Line 8: Line 8:
  
 
  
 
  
 +
 +
  
 
== Descripció ==
 
== Descripció ==

Revision as of 12:12, 18 November 2020

Draft Echave-Sustaeta 804383560-image1.jpeg

Direcció de projecte: Ajuntament de Girona

Període: gener de 2017 – desembre de 2020

Altres participants: Ajuntament de Reggio Emilia (Itàlia), Investigació de la Mobilitat Austríaca (FGM-Amor) (Àustria), Ajuntament d’Utrecht (Holanda), Ajuntament de Gdansk (Polònia), Agència Metropolitana de Brasov per al Desenvolupament Sostenible (Romania), Ajuntament de Gävle (Suècia) i Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat.

  


Descripció

Els socis del projecte desenvoluparan una estratègia integral i multidisciplinar per incloure la mobilitat escolar com un element essencial de les seves polítiques de mobilitat i així augmentar la sostenibilitat en les eleccions i hàbits de mobilitat dels estudiants de casa a l’escola.

A través de la cooperació entre els socis i els membres dels grups d’interès School Chance es trobaran noves metodologies per fer eficaç la mobilitat escolar.

A l’any 2015, Catalunya tenia 1.195.397 estudiants menors de 18 anys, (15,92% habitants). Aquestes dades, relacionades amb el fet que els recorreguts de casa a l'escola tenen un paper important en el sistema de mobilitat dels nostres municipis (congestions, emissions de gasos amb efecte hivernacle, desenvolupament social...), fan que alguns municipis implementin polítiques locals per fomentar una mobilitat escolar més sostenible.

En general, aquests projectes són "camins segurs a l'escola" que tenen com a objectiu promoure els modes sostenibles i segurs de transport cap a i des de l'escola, adreçats a pares, professors i estudiants.

La llei de mobilitat de Catalunya requereix que els municipis de més de 50.000 habitants i els que són capitals de comarca han d'aprovar un PMUS. Per tant, hi ha municipis que no disposen d'una política relacionada amb la mobilitat sostenible, en particular per a la mobilitat a l’escola.

Per tot plegat, el Govern de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat, en virtut de les seves competències en matèria de mobilitat i sostenibilitat, en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, treballaran per definir un enfocament ampli i sistemàtic per a la mobilitat escolar, a través del projecte europeu School Chance.

  

Draft Echave-Sustaeta 804383560-image2.png

  

Objectiu

Incorporar la mobilitat autònoma dels escolars a les polítiques regionals dels territoris que hi participen, i definir un programa de mobilitat escolar sostenible, segura i accessible per a tots els membres de la comunitat i per a cada etapa educativa.

Desenvolupar noves metodologies per fer eficaç la mobilitat escolar. Es tractarà tant el punt de vista energètic com la seguretat a les àrees al voltant de les escoles, la contaminació i la congestió de trànsit, per tal d’aconseguir l’objectiu de creixement sostenible de l'estratègia "Europa 2020", que pretén reduir emissions i millorar l’eficàcia energètica.

En particular, l’School Chance vol:

  • Definir una política per apropar la mobilitat escolar al llarg de totes les edats escolars confeccionades segons els diferents cursos.
  • Millorar la participació dels diferents grups d'interès en les polítiques de mobilitat relacionades amb els viatges escolars.
  • Fer complir a les escoles un paper principal per estimular i involucrar els estudiants i companys en l'adopció de bones pràctiques de mobilitat sostenible.
  • Investigar el potencial de les noves tecnologies i eines de comunicació amb els estudiants.
  • Crear un grup de treball permanent i interdisciplinar de mobilitat a l’escola.
  • Establir un millor vincle entre les mesures toves (comunicació i educació) i les mesures dures (millores d'infraestructura al voltant de les escoles).

Durant el projecte els socis intercanviaran i incorporaran bones pràctiques en l’àmbit local, promouran la introducció de la mobilitat de casa al centre educatiu en els seus plans urbans de mobilitat sostenible i altres instruments de planificació regional, es durà a terme un diàleg amb tots els grups d’interès que afavorirà l’augment del suport de les estratègies de mobilitat i polítiques, i s’elaborarà un pla d’acció regional per millorar les polítiques locals i regionals de mobilitat escolar.

Així doncs, a escala de Catalunya s’elaborarà un pla d’acció regional (PAR) que, a partir de les lliçons apreses en l’observació de les bones pràctiques i les visites d’estudi realitzades, estableixi una estratègia d’actuació en l’àmbit de tot Catalunya que permeti la implantació d’actuacions de foment de la mobilitat escolar sostenible, i que podran ser finançades pel fons FEDER.

  

Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/11/20
Presentat el 18/11/20

Volum Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Dimensió social de la mobilitat

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Educació per a la sostenibilitat

Metodologies per a la incorporació de la sostenibilitat en la pràctica docent

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Intermodalitat

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0