(Created page with "'''Servei:''' Direcció General de Polítiques Ambientals '''Període''': 01/01/2014 a 31/12/2014 ==Descripció== L'any 2009, en el marc d'un contracte amb la Univers...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 790378822 to DGPA Habitats amenacatsa) |
(No difference)
|
Latest revision as of 07:31, 15 May 2019
Servei: Direcció General de Polítiques Ambientals
Període: 01/01/2014 a 31/12/2014
Descripció
L'any 2009, en el marc d'un contracte amb la Universitat de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat va elaborar l'informe “Avaluació i grau d'amenaça i estat de conservació de diferents tipus d'hàbitats”. Aquest informe, que posteriorment va ser revisat l'any 2012, determina a través de diferents paràmetres botànics i ecològics el grau d'interès de conservació i el grau d'amenaça dels hàbitats de Catalunya. En funció del grau d'amenaça i de l'interès de conservació, els hi fa correspondre un valor de menys a més què, pel grau d'amenaça va de 0 a 4 punts i, en el cas de l'interès de conservació, va de 6 a 20 punts. El resultat d'aquest informe ha permès conèixer quin són els hàbitats que requereixen un major nivell d'atenció per la seva importància com a elements naturals (major interès de conservació) i quins d'ells tenen major probabilitat de patir pertorbacions que posen en perill la seva estructura, composició, equilibri i, en definitiva, la seva pervivència (major grau d'amenaça) L'any 2014, a partir d'aquest llistat d'hàbitats, s'ha realitzat un segon filtre per prioritzar els hàbitats que, a banda de tenir un elevat interès de conservació i més grau d’amenaça, tenen molt poca representació territorial a Catalunya, amb escasses localitzacions -amb menys de 10 localitzacions (polígons) en tota Catalunya- i de superfícies força reduïdes, en alguns casos inferiors a 10 hectàrees. Del resultat d'aquest segon criteri de filtració en resulta la identificació in situ de 19 hàbitats amb més grau d'amenaça i elevat interès de conservació.
Finalitat de l'acció
Frenar la pèrdua de biodiversitat a Catalunya i assegurar la protecció i conservació dels 19 hàbitats amb més grau d'amenaça i elevat interès de conservació identificats.
Novetats que aporta l'acció
Detectar per primera vegada a Catalunya in situ a un nivell d'escala molt detallat i precís l'estat actual de conservació de cada un dels 19 hàbitats amb més grau d'amenaça identificats.
Fonaments de la novetat
Detectar per primera vegada a Catalunya in situ a un nivell d'escala molt detallat i precís l'estat actual de conservació de cada un dels 19 hàbitats amb més grau d'amenaça identificats. Aquesta diagnosi ha de comprendre la descripció acurada dels usos o activitats que poden amenaçar la seva supervivència (pressions i amenaces), i finalment descriure les mesures que s'han de realitzar per garantir la seva conservació.