(Created page with "'''Direcció del projecte/coordinació de l’activitat:''' Oficina Catalana del Canvi Climàtic '''Període''': 01/07/2013 a 30/06/2018 ==Descripció== En el projec...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 882244552 to DGPA LIFE MEDACC-00002a) |
(No difference)
|
Revision as of 07:16, 15 May 2019
Direcció del projecte/coordinació de l’activitat: Oficina Catalana del Canvi Climàtic
Període: 01/07/2013 a 30/06/2018
Descripció
En el projecte MEDACC es posarà en pràctica, de forma experimental, un seguit de mesures d'adaptació en els àmbits de l'agricultura, la gestió forestal i la gestió de l'aigua. Aquestes mesures seran dissenyades i avaluades amb la participació de diferents actors locals. Els resultats esperats del projecte contribuiran a quantificar com l'adaptació pot reduir la vulnerabilitat dels sistemes naturals i de les activitats al canvi climàtic, i quins són els costos econòmics i ambientals associats en l'aplicació o no d'aquestes mesures d'adaptació. El projecte es concretarà en tres conques prou representatives de Catalunya: la Muga, el Ter i el Segre, amb la voluntat que els resultats siguin útils en el disseny d'experiències similars arreu de l'àmbit mediterrani. Les principals accions previstes en el projecte són:
- Diversos actors del territori participaran en diferents fases del projecte, aportant el seu coneixement i experiència.
- Els científics avaluaran els principals impactes del canvi climàtic i les vulnerabilitats territorials de les tres conques.
- En conjunt, s'identificaran aquelles àrees, sistemes i sectors econòmics més sensibles al canvi climàtic.
- Es farà una diagnosi de quines mesures d'adaptació s'han aplicat prèviament a les conques d'estudi i quin efecte han tingut. Es definiran noves mesures d'adaptació i algunes d'elles s'implementaran en proves pilot (agrícola i forestal).
- Es farà un seguiment dels efectes de les proves pilot a les tres conques.
- Es difondran els resultats a diferents xarxes i plataformes.
Observacions
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic és el cap de fila del projecte que té com a socis el CREAF, l’IRTA i l'IPE (Instituto Pirenaico de Ecología).
Finalitat de l'acció
L'objectiu del MEDACC és contribuir en el disseny i desplegament de les estratègies i polítiques d'adaptació que s'estan desenvolupant a nivell regional i nacional a l'àmbit euromediterrani en concret de l'ESCACC 2013-2020 i provar solucions innovadores orientades a adaptar els nostres sistemes agroforestals i urbans als impactes del canvi climàtic en l'àmbit mediterrani.
Novetats que aporta l'acció
La principal innovació és provar in situ mesures d'adaptació en sistemes agroforestals, fer la monitorització i comparar els resultats amb parcel·les sense mesures.
Fonaments de la novetat
Avaluar l'impacte d'un seguit de mesures d'adaptació al canvi climàtic en els àmbits de l'agricultura, boscos i consum d'aigua de forma conjunta per part d'investigadors, responsables polítics i usuaris.
2016
D’entre les accions que s’han dut a terme al llarg del 2016 en destaquem:
- Diferents reunions del projecte d’entre les quals cal assenyalar:
- A començament d’any es va dur a terme la tercera reunió anual de seguiment amb l’empresa contractada per la Comissió Europea per al control i seguiment de la implementació del projecte i els socis de MEDACC. Es van visitar les parcel·les de bosc d’alzina (conca de la Muga) on el projecte preveu el seguiment de les mesures d’adaptació en el sector de la gestió forestal així com aquelles mesures relatives a l’adaptació en el sector de l’agricultura.
- La sisena reunió tècnica a l’octubre, a la seu del CREAF, en què es van treballar els avenços assolits pels socis, especialment en la manera sobre com organitzar i presentar tota la informació que el projecte genera.
- Participació en jornades com ara:
- Jornada d’Aplicacions Gis i Medi Ambient, en la qual s’explicava la gestió de dades espacials en el marc del projecte.
- Jornada Tècnica "Reptes i adaptacions de l’agricultura al canvi global" a Lleida.
- IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua a València.
- XXIV Jornades Científiques: l'aigua, un repte de futur (Fundació Mare Terra Mediterrània).
- Jornada tècnica “Estratègies d’adaptació del sector agroforestal mediterrani al canvi climàtic” a Girona.
- La Jornada de Canvi Climàtic: una realitat i un repte per a la viticultura, que va tenir lloc al mes de maig a Vilafranca del Penedès.
- Diverses visites guiades a les parcel·les experimentals: tres proves pilot al Solsonès, al Pallars Jussà i al Baix Empordà. Com a resultat el Consorci Forestal de Catalunya ha editat un llibre sobre les proves pilot del MEDACC als boscos de pinassa.
Imatges