(Created page with "'''Direcció del projecte/coordinació de l’activitat:''' Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme '''Període:''' 09/01/2017 a 29/12/2017 ==Descripció...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 642152801 to DGOTU Estruct territorialsa) |
(No difference)
|
Revision as of 09:31, 16 May 2019
Direcció del projecte/coordinació de l’activitat: Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme
Període: 09/01/2017 a 29/12/2017
Descripció
Dins el marc de l'elaboració del Pla territorial parcial del Penedès, a la diagnosi dels espais oberts es considera un fonament la caracterització relacional de les xarxes de les estructures de paisatge i del patrimoni construït en relació al sistema d’infraestructures de mobilitat, que possibiliti la definició d'estratègies de protecció i d'activació territorial i econòmica dels espais oberts. Per al tractament de les estructures urbanes constituïdes per les urbanitzacions, les àrees per a l’activitat econòmica i els equipaments, es considera fonamental la caracterització relacional d'aquestes estructures en relació al sistema d'infraestructures de mobilitat. Aquesta caracterització es fa mitjançant un conjunt d'eines d'anàlisi espacial per entorns SIG basades en la topologia de la xarxa viària, amb l'ús d'una metodologia innovadora, que permet detectar, quantificar i caracteritzar els vincles i influències entre la xarxa d'infraestructures i els elements de les estructures territorials.
Finalitat de l'acció
Aquesta metodologia permet efectuar una tipologia d'anàlisi i caracterització individualitzada de les diferents peces territorials per tal d'establir-hi, finalment, l'estratègia més adient, sempre a escala territorial, contribuint així a desenvolupar i donar contingut al procés dissenyat per l'equip redactor del Pla territorial.
Novetats que aporta l'acció
La metodologia de l'estudi desenvolupa un conjunt d'eines d'anàlisi espacial per entorns SIG basades en la topologia de la xarxa viària, prenent com a component bàsic teixits i peces territorials, la complexitat i quantitat de la mobilitat generada, i les característiques topològiques. D'aquesta manera es modela la relació entre el desplegament de l'activitat/assentaments, les peces d'espais oberts i la xarxa viària. Dona compte de les relacions de veïnatge i carrega les diferents conques sobre la xarxa d'infraestructures que les suporten.
Fonaments de la novetat
Es tracta d'una metodologia assajada en el marc de la recerca universitària a Catalunya (UPC) i que per primer cop s'utilitza en la diagnosi i proposta territorial d'un pla territorial parcial.