Line 1: Line 1:
Pocs dies després de la publicació del Butlletí núm. 28, en què apareixia un article sobre [http://territori.gencat.cat/ca/detalls/Article/monomobi mobilitat en entorns de baixa demanda], lʼADEME francesa va fer públics els vint-i-sis projectes experimentals de mobilitat sostenible en territoris rurals als quals havia decidit donar suport. Creiem convenient doncs completar lʼarticle anterior amb aquest altre, a manera dʼaddenda.
+
Pocs dies després de la publicació del Butlletí núm. 28, en què apareixia un article sobre [[Martinez_2018ad| mobilitat en entorns de baixa demanda]], lʼADEME francesa va fer públics els vint-i-sis projectes experimentals de mobilitat sostenible en territoris rurals als quals havia decidit donar suport. Creiem convenient doncs completar lʼarticle anterior amb aquest altre, a manera dʼaddenda.
  
 
<ul><li>[[#bloc1|ademeruraux]]</li>
 
<ul><li>[[#bloc1|ademeruraux]]</li>

Latest revision as of 15:41, 16 May 2019

Pocs dies després de la publicació del Butlletí núm. 28, en què apareixia un article sobre mobilitat en entorns de baixa demanda, lʼADEME francesa va fer públics els vint-i-sis projectes experimentals de mobilitat sostenible en territoris rurals als quals havia decidit donar suport. Creiem convenient doncs completar lʼarticle anterior amb aquest altre, a manera dʼaddenda.

ademeruraux

A les acaballes de setembre de 2018, lʼADEME (Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie), juntament amb el Ministeri de Transports francès, va anunciar els vint-i-sis projectes de mobilitat sostenible en entorns rurals als quals havia decidit donar suport en el marc de la política “French Mobility – Territoires d’expérimentation de nouvelles mobilités durablesˮ, una convocatòria a projectes dʼinterès públic llançada el gener dʼenguany per estudiar solucions de mobilitat “més solidàries, segures, netes, connectades i intermodals en les zones poc denses, rurals o de muntanyaˮ de França.

Entre els projectes reconeguts per l’ADEME, molts dels quals comparteixen diagnòstics i possibles solucions, en destacarem dos:

Hi ha, per exemple BoMAT (“Bouquet de mobilités alternatives pour tousˮ), de la regió muntanyosa de l’Alt Jura. BoMAT mira de donar resposta a la dispersió de la població de la zona, dependent en gran mesura per a les seves activitats de centres urbans de fora de l’àrea. Davant la impossibilitat d’estendre la xarxa de transports col·lectius, BoMAT es proposa de desenvolupar a la regió l’autoestop organitzat i el cotxe compartit, així com bastir una oferta completa i coordinada que, implantada de manera simultània en set pols de mobilitat en diferents centres urbans de la zona –on s’agruparien flotes de vehicles d’ús públic, estacionaments segurs per a bicicletes, pàrquings reservats i pals de recàrrega per a vehicles elèctrics, parades d’autobús i transports a la carta– hauria de permetre assolir ja d’entrada una demanda suficient per tal que les noves mobilitats s’incorporessin de manera permanent en l’esquema de transport d’aquesta regió rural.

I un altre dels projectes que l’ADEME ha decidit de distingir és “'Inventons une mobilité durable pour les territoires rurauxˮ,' de la mancomunitat de municipis del Loira, el Vignoble i el Nohain, a cavall de la Borgonya i de la vall del Loira. Es tracta d’una zona amb una trentena de municipis, amb menys de mil habitants cadascun de mitjana, i tota ella amb una densitat de població molt baixa, de tot just 37 hab./km2, on la caiguda demogràfica, l’envelliment de la població i l’empobriment dels habitants fa anys que duren. La població d’edat avançada té dificultats per accedir als serveis que ofereixen nuclis llunyans; d’altra banda, molts dels residents es desplacen en el seus vehicles particulars, tots sols, cosa que augmenta l’impacte ambiental de la mobilitat. En una actuació a llarg termini, “Inventons une mobilité...ˮ pretén implantar per fases una estratègia consistent en un cens complet d’ofertes i necessitats de transport; en l’estudi de les possibles tecnologies que puguin ajudar a fer front als problemes de mobilitat de la població, sobretot dels ancians (amb, per exemple, vehicles llançadora autònoms, sota demanda); en la posada en servei d'autobusos mixts (per a desplaçaments escolars i públic general); en la conversió a l’electricitat o a l’hidrogen del parc automobilístic resident; o en la implantació de serveis adaptats a les persones que viuen aïllades per tal de facilitar-los la reserva de desplaçament.

 

ademeclicable

Fitxa resumida de BoMAT, a la zona de l'Alt Jura, a la regió de Borgonya – Franc Comtat

 

ademe23

Distribució geogràfica dels projectes destacats per l'ADEME

  Trobareu el llistat complet dels projectes distingits i la fitxa detallada de tots ells al web de l'ADEME, seguint el vincle adjunt.

 

ademelogocombi


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Llista dels projectes (ADEME)

 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Indicadors de mobilitat

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Localització

Puntuació document

0

Visites 78
Recomanacions 0