(Created page with "'''Direcció de projecte:''' Direcció General d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre. ==Altres participants:== <ul><li>ATM Àrea de Girona</li> <li>ATM Àrea de Lleida</...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 954176646 to DGTTAssitencia-a-la-integracio-tarifaria-00002a) |
(No difference)
|
Revision as of 11:36, 14 May 2019
Direcció de projecte: Direcció General d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre.
Altres participants:
- ATM Àrea de Girona
- ATM Àrea de Lleida
- ATM Camp de Tarragona
- Els operadors de ferrocarril, autobusos urbans i interurbans vinculats.
- Altran Consulting and Information Services SA.
Període: abril 2009 - desembre 2015
Objectiu: definir i elaborar les especificacions tècniques dels diferents sistemes i processos tecnològics implicats en el procés d’integració tarifària basat en la targeta intel·ligent sense contacte als consorcis de Transport del Camp de Tarragona, Lleida i Girona, considerant els futurs requeriments per assolir la integració tarifària a tot l’àmbit territorial català.
2009
En particular, durant l’any 2009, s’ha analitzat la venda i la recàrrega amb intermediaris externs (entitats financeres) i les millores en la seguretat del sistema i s’han elaborat les especificacions per a la venda i la recàrrega per Internet.
La progressiva incorporació de nous consorcis, empreses operadores i títols en el procés de desenvolupament de la integració tarifària a Catalunya a l’horitzó 2010, així com la millora en la protecció de dades personals, la seguretat i la lluita contra el frau, han implicat la introducció de canvis en l’estructura de targeta i la necessitat de definir i elaborar protocols i especificacions per a:
- garantir la correcta identificació i codificació de les noves empreses operadores, serveis, línies i parades;
- avaluar la compatibilitat del maquinari de validació i venda embarcat a bord dels vehicles, i
- estandarditzar i homologar productes de diferents fabricants.
A més s’han definit noves especificacions tècniques de venda i recàrrega per Internet, per possibilitar la venda i la recàrrega de títols de transport mitjançant aquest suport, i s’ha dissenyat un pla gradual d’implantació.
D’altra banda, s’han analitzat els requeriments dels sistemes d’informació a la persona usuària (SIU) i dels sistemes d’ajuda a l’explotació (SAE) de les empreses operadores, s’han avaluat les ofertes dels diferents proveïdors i ajudat a implantar-los. Així com també s’han dissenyat les millores del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT), que recull tota la informació de vendes i validacions de títols de transport per calcular la distribució dels ingressos entre les empreses operadores i les possibles compensacions per d’ingressos.
2010
Durant l’any 2010, s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i del sistema de recàrrega (SR).
Definides les especificacions referents al maquinari que han d’adquirir els operadors (màquines de validació), al programari, a l’estructura de la targeta, a les operatives de validació i a les operatives de càrrega, és a dir, definits els requeriments tecnològics mínims i els criteris d’homologació del sistema de validació i venda basat en la targeta sense contacte, s’ha continuat treballant per millorar els procediments d’homologació i incorporar noves funcionalitats al sistema.
a. Laboratori de proves: definició de l’arquitectura i posada en marxa.
Interlocució amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) per a la rèplica de les comunicacions del laboratori mitjançant la VPN i amb els proveïdors per al lliurament i configuració dels equips del laboratori.
b. Execució de proves al laboratori.
Disposar d’aquesta rèplica de l’entorn real ha permès fer proves de canvi de tarifes, de velocitat de descàrrega de fitxers dels proveïdors i dels funcionals de títols i llistes negres.
c. Millora del coneixement i suport als proveïdors.
Interlocució amb els proveïdors per resoldre incidències i dubtes sobre les especificacions, així com per quadrar les dades de tancament mensual
d. Redacció de noves especificacions.
Especificacions de la recàrrega per Internet, de la parametrització de títols, de la T-comerç a Lleida i d’altres títols com la T-família i la T-70/90; protocol de la fabricació de targetes i redacció del tractament de targetes especials dels consorcis; i anàlisi de l’afectació de l’ampliació de zones a l’ATM de Lleida.
2. Consolidació del Centre d’Atenció al Client (CAC)
a. Verificació i control de la sincronització entre els servidors de preproducció del CAC i del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT).
b. Proves al laboratori de la primera versió del protocol de bescanvi, dels canvis de tarifes i de les targetes de “la Caixa”.
c. Anàlisi i redacció de l’estat actual dels CAC i de les especificacions de la web d’informes del CAC.
