Line 81: Line 81:
  
 
[[Image:Draft_Torre_655352267-image2.jpg|center|600px]]
 
[[Image:Draft_Torre_655352267-image2.jpg|center|600px]]
 +
 +
==Autors==
 +
 +
Redactat per: [mailto:margarita.torr@gencat.cat Marga Torre] i [mailto:antonio.bedoya@gencat.cat Antoni Bedoya]
 +
 +
Per saber-ne més: [mailto:antonio.bedoya@gencat.cat Antoni Bedoya]

Revision as of 06:47, 4 August 2022


Pla de mesures contra l’assetjament sexual al transport públic

La presentació del Pla va tenir lloc el passat 28 de juny a la sala d’actes del Departament (DVPT), i es va centrar en l’anàlisi de les accions a dur a terme per a la prevenció de l’assetjament sexual en el transport públic.


A la imatge està resumit el procés que ha donat lloc a cinc línies d’actuació i 18 mesures, amb una fitxa genèrica per a cada actuació i una altra més concreta per a cada mesura. A banda de la descripció i la finalitat de cada línia o mesura, en el cas de les mesures hi ha el termini d’implantació, els responsables i la valoració del cost econòmic.

Draft Torre 655352267-image1.png

LA1: Governança

És la coordinació entre administracions i agents involucrats en la comunicació, planificació i gestió de la mobilitat per a la prevenció de l’assetjament sexual en el transport públic. Per tant, es concreta en assentar les bases estratègiques i polítiques per a una futura gestió i planificació del transport amb perspectiva de gènere.

Com a mesures concretes destaquem:

  • Incloure avaluacions d’impacte de les accions a tots els plans i mesures de mobilitat i transport públic (TP).
  • Col·laborar estretament amb el Departament d’Interior i les policies locals per a la prevenció de l’assetjament sexual al TP.
  • Definir la figura d’una Comissió de Seguiment que avaluarà i supervisarà el grau d’assoliment del Pla de mesures que es presenta. Aquesta Comissió s’organitzarà internament, haurà de fer un informe anual de seguiment, facilitarà les dades que es vulguin incloure a l’Observatori de Mobilitat de Catalunya.
  • Crear una xarxa de dones del sector de la mobilitat per impulsar mesures d’apoderament en aquest àmbit.
  • Llençar una campanya de visibilització de les dones del sector del transport i la mobilitat.

LA2: Disseny i operacions

Consisteix a establir les transformacions necessàries en el disseny de les infraestructures, els espais, vehicles i operacions del TP, per garantir que els serveis de transport ajudin a satisfer les necessitats específiques i comunes de totes les persones usuàries, tot promovent el TP amb igualtat de condicions.

Com a mesures concretes destaquem:

  • Aplicar la transversalitat de gènere en la planificació del transport i mobilitat, incorporant pautes i criteris de gènere.
  • Incorporar la participació ciutadana dels col·lectius de persones viatgeres del TP en el procés de planificació.
  • Realitzar avaluacions de riscos alhora de planificar la ubicació de les parades de serveis de TP.
  • Impulsar les parades flexibles i intermèdies d’autobús durant la nit en espais segurs, per garantir la seguretat de les usuàries.
  • Redissenyar, si s’escau, les parades de TP seguint estàndards d’inclusió i igualtat, per millorar la sensació de seguretat.
  • Disposar d’informació en temps real sobre la circulació de TP, per evitar les esperes innecessàries a les parades i/o estacions.

LA3: Sistemes de prevenció i atenció

Impuls dels sistemes de prevenció i atenció a les violències sexuals al TP que posin les bases per a una actuació coordinada i adequada, des de la lògica de la no revictimització i la recuperació.

  • Identificar les persones responsables i/p interlocutors per a cada operador i/o grup d’operadors del transport, en casos d’abordatge sexual.
  • Designar l’entitat interlocutora i el canal de referència d’actuació per a cada un dels torns laborals de TP.
  • Impulsar la figura de les agents preventives davant l’assetjament sexual al TP, formades en gènere i en l’actuació vers les violències masclistes en dates significatives i grans esdeveniments.
  • Augmentar la presència de càmeres de videovigilància al TP, els transbordaments, ascensors i les parades, i d’altres espais poc concorreguts, amb poca visibilitat i/o absència d’il·luminació.
  • Habilitar que els punts d’atenció de la xarxa de TP siguin un espai d’atenció a les violències sexuals i recepció de denúncies de TP:
  • Fer seguiment i donar resposta a les denúncies que es reben, així com facilitar les vies de denúncies de l’assetjament sexual al TP.

LA4: Sensibilització i conscienciació

Avançar en la sensibilització vers la igualtat de gènere i l’abordatge de les violències masclistes, a través d’accions per estimular la conscienciació de les persones treballadores i mitjançant accions comunicatives sensibilitzadores vers la ciutadania usuària del transport públic. Algunes de les mesures que en destaquem són:

  • Formació en matèria de gènere al personal que treballa als diferents modes de transport públic, que inclogui a les persones responsables de la gestió i la planificació dels diferents operadors del transport públic. Així com formació específica en l’abordatge de les violències sexuals al personal de seguretat del TP.
  • Promoure campanyes d’informació i sensibilització adreçades a la ciutadania, fem èmfasi en el rebuig ver les violències sexuals i fer evident l’existència del Protocol.
  • Impulsar actuacions de sensibilització enfocades als homes, amb l’objectiu que se sentin interpel·lats i rebutgin les violències sexuals que poden produir-se.

LA5: Eines tecnològiques

Estimular l’ús de les eines tecnològiques a la disposició de la ciutadania per afavorir la denúncia de situacions d’assetjament sexual i facilitar la connexió de les persones usuaris del TP amb les empreses proveïdores del TP.

  • Promoure una bústia virtual anònima de denúncies de violències sexuals per poder comptabilitzar els assetjaments que es pateixen o es detecten al TP, però que no s’inicia un procediment administratiu.
  • Promoure una única eina de comunicació o una aplicació digital perquè les persones usuàries puguin reportar qualsevol situació d’assetjament sexual, i permetre així ràpidament l’actuació dels agents de vigilància.

La previsió és que totes les mesures estiguin implementades a finals del 2023, i l’estructura de la Comissió de Seguiment es mostra a la figura següent.

Draft Torre 655352267-image2.jpg

Autors

Redactat per: Marga Torre i Antoni Bedoya

Per saber-ne més: Antoni Bedoya

Back to Top

Informació del document

Publicat a 10/08/22
Acceptat a 04/08/22
Presentat el 04/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Comunicació amb l'usuari

Serveis basats en la localització

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 45
Recomanacions 0