(Created page with "center|195px|DGPA_CANVIBOSC_2 '''Direcció del projecte/coordinació de l’activitat:'...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 471177364 to DGPA CANVIBOSCa) |
(No difference)
|
Latest revision as of 07:07, 15 May 2019
Direcció del projecte/coordinació de l’activitat: Direcció General de Polítiques Ambientals
Període: 01/01/2013 a 30/06/2013
Descripció:
Elaboració d'un tool box o caixa d'eines que pretén esclarir i sintetitzar quina és la informació científica més recent publicada sobre els impactes observats a les principals espècies arbòries davant de les amenaces més importants que es preveuen en el context del canvi climàtic: la sequera, les plagues i els incendis forestals. S'han escollit les espècies més abundants a Catalunya segons el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya. Són les següents: Alzina, Alzina surera, Faig, Pi blanc, Pinassa, Pi negre, Pi pinyer, Pi roig i Roure. La metodologia emprada consisteix en fer un buidatge el més exhaustiu possible de la bibliografia científica disponible fins a finals del 2012 i o bé mitjans del 2013 (segons cada cas). Per cada espècie s'ha determinat quina és la data de la cerca, ja que el ritme de publicacions d'articles en revistes científiques és vertiginós i hi poden haver novetats contínuament. S'ha dut a terme un procés de digestió de la informació científica i de traducció a un llenguatge no científic i entenedor en la mesura del possible. Aquest treball ha permès identificar els buits d'informació d’aquells punts on, fins la data, no hi ha informació científica disponible.
Observacions:
La font del coneixement analitzada comprèn 528 referències publicades a revistes científiques.
Finalitat de l'acció:
Disposar d'eines que permetin dissenyar polítiques i accions preventives i correctives en la gestió forestal per encarar les amenaces i vulnerabilitats del canvi climàtic.
Novetats que aporta l'acció:
Creació d'unes fitxes per a cada un dels arbres analitzats que recullin tota la informació científica disponible que respon als tres impactes climàtics típics de la Mediterrània de forma entenedora pels diversos actors que hauran d'aplicar les mesures d'adaptació pertinents d'acord amb la informació recollida.
Fonaments de la novetat:
Tool box molt enfocat a l'usuari final que ha d'aplicar les mesures d'adaptació.
Imatge