(Created page with "Els Emirats Àrabs Units (EAU) disposen des de gener de 2019 de la planta d’emmagatzemament solar (virtual) més gran del món. I en uns pocs anys podran inaugurar, també,...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 371824607 to Martinez 2019n)
 
(No difference)

Latest revision as of 08:25, 14 May 2019

Els Emirats Àrabs Units (EAU) disposen des de gener de 2019 de la planta d’emmagatzemament solar (virtual) més gran del món. I en uns pocs anys podran inaugurar, també, la planta de concentració solar més potent que ha existit mai.

Abu Dhabi...

El mes de gener de 2019 es va posar en funcionament a la capital dels EAU la planta solar “virtual” més gran del món. Aquesta denominació ve del fet que en realitat l’electricitat generada per les instal·lacions fotovoltaiques s’emmagatzema en bateries ubicades en deu indrets diferents, però gestionades com si es tractés d’una sola planta.

L’actuació, que és responsabilitat del Departament d’Energia dels EAU, suposa una capacitat d’emmagatzematge total de 648 MWh, i una potència de 108 MW. Per posar-ho en perspectiva, la capacitat del sistema implantat als Emirats supera amb escreix la d’altres bateries fotovoltaiques que en el seu dia van batre rècords (com la que va instal·lar al desert d’Austràlia la companyia nord-americana Tesla l’any 2017, que té una capacitat de 129 MWh; seguint amb la comparació entre ambdós sistemes, assenyalarem també que mentre que la instal·lació australiana és de ió de liti, les bateries dels EAU es basen en el sodi-sofre).

La magnitud del nou sistema de bateries dels EAU permetria proporcionar fins a sis hores d’electricitat en cas de fallada total de la xarxa del país. Per a emmagatzematges de tanta durada sembla que les bateries de sodi-sofre són les més eficients, també en termes econòmics, segons la companyia japonesa NGK, que ha dissenyat les bateries inaugurades als Emirats i que al seu torn també havia assolit anteriorment rècords de capacitat i potència (100 MWh i 50 MW, respectivament) en instal·lacions similars al Japó.

També va decantar la balança a favor de les bateries de sodi-sofre el fet que llur temperatura de funcionament és relativament baixa (de l’ordre dels 300°C) mentre que la modalitat de ió de liti requereix refrigeració activa per assolir un rendiment òptim.

 

xarxaemirats

Abu Dhabi: centre de control unificat de les deu noves plantes fotovoltaiques, al mateix emirat


... i Dubai

Una altra actuació que hauria d’ajudar a l’assoliment dels objectius energètics dels EAU es durà a terme a l’emirat de Dubai: en aquest cas, però, es tractarà d’una planta de concentració solar (CSP) que hauria d’entrar en funcionament l’any 2021. Amb una potència prevista, per a 2030, de 700 MW, superarà àmpliament altres instal·lacions d’aquesta mena que existeixen al món actualment, com la de Ouarzazate (al Marroc, que rendeix 150 MW). La primera fase del projecte, però, només preveu generar 200 MW.

La nova CSP és un projecte de l’Autoritat de Dubai per a l’Energia i l’Aigua (DEWA). Segons els seus promotors, la seva alta capacitat permetrà la generació d’electricitat molt barata (s’estima que al voltant de 0,08 dòlars per kWh).

Se n’ha encarregat la construcció a un consorci que aplega la companyia saudita ACWA Power i la xinesa Harbin Electric.

La CSP de Dubai se situarà al parc solar Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ja existent, als afores de la ciutat, i servirà de complement a les instal·lacions fotovoltaiques convencionals que ja hi són presents. Les dues instal·lacions del parc, quan funcionin a ple rendiment, cap a 2030, produiran uns 5.000 MW, segons les estimacions amb què treballa la DEWA: això suposarà una quarta part de l’energia generada al conjunt de l’emirat. Amb tot el parc solar en funcionament es podran reduir les emissions de CO2 dels EAU en 6,5 milions de tones per any.

 

recreemirats

Recreació de la nova CSP de Dubai. Té un cost estimat de 3.300 milions d’euros. La torre cap a la qual apunten els heliòstats farà 260 m d’alçada (© Emirates News Agency)

  La nova CSP de Dubai ajudarà a assolir els objectius que s’ha marcat l’emirat, segons els quals l’any 2050 el 75% de la demanda energètica de Dubai s’haurà de satisfer a partir de fonts renovables. Cal assenyalar que els objectius de l’emirat superen àmpliament els del conjunt dels EAU, que aspiren a obtenir de fonts netes el 60% de l’electricitat l’any 2050.

Les metes que s’han fixat Dubai i els EAU en conjunt, val a dir, no són tan ambicioses com les que s’han marcat altres indrets del món (per exemple, Hawaii vol esdevenir un territori d’emissió zero l’any 2045), però en tot cas són objectius que en general van més enllà que els que s’han proposat d’assolir altres zones de l’Orient Mitjà, península Aràbiga inclosa.

L’actuació es complementarà amb l’atracció i retenció d’activitats de recerca energètica i mediambiental, a través de la construcció d’un centre d’innovació on es desenvoluparan projectes de dessalinització de l’aigua a partir de l’energia solar, d’edificació mitjançant impressió 3D o d’integració de xarxes elèctriques intel·ligents, entre d’altres.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Energia solar als EAU, Emirates 24|7, Gulf News


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Més enllà del Departament, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 73
Recomanacions 0