(Created page with "Els canvis modals en el transport, cap a mobilitats suaus, i l’eventual implantació dels vehicles autònoms poden acabar fent que en un futur calgui reconvertir els garatge...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 927043231 to Martinez 2019a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 08:17, 14 May 2019
Els canvis modals en el transport, cap a mobilitats suaus, i l’eventual implantació dels vehicles autònoms poden acabar fent que en un futur calgui reconvertir els garatges de què actualment disposen molts edificis, especialment als districtes econòmics de les ciutats.
Planificant per al futur
Avançant-se al que potser en el futur serà un fenomen que caldrà afrontar, el gabinet d’arquitectura Gensler dissenya la nova seu de la companyia de televisió a la carta Netflix, a Hollywood, prenent en consideració una possible disminució de la necessitat d’aparcament en el mitjà termini, a causa de la progressiva substitució dels vehicles particulars per modalitats de transport suaus, o de la implantació generalitzada dels vehicles autònoms, per exemple. Concretament, dues de les plantes dedicades a garatge en el nou edifici de Netflix (de tretze plantes) s’han dissenyat de manera que puguin ser fàcilment reconvertides per a usos d’oficina, arribat el cas.
Segons recorda un dels directors executius del gabinet Gensler, el nombre de places d’aparcament als Estats Units (500 milions) supera amb escreix el nombre d’habitants del país (325 milions): és possible que més endavant calgui revitalitzar i reutilitzar tot l’espai immobiliari concedit fins ara als garatges coberts, si l’ús del vehicle privat disminueix al país. Fins i tot en l’actualitat, l’espai destinat a aparcament cobert sol ser infrautilitzat, en certes hores del dia, especialment en els districtes d’activitat econòmica.
Atès l’espai que ocupen els garatges coberts a les ciutats, d’aquí un temps en pot resultar una quantitat considerable de nou espai lliure per a altres usos, i per això és necessari que la reconversió pugui dur-se a terme de la manera més eficient i econòmica possible.
Gensler, de fet, ha aplicat aquesta mena de pràctica en altres edificis ja existents: a tall d’exemple, a Cincinnati (Ohio) hi ha la seu de la companyia 84.51 (d’anàlisi de dades), on les tres plantes dedicades a garatge cobert van ser concebudes considerant-ne una possible reconversió futura, atès que la zona on s’ubica l’edifici és fàcilment accessible prescindint del vehicle privat.
Els espais de la seu de 84.51 ja prefiguren l’aspecte que podrien acabar tenint les plantes de garatge de l’edifici si en un futur es reconvertissin (© Gensler)
Naturalment, els requeriments dels espais per a ús residencial o d’oficines són molt més estrictes que els que s’estableixen per a garatges, per exemple pel que fa a alçades útils, il·luminació, pendents o resistència sísmica: així doncs, correspon al propietari de l’edifici decidir si els costos suplementaris que suposa construir un garatge cobert que sigui fàcilment reconvertible poden veure’s compensats en el futur, per exemple llogant l’espai transformat com a oficines.
Les actuacions de Gensler no són úniques, i la reconversió de garatges per a usos residencials o terciaris és una pràctica relativament freqüent. Però potser sí que és innovador el fet de construir aparcaments coberts pensant ja d’entrada en el seu possible futur, cosa que a la llarga n’abaratirà i n’accelerarà la transformació.
Un altre concepte de Gensler, en aquest cas de modernització de garatges coberts per permetre-hi l’encastament d’unitats residencials destinades a persones en risc d’exclusió social o d’emergència habitacional (© Gensler)
Perquè, val a dir, modernitzar un garatge ja existent i convertir-lo en un espai per a ocupants humans és molt més costós, tot i que en trobem nombrosos exemples: a Wichita (Kansas), de pàrquing a apartaments; a Cincinnati, de pàrquing a hotel; a Londres, de pàrquing a espais per a petites empreses i tallers artístics; o a Chicago, de pàrquing a incubadora d’empreses de la Northwestern University, per esmentar-ne només alguns. En el pla teòric, són interessants conceptes com el de la firma de disseny UltraBarrio (de Houston, Texas), fundada per un llicenciat d’urbanisme del MIT.
El concepte Parked to Place, d’UltraBarrio, on s’examinava la possibilitat de crear garatges que poguessin transformar-se per a altres usos, com ara estacions intermodals. Segons Marcus Martínez, fundador de la firma, ha arribat el moment de repensar l’ADN dels garatges (© UltraBarrio)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Fast Company