Definició del concepte de “laboratori botànic a cel obert”.
- Elaboració d’estudis i síntesis botàniques.
- Creació d’eines digitals compartides per centralitzar i analitzar les dades de camp.
- Creació d’eines que permetran prendre decisions sobre la conservació de la flora mitjançant activitats agro-pastorals, forestals, a l’aire lliure i publicació d’un catàleg d’experiències.
- Reunions tècniques entre professionals i tècnics del medi ambient.
- Intervencions a universitats i algunes escoles secundàries agrícoles.
- Creació d’un mòdul formatiu específic per al projecte a la Universitat de Perpinyà .
- Concursos fotogràfics a tot el territori (premis especials, categoria «flora»)
- Exposició itinerant a l’aire lliure.
- Festival d’una setmana dedicat a la flora dels Pirineus (sortides botàniques, excursions, tallers diversos, conferències, activitats lúdiques i sensorials, etc.)
- Desenvolupament d’un distintiu ambiental “Pobles Botànics Pirinencs”.
- Divulgació i articles científics per promoure resultats.
- Elaboració d’un portal web, butlletí d’informació, pòster i pancartes.
- Difusió, comunicació i contacte amb la premsa local (emissions de ràdio, dossier de premsa, etc.).
Les actuacions s’impulsaran en col·laboració amb altres projectes pirinencs (OPCC-FLORAPYR, GREEN).
Les dades
El projecte s’estén de gener de 2020 a juny de 2022. Té un cost total de 625.291,53 € i estarà finançat en un 65% per fons europeus.
El Departament de Territori i Sostenibilitat hi participa, mitjançant el servei de Fauna i Flora, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
El cap de fila és la Federació de les Reserves Naturals Catalanes i els altres cinc socis són el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, el Conservatori d’Espais Naturals d’Arieja-Associació de Naturalistes d’Arieja, la Universitat de Perpinyà-Via Domitia, l'Institut d’Estudis Andorrans i la Institució Catalana d’Història Natural. Com a socis associats hi ha els Conservatoris Botànics Nacionals dels Pirineus i del Mediterrani, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i el Centre de formació i investigació en entorns mediterranis / Centre nacional d’investigació científica.[1]
FloraCat
FloraCat és l’origen del projecte FloraLab. Aquesta xarxa es va gestar a unes jornades tècniques transfrontereres celebrades a Pi de Conflent el 2012 i es va crear oficialment el 2014, davant la necessitat d’establir les bases per al seguiment de la flora patrimonial comuna a Espanya, França i Andorra. Les espècies es troben amb el mateix tipus d’amenaces a banda i banda de les fronteres, (com per exemple el canvi global i la degradació d’hàbitats). FloraCat és una xarxa de botànics i ecòlegs professionals o voluntaris, que fins ara no ha tingut finançament europeu però ha impulsat l’intercanvi d’informació, l'establiment de protocols d’estudi i l'edició de síntesis anuals, que estan a la base de FloraLab.
POCTEFA V-A
El programa POCTEFA V-A és un programa europeu de cooperació transfronterera centrat en el territori fronterer d'Espanya, França i Andorra destinat a reforçar la integració econòmica i social d’aquesta zona i a fomentar-hi el desenvolupament sostenible. Per cinquena vegada, en el període 2014-2020 cofinança amb fons FEDER projectes promoguts i gestionats per actors de banda i banda dels Pirineus.
Autors
Redactat per: Albert Vila, Clara Racionero i Júlia Rubert i Tayà
Per saber-ne més: Albert Vila