(Created page with "'''Servei''': Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya '''Període''': 01/01/2014 a 31/12/2014 ==Descripció== La comunitat científica té la responsabilitat e...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 601082646 to Nou-article-00857a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 10:07, 15 May 2019
Servei: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Període: 01/01/2014 a 31/12/2014
Descripció
La comunitat científica té la responsabilitat específica de realitzar estudis profunds, crítics i independents relacionats amb el canvi climàtic. Un d'aquests punts d'interès és l'anomenat "segrest de CO2", el qual es defineix segons les Nacions Unides, 2002, com la captura i l'emmagatzematge estable del CO2 emès per tots els sistemes energètics. És un procés que comprèn tres línies principals d'activitat: captura, transport i emmagatzematge. Per a l'emmagatzematge del CO2, l'alternativa que actualment està més acceptada és l'emmagatzematge geològic. Aquest es realitza injectant CO2 en formacions geològiques sedimentàries poroses i permeables i que presentin addicionalment formacions adequades que facin de segell. Els mètodes geofísics tenen un paper clau en els estudis per a la caracterització espacial i temporal d'aquests reservoris geològics de CO2. Concretament, els mètodes electromagnètics emergeixen com a tècniques geofísiques innovadores i molt adequades per a la caracterització i monitoratge de reservoris naturals, ja que responen al contrast de les propietats físiques (conductores en el cas dels aqüífers i resistents en el cas dels hidrocarburs) i són, a més, complementàries als mètodes sísmics.
Observacions
Projecte liderat per la UB (CGL2009-07604), en el que l'ICGC hi col·labora.
Finalitat de l'acció
Es proposa el progrés o avenç en els mètodes electromagnètics per a la caracterització, modelat i monitoratge de reservoris geològics de CO2. S'han treballat aspectes metodològics dels mètodes geofísics i s'han comprovat en dues zones d'assaig preseleccionades com a zones susceptibles d'emmagatzemar el CO2: la conca Basco Cantàbrica i la Depressió Intermèdia o conca d'Almazán.
Novetats que aporta l'acció
Determinar mètodes per a la caracterització espacial i temporal de reservoris geològics.
Fonaments de la novetat
Tècniques geofísiques per a noves aplicacions, principalment mètodes electromagnètics.
Imatges
Instrumentació geofísica utilitzada en el mètode magnetotel·lúric.
Imatge de la realització dels treballs de camp a Hontomin, una de les zones d’estudi del projecte