(Created page with "'''Direcció de projecte:''' Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural '''Període:''' 26/06/2017 a 22/12/2017 ==Descripció== Anàlisi de la dinàmica del...")
 
(No difference)

Revision as of 09:30, 16 May 2019

Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Període: 26/06/2017 a 22/12/2017

Descripció

Anàlisi de la dinàmica dels usos i cobertes del sòl a Catalunya durant llargs períodes de temps.

El Mapa de cobertura terrestre de Catalunya (MCSC) és una cartografia temàtica d'alta resolució dels principals tipus de cobertura terrestre del país (boscos, cultius, zones urbanes, etc.). El MCSC es du a terme al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb el finançament de la Generalitat de Catalunya. El MCSC forma part de la cartografia d'Internet disponible de la Generalitat de Catalunya i, per tant, és lliure d'utilitzar. El MCSC es presenta en format digital. Les diferents àrees estan delimitades per la fotointerpretació i la digitalització a la pantalla de l'ordinador, utilitzant el SIG MiraMon.

Tota gestió o planificació territorial que intenta evitar o resoldre aquests problemes necessita necessàriament la cartografia, la instantània, però també l'evolució dels usos del sòl i les cobertes de terres, i els canvis en l'estructura del paisatge. El MCSC és una cartografia bàsica de la Terra que, actualment, té quatre edicions. Gràcies a les diferents edicions de la MCSC, es podrà conèixer, entre altres coses, si l'àrea forestal augmenta o disminueix, o si la pressió urbana afecta territoris no aptes per a aquest ús. El MCSC, pel seu alt nivell de detall, és de gran interès per al coneixement del territori, però també per a l'avaluació de l'ocupació del sòl en tots els llocs, tant des del punt de vista ecològic com econòmic. Amb el MCSC podem obtenir l'àrea de bosc o cultiu a nivell de comarcal, municipal, parc natural, etc., i extreure els mapes corresponents, planificar el disseny de mostres de camp (com l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya), connectors entre àrees naturals, estudis per a planificacions urbanístiques i territorials, infraestructures (distribució de la xarxa elèctrica, distribució de mitjans de comunicació, etc.), plans de regadiu, avaluacions d'impacte mediambiental, etc.

 

Observacions

S'obté la informació i es fa el seguiment ambiental de forma quinquennal i s'analitzen els canvis en les cobertes del sol i també les velocitats i acceleracions dels canvis en el període 1987-2012.

  Finalitat de l'acció

Els canvis en les cobertes provoquen impactes en el medi ambient i en el paisatge, i tenir-ne coneixement al llarg del temps pot ajudar a preveure els canvis que esdevindran en el futur i millorar la gestió del territori.

  Novetats que aporta l'acció

Tenir la informació optimitzada i actualitzada per poder prendre les decisions adequades en la gestió i planificació del territori, i especialment en el canvi climàtic.

 

Fonaments de la novetat

Aquest tipus d'estudi a Catalunya és significativament rellevant per a una optimització de la planificació i gestió territorial.

 

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/17
    Acceptat a 01/01/17
    Presentat el 01/01/17

    Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2017
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos instrumentals

    Observació territorial, ambiental i climatològica

    Generació de geoinformació de referència

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 77
    Recomanacions 0