Line 14: Line 14:
 
[[Image:Draft_Garcia_555343021-boeing-vahana.png|center|px|vahana]]
 
[[Image:Draft_Garcia_555343021-boeing-vahana.png|center|px|vahana]]
  
''El Vahana d'Airbus (© Airbus Group). Podeu remetre-us al''  [http://www.rdites.scipedia.com/s/Martinez_2016aj ''Butlletí núm. 21'']''  per saber més sobre els projectes de mobilitat autònoma aèria del fabricant aeronàutic de Tolosa''
+
''El Vahana d'Airbus (© Airbus Group). Podeu remetre-us al''  [[Martinez_2016aj|''Butlletí núm. 21'']]''  per saber més sobre els projectes de mobilitat autònoma aèria del fabricant aeronàutic de Tolosa''
  
 
 
 
 

Latest revision as of 15:48, 16 May 2019

El passat mes de gener la companyia aeronàutica nord-americana Boeing va assajar el seu prototip de vehicle autònom per al transport de passatgers. Aquest dron experimental arriba ben bé un any després que la companyia francesa Airbus en presentés el seu.

Seguint el deixant d'Airbus i d'altres

El 22 de gener de 2019 Boeing va dur a terme una demostració del seu vehicle aeri autònom per a passatgers (PAV) a les instal·lacions que té la companyia a Manassas (Virgínia, EUA). Boeing intenta d'aquesta manera no deixar de petja la seva competidora Airbus, que el mes de febrer de 2018 va presentar i provar el seu prototip Vahana. També intenta no perdre terreny davant la britànica Rolls-Royce, que va presentar el seu prototip el juny de 2018, ni enfront altres empreses, emergents, com l'alemanya Lilium, que va assajar el seu vehicle aeri no tripulat el mes d'abril de 2017, o Terrafugia, amb el seu curiós vehicle capaç de passar de mode terrestre a mode aeri tot just prement un botó, en un projecte que compta amb la participació de Volvo.

 

vahana

El Vahana d'Airbus (© Airbus Group). Podeu remetre-us al Butlletí núm. 21 per saber més sobre els projectes de mobilitat autònoma aèria del fabricant aeronàutic de Tolosa

  El prototip de Boeing és un exemple de vehicle elèctric d'enlairament i aterratge verticals (EVTOL, electric vertical takeoff and landing), una tipologia d'aparells sovint anomenats "cotxes voladors" pel fet que es destinen a un nombre de passatgers similar al que transporta un cotxe i haurien de servir per realitzar un tipus de trajectes també semblant.

Boeing està desenvolupant el seu PAV mitjançant Aurora Flight Sciences, una subsidiària seva que col·labora amb Uber per mirar d'implantar en un futur un sistema de mobilitat compartida basat en taxis voladors.

Val a dir que en aquesta modalitat de transport l'aterratge i l'enlairament verticals són un factor clau per aconseguir una mobilitat porta a porta, sense necessitat d'infraestructura dedicada.

 

boeingpavaire

El PAV de Boeing i Aurora Flight Sciences (© Boeing)

  L'assaig del PAV de Boeing no va ser gaire exigent, pel que sembla: va consistir només en un enlairament i un planejament d'uns pocs segons, seguit de l'aterratge, tot gràcies als motors elèctrics verticals. El disseny del vehicle en permet el funcionament totalment autònom, tot i que a l'assaig de Manassas el PAV era controlat per un operari. La prova es va centrar sobretot a comprovar la tecnologia dels sistemes de control de terra i a verificar el correcte funcionament dels elements autònoms.

El PAV de Boeing fa 9,14 m de llarg i 8,53 m d'envergadura. El seu sistema de propulsió elèctrica li proporciona una autonomia propera als 80 km. En aquest sentit, segons els responsables d'Aurora Flight Sciences, és remarcable el fet que per primera vegada s'ha aconseguit una autonomia certificable, cosa que hauria de possibilitar una mobilitat urbana silenciosa, neta i segura en el futur.

La companyia de moment no ha revelat dades de potència o velocitat del nou PAV.

 

boeingpavterra

(© Boeing)

  Les properes passes en el desenvolupament del PAV de Boeing, que fa un any era tot just un projecte conceptual, consistiran a assajar el vol endavant, amb utilització de les ales, i a optimitzar la fase crítica entre el moviment vertical i l'horitzontal. Segons la companyia, això constitueix tot un repte d'enginyeria per a qualsevol vehicle EVTOL d'alta velocitat, com el PAV.

Paral·lelament, Boeing prossegueix el desenvolupament d'altres vehicles aeris autònoms, com el que ha dissenyat per al transport de mercaderies, capaç de transportar fins a 227 kg, i que l'any passat ja va ser posat a prova en instal·lacions cobertes; per a aquest 2019 se'n preveuen els assajos a l'aire lliure.


boeinglogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Boeing, Boeing [vídeo]

 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Potenciació dels aeroports corporatius

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Localització

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0