3. Consolidació del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT)
El SGIT recull tota la informació de vendes i validacions de títols de transport dins de l’àmbit integrat. Això permet als consorcis calcular, tant la distribució dels ingressos corresponents a la venda de títols integrats entre els diferents operadors de transport, com les compensacions per la possible pèrdua d’ingressos que la integració tarifària els hagi suposat. A partir de les funcionalitats disponibles, es continua millorant el sistema per donar resposta a noves necessitats d’informació i per incorporar noves funcionalitats.
a. Revisió d’errors del sistema, informe de valoració i seguiment dels canvis correctius a realitzar en el SGIT mitjançant reunions periòdiques amb el proveïdor.
b. Proves al laboratori dels mòduls de gestió i informes de targetes, d’integritat de dades i del procés de gestió del frau.
c. Proposta de noves funcionalitats i millores de les existents.
D’altra banda, també s’ha redactar el plec d’especificacions tècniques de la recàrrega per Internet i s’ha analitzat i proposat l’estratègia a desenvolupar per implementar un programari de Business intelligence.
2011
Durant l’any 2011, s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i de recàrrega (SR).
a. Laboratori de proves: verificació i control perquè els fitxers dels equips de laboratori envien les dades a l’entorn de preproducció del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT).
b. Definició del protocol de proves regressiu per SVV i aplicació en els canvis de versió del programari de l’equip SVV de qualsevol proveïdor.
c. Integritat de dades. Revisió de la integritat de les dades que arriben dels diferents proveïdors, amb la generació d’informes sobre els aspectes a millorar, el seguiment i la revisió de la implementació dels canvis introduïts per cada proveïdor per millorar la integritat de les seves dades.
d. Redacció de noves especificacions. Especificacions del format de bitllet d’incidència i de millores de l’SVV.
2. Consolidació del Centre d’Atenció al Client (CAC)
a. Proves i validació al laboratori del protocol de bescanvi.
b. Redacció de les especificacions del tractament de les targetes de l’hospital de Santa Maria i de les targetes de la Universitat Rovira i Virgili i realització de les corresponents proves de laboratori.
c. Millores dels informes de caixa.
3. Consolidació del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT).
a. Verificació i control del correcte funcionament del SGIT de preproducció.
b. Proves al laboratori dels mòduls de gestió i informes de targetes, d’integritat de dades i del procés de gestió del frau.
c. Millores dels informes de validacions i expedicions.
D’altra banda, també cal redactar el plec d’especificacions tècniques del servei de hosting del servidor del SGIT i dels servidors del CAC i s’han avaluat les diferents alternatives per implementar un programari de Business intelligence.
2012
Durant l’any 2012 s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i de recàrrega (SR).
a. Laboratori de proves: Aplicació del protocol de proves regressiu per SVV a cada canvi de versió del programari de l’equip SVV de qualsevol proveïdor. Proves concretes: canvi de tarifes 2013; ampliació automàtica de T-12 i tractament d’anys de referència (Masisconvi); tractament de les targetes d’1 K amb TELVENT; i targetes de la URVL.
b. Integritat de dades. S’ha continuat fent la revisió de la integritat de les dades que arriben dels diferents proveïdors (numeració de fitxers, seqüències d’operacions, camps de les targetes reportats, paràmetres, etc.); també s’han redactat informes particulars a cada proveïdor sobre els aspectes a millorar; i el seguiment i revisió de la implementació dels canvis introduïts per millorar la integritat de les seves dades.
c. Redacció de noves especificacions. Especificacions d’inspecció de títols i anàlisi de la viabilitat de la implantació d’un nou sistema tarifari al Camp de Tarragona per al 2013.
2. Consolidació del Centre d’Atenció al Client (CAC)
a. Millores del protocol de bescanvi per a les targetes T-12 i T-Aturat.
b. Anàlisi de les funcionalitats actuals dels CACs i redacció de l’informe corresponent.
c. Millora dels informes de caixa i de la parametrització dels CAC, i redacció de les especificacions del tractament de les targetes per a aturats.
3. Consolidació del sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT).
a. Verificació i control del correcte funcionament del SGIT de preproducció.
b. Proves al laboratori dels mòduls de gestió de targetes, d’integritat de dades i del procés de gestió del frau.
c. Anàlisi i revisió dels càlculs de compensació als operadors, redacció dels informes pertinents i definició de nous informes d’extracció de dades.
D’altra banda, també s’ha redactat el plec d’especificacions tècniques del servei de Hosting del servidor del SGIT i dels servidors del CAC per al 2013; i s’ha fet el seguiment de les consultes que es formulen a la base de dades per definir la configuració d’un programari de Business intelligence.
