(Created page with "<ul><li>Premi Europeu de la Prevenció de Residus</li> <li>Sis candidats per l'ARC</li> <li>Autores</li> </ul> <span id='bloc1'></span> ==Pr...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 944110802 to Sommer Torre 2019a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 08:10, 14 May 2019
Premi Europeu de la Prevenció de Residus
Hi participen les activitats organitzades durant la desena Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre el 17 i el 25 de novembre de 2018. Durant la setmana, 265 entitats van realitzar a Catalunya més de mil activitats sobre prevenció de residus a 37 comarques.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans a la X edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 32 regions i durant la qual es van organitzar 14.371 activitats arreu d’Europa.
Sis candidats per l'ARC
Els candidats presentats per l’Agència de Residus de Catalunya en les diferents categories són:
- En la categoria Administracions, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet (Bages) per la Marató residu zero, una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus que genera la canalla a escola. La campanya ha disposat de la participació de tres centres del municipi i de 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i ha aconseguint una reducció del 33% de la generació de residus d’envasos.
- En la categoria Associacions, la plataforma Aprofitem Aliments amb la Jornada #zerofoodwastebcn, en què es van preparar 1.500 racions gratuïtes cuinades a base d’aliments recuperats en comerços propers i camps espigolats. L’esdeveniment reflexiona sobre el malbaratament d’aliments com a problema econòmic, social i ambiental que afecta a tota la societat. El treball en xarxa entre entitats locals, capacitació d'agents claus al territori, i mobilització de voluntariat social ha aconseguit reduir el malbaratament de 2.445 quilos d’aliments, la sensibilització de més de 1.500 persones i evitar l’emissió de 2092 kg de CO2.
- En Institucions escolars, la Universitat de Vic, amb la campanya “Residus, Comunicació, Cultura i Creativitat”, a través de la qual es van dur a terme tres accions sobre la prevenció de residus: “Llibres Lliures”, per reutilitzar llibres de la biblioteca, la campanya radiofònica amb falques creades per alumnes del grau de Publicitat i Relacions Públiques, i el taller de reciclatge creatiu per crear nous objectes amb l’ús de material en desús de campanyes de la universitat. Gràcies a les accions s’han sensibilitzat 676 persones i s’han reutilitzat 313 llibres.
- L’empresa gironina Resid’ÚS, amb “Escola i comerç, simbiosi anti-residus”, una acció transversal en la qual cooperen tres sectors: l’empresa, l’Escola Eiximenis de Girona i Llagurt, un comerç de venda de iogurt gelat. L’objectiu és aprofitar pots sobrers de vidre de casa recollits pels alumnes, netejats per l'empresa i enviats al comerç local perquè, durant l’EWWR, el comerç va donar l’opció als clients de prendre el iogurt en un pot de vidre reutilitzat per evitar generar envasos d’un sol ús.
- En categoria Ciutadans, el candidat és Joel Escalera, per la tercera edició de l’Ecocursa d’Orientació per l’Ortoll, una cursa amb format únic en què els participants, a