(Created page with "'''Direcció de projecte''': Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre '''Període''': març 2016 – desembre 2016 ==Descripció== La finalitat del p...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 421046920 to DGIMT Desenvolupament-BIMa) |
(No difference)
|
Latest revision as of 09:07, 16 May 2019
Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre
Període: març 2016 – desembre 2016
Descripció
La finalitat del projecte és utilitzar les metodologies Building Information Modeling (BIM) i les eines associades en la redacció dels projectes d’infraestructures. Aquests mètodes faciliten el treball col·laboratiu que permeten minimitzar els errors o indefinicions que es produeixen amb la metodologia de treball tradicional, i que acaben tenint un impacte econòmic elevat durant la fase de construcció de la infraestructura.
BIM és un conjunt de metodologies de treball i eines informàtiques basades en un model virtual, intel·ligent i tridimensional que permet planificar, dissenyar, construir i gestionar edificis i infraestructures de manera més eficient. Alguns autors defineixen BIM com: “construir abans de construir”. La metodologia BIM es caracteritza per fer servir la informació de manera coordinada, coherent, computable i contínua.
Les eines BIM es caracteritzen perquè no s’utilitzen representacions d’objectes (línies i arcs), sinó que fan servir directament objectes. Les representacions gràfiques d’aquests objectes en plànols són un producte que s’obté de manera automàtica, de manera que qualsevol modificació en qualsevol objecte del model queda completament actualitzada en qualsevol document associat al model. A Europa és una eina d’ús habitual, especialment als països nòrdics.
A la DGIMT s’ha començat a implementar en tres projectes pilot en l’àmbit ferroviari:
- L’estudi informatiu d’un ramal ferroviari de connexió del Centre Operatiu d’FGC a Rubí amb la línia el Papiol-Mollet del Vallès d’ADIF
- El projecte d’adaptació a persones de mobilitat reduïda de l’intercanviador de la plaça de Sants (TMB)
- El projecte de soterrament d’FGC a Sabadell, entre la rambla Iberia i el passeig de Can Feu
En aquests projectes s’ha aplicat BIM en la fase de definició geomètrica de les actuacions, el que ens ha permès, a banda de conèixer amb més profunditat les bondats d’aquesta metodologia, agilitzar la detecció i correcció d’interferències amb altres infraestructures i serveis, així com visualitzar en tres dimensions els resultats amb un alt grau de detall.
L’objectiu de les proves pilot és aconseguir, en el marc de tres projectes reals, l’experiència suficient sobre les potencialitats del BIM i els beneficis que pot aportar aquesta metodologia als projectes de la DGIMT, la qual cosa contribuirà a la definició de nous plecs per a la redacció de projectes i d'aquesta manera, en un futur, el 100% dels projectes es redactin fent servir aquesta metodologia.
Imatges