2013
Durant l’any 2013, s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i de recàrrega (SR)
a. Laboratori de proves.
Aplicació del protocol de proves regressiu a cada canvi de versió del programari de l’equip SVV de qualsevol proveïdor. Proves concretes: canvi de tarifes 2014; llistes negres amb tots els proveïdors; estat de la senyalística en paper i display de tots els proveïdors; viabilitat dels canvis tarifaris a aplicar al Camp de Tarragona i a Girona.
b. Integritat de dades.
S’ha continuat fent la revisió de la integritat de les dades que arriben dels diferents proveïdors (numeració de fitxers, seqüències d’operacions, camps de les targetes reportats, paràmetres, etc.); amb la generació d’informes particulars a cada proveïdor sobre els aspectes a millorar; i el seguiment i revisió de la implementació dels canvis introduïts per millorar la integritat de les seves dades.
c. Redacció de noves especificacions.
Especificacions de les condicions d’ús de les targetes; de la validació per zones; de les millores al CAC al sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT) i a la senyalística; el manual d’inspecció; i l’anàlisi de la viabilitat de la implantació d’un nou sistema tarifari per a 2014 al Camp de Tarragona i a Girona.
2. Increment de la seguretat del sistema i inspecció.
a. Avaluació de les propostes de dos proveïdors (NETPLC i GMV) de terminals d’inspecció i redacció del document de les condicions d’ús de la targeta i l’especificació tècnica dels terminals d’inspecció.
b. Redacció de l’especificació tècnica de la gestió i publicació automàtica de les llistes negres en els vehicles embarcats que està en fase d’implementació.
3. Millores del Centre d’Atenció al Client (CAC)
a. Proves de laboratori sobre les millores implementades i verificació de la resolució d’incidències del protocol de bescanvi.
b. Anàlisi de les funcionalitats actuals dels CAC i redacció de l’informe corresponent.
c. Millora en el procés de personalització de targetes i tractament de perfils i redacció de la primera versió d’especificacions.
4. Senyalística.
Planificació dels canvis de senyalística en el paper de rebut i consulta dels títols de transports per tal de millorar la informació a les persones usuàries i aplicar l’actual normativa de facturació. Aquests canvis impliquen noves versions de SR, SVV, CAC i taquilles d’operadors, així com una nova versió del SGIT.
5. Millores en els processos de tancament de mes.
Redacció i implantació del Protocol de tancament de mes i especificació tècnica de les millores que implica en el SGIT.
D’altra banda, també s’han planificar les tasques relacionades amb la migració del proveïdor de telefonia, s’han realitzat les proves de rendiment del SGIT sobre la nova plataforma proposada per ACENS, que han portat a desestimar la migració, s’ha fet el seguiment de les consultes amb vista a implementar un BI, s’ha redactat el Plec d’especificacions tècniques per a la contractació al 2014 del servei d’allotjament del servidor del SGIT i dels CAC, així com el seguiment de les incidències durant l’any 2013.
2014
Durant l’any 2014 s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i de recàrrega (SR).
a. Incorporació de Renfe com a nou proveïdor de SVV. Integració al Camp de Tarragona i Girona.
b. Laboratori de proves.
Aplicació del protocol de proves regressiu a cada canvi de versió del programari de l’equip SVV de qualsevol proveïdor. Proves concretes: llistes negres amb NETPLC i TELVENT, i dels dos programaris de Renfe per a la integració al Camp de Tarragona i Girona.
c. Integritat de dades.
S’ha continuat fent la revisió de la integritat de les dades que arriben dels diferents proveïdors (numeració de fitxers, seqüències d’operacions, camps de les targetes reportats, paràmetres, etc.), amb la generació d’informes particulars a cada proveïdor sobre els aspectes a millorar, i el seguiment i revisió de la implementació dels canvis introduïts per millorar la integritat de les seves dades.
d. Redacció de noves especificacions.
Redacció del Plec d’especificacions tècniques per a la contractació dels serveis d’allotjament del servidor del SGIT. Elaboració d’especificacions de les condicions d’ús de les targetes i de les millores al sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT), i d’un document de senyalística específic per al CAC.
2. Increment de la seguretat del sistema i inspecció
La gestió i publicació automàtica de les llistes negres en els vehicles embarcats està implementat en tota la flota de Masisconvi a Girona i en producció per als diferents operadors del Camp de Tarragona i Lleida
3. Millores del CAC
Proves de les millores implementades en el procés de personalització i gestió de targetes i del tractament de perfils. Validació de la nova versió i verificació de la resolució d’incidències del protocol de bescanvi.
4. Senyalística
Aplicació de la primera fase dels canvis de senyalística en el paper de rebut i consulta dels títols de transports, per tal de millorar la informació a l’usuari/usuària i detallar els preus i l’IVA segons la normativa vigent. En els tiquets s’hi incloen les dades de les ATM i el desglossament dels imports pagats, i s’aprofita per homogeneïtzar la informació dels tiquets per a tots els proveïdors.
5. Migració de l’operador de telefonia
Reunió amb l’Àrea de Gestió de Serveis TIC del CTTI per planificar la migració, l’anàlisi del mapa de cobertures i la valoració dels costos d’instal·lació pel canvi de les SIM. Proves de funcionament i connectivitat de les noves SIM.
6. Gestió del servei d’allotjament del SGIT
Suport i seguiment del procés i de les incidències de canvi de servidor del SGIT derivades del canvi de proveïdor d’allotjament. Seguiment de l’actualització de les adreces d’enviament de dades i fitxers de tots els proveïdors de SVV, SR i CAC.
7. Altres
Realització de la primera fase de l’estudi per valorar la viabilitat d’implementar al transport públic un sistema d’autovalidació del viatger mitjançant el seu mòbil i sense necessitat d’un equipament especialitzat embarcat al vehicle: requisits per al desenvolupament de l’aplicació.
2015
Durant l’any 2015 s’han desenvolupat les tasques específiques següents:
1. Manteniment i control de proveïdors dels sistemes de venda i validació (SVV) i de recàrrega (SR).
a. Prova de concepte per a l’ús del mòbil com a validadora (AMIDA) utilitzant tecnologia NFC
b. Laboratori de proves:
Aplicació del protocol de proves regressiu a cada canvi de versió del programari de l’equip SVV de qualsevol proveïdor. Proves concretes: de caducitat de targetes amb tots els proveïdors de SVV i SR, i de canvi de tarifes.
c. Integritat de dades
S’ha continuat fent la revisió de la integritat de les dades que arriben dels diferents proveïdors (numeració de fitxers, seqüències d’operacions, camps de les targetes reportats, paràmetres, etc.); amb la generació d’informes particulars a cada proveïdor sobre els aspectes a millorar, i el seguiment i revisió de la implementació dels canvis introduïts per millorar la integritat de les seves dades.
d. Redacció de noves especificacions
Elaboració d’especificacions del tractament de caducitat de les targetes en el SVV i SR; i de les millores en el sistema de gestió de la integració tarifària (SGIT).
2. Millores del CAC
a. Proves de les millores implementades i de les noves versions; verificació de la resolució d’incidències del protocol de bescanvi. Proves de connexió i traspàs de dades CAC-SGIT.
b. Redacció d’especificacions del tractament de caducitat de les targetes en el CAC i de les modificacions en el tractament de títols per a FM/FN per al CAC.
c. Extracció de llistes periòdiques per afegir a les llistes negres totes les targetes bescanviades per pèrdua o sostracció.
3. Millores del SGIT
Durant aquest any s’ha fet un canvi de proveïdor que ha implicat el seguiment i el suport en el procés de transició. D’altra banda, s’ha redactat i implementat el protocol per al tancament mensual; i s’han redactat les especificacions tècniques per a la gestió i publicació automàtica de les llistes negres per al filtratge automàtic d’operacions de proves i per obtenir nous informes. També s’han fet anàlisis sistemàtiques de la recepció de fitxers per comprovar la periodicitat i qualitat dels enviaments dels operadors i s’ha començat a treballar en l’especificació tècnica per automatitzar la consulta i la comparació d’aquests fitxers.
4. Increment de la seguretat del sistema i inspecció
La gestió i publicació automàtica de les llistes negres en els vehicles embarcats està en fase de producció pel que fa als diferents operadors, excepte a TMG de Masisconvi a Girona i Autobusos de Lleida de Telvent.
5. Senyalística
Comprovació de la correcta aplicació dels canvis de senyalística en el paper de rebut i consulta dels títols de transports derivats de la caducitat de les targetes; redacció de noves especificacions de senyalística per SVV i SR.
6. Migració de l’operador de telefonia
Seguiment de la implantació de les SIM pels diferents operadors i resolució de dubtes i incidències en el procés.
7. Altres
Gestió d’incidències i redacció de les especificacions de la web per a la consulta de la data de caducitat de les targetes.