(Created page with "'''Direcció de projecte''': Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre '''Període''': novembre 2016 – abril 2017   '''Descripció de l'activitat''' E...")
 
(No difference)

Revision as of 09:06, 16 May 2019

Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre

Període: novembre 2016 – abril 2017

  Descripció de l'activitat

Els sistemes d'il·luminació estàndard implantats actualment a gran part de túnels són ineficients pel que fa a l’aprofitament de l'energia que els alimenta. Per millorar aquest aspecte i per tal de donar un salt de qualitat molt important en el control i la gestió de l'enllumenat dels túnels que formen part de l’àmbit de túnels gestionats directament per la Generalitat de Catalunya, s’ha iniciat la implantació d'un sistema intel·ligent de control d'il·luminació a túnel (TLACS en les seves sigles en anglès). Aquest sistema permetrà ajustar de forma dinàmica el nivell d'il·luminació al túnel, aconseguir un estalvi energètic i actuar de forma individual sobre cada punt de llum o per grups de lluminàries. Addicionalment, permetrà ajustar l'encesa i apagada de cada etapa de l'enllumenat. Es podrà aplicar sobre els tipus de llum existents més habituals (VSAP, LED, fluorescent, etc.).

  Finalitat de l'acció 

Realitzar una prova pilot per avaluar el rendiment d'aquest sistema pel que fa als estalvis energètics aconseguits. A posteriori, també s'avaluarà, a través de càlculs d'amortització i estalvis reals, la seva implementació en altres túnels de l'àmbit de gestió del Servei d’Instal·lacions i Equipaments Viaris.

  Novetats que aporta l'acció

Adopta una tecnologia que permet canviar el nivell d'enllumenat de forma dinàmica, amb un sistema intel·ligent dissenyat específicament per a la seva aplicació en túnels de carretera, la qual cosa suposa un canvi molt important en la concepció habitual del control de l'enllumenat en els túnels. Permetrà ajustar de forma dinàmica el nivell d'il·luminació al llarg del túnel i actuar en cada punt de llum o per grups, en funció de les dades rebudes dels sensors de lluminositat i d'il·luminància situats a les boques i a l'interior del túnel. Aquestes dades arribaran al control el qual programarà els nous nivells d'il·luminació per a cada un dels punts de llum i s’ajustarà a les condicions reals del túnel. Els beneficis més importants del sistema són els següents:

  • Reducció de l'excés d'il·luminació i estalvi energètic. El sistema permet reduir l'excés d'il·luminació, amb el seu consegüent estalvi de consum i econòmic;
  • Augment de la vida útil de les lluminàries. El sistema permet una alternança intel·ligent de l'encesa de les lluminàries, espaiant la seva utilització i, d’aquesta manera, continuar augmentant la seva vida útil.
  • Reducció del nombre d'intervencions de manteniment. Aquesta reducció s'aconsegueix mitjançant la monitorització remota de l'estat dels llums i dels paràmetres elèctrics que pot efectuar el sistema, gràcies a l'alternança intel·ligent d'encesa de llums en cas de fallada. El sistema també permet programar les actuacions de manteniment preventiu (neteja i substitució de làmpades) gràcies a les alarmes d'acostament a la fi de la vida útil de les làmpades i, d’aquesta manera, poder planificar eficientment el nombre d'intervencions.
  • Increment de la seguretat. Aquest increment de seguretat es concreta en:
    • Reducció substancial de l'efecte de "forat negre".
    • Assegurament del nivell d'il·luminació necessari en temps real.
    • Minimització del nombre d'intervencions de manteniment. Per tant, més seguretat per al personal de manteniment; minimització del risc d'accidents i disminució del temps de tancament dels carrils en millorar el flux de trànsit i reduir els costos d'operació.
    • Sistema dissenyat segons els estàndards ANSI/IES RP-22-11, CIE 088-2004 i BSI BS 5489-2
  • Adaptabilitat. El sistema TLACS és modular i es pot adaptar a túnels de qualsevol longitud, en túnels amb enllumenat existent o túnels de nou disseny. També es pot adaptar a làmpades de VSAP, LED, fluorescent, etc. Permet utilitzar la xarxa elèctrica per a la comunicació amb els diferents components que formen part del sistema.

 

2017

Durant l’any 2017 s’ha acabat l’obra. El túnels ja compten amb la solució TLACS (Tunnel Lighting Addressable Control System), que optimitza els nivells d’il·luminació de les lluminàries HID  de l’entrada, així com les noves lluminàries LED de l’interior.  La solució té el control individual de les lluminàries HID i el control en grup per a l’atenuació de les lluminàries LED a l’interior. El sistema de control selecciona el nivell adient d’il·luminació tenint en compte les condicions de luminància externes i internes, gestionat pel servidor web del controlador de xarxa, TLACS, amb un implementació particularitzada.

  • El túnel d’Obaga té una llargada de 792 m, 116 lluminàries HID i 125 LED
  • El túnel de Codina té una llargada de 1450 m, 251 lluminàries HID i 205 LED

 

DGIM_Regul_enllumenat_Obaga

   

Imatge

DGIMT_Regul_enllum_tunels


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/16
Acceptat a 01/01/16
Presentat el 01/01/16

Volum Direcció General d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Nova tecnologia d'explotació

Localització

Puntuació document

0

Visites 100
Recomanacions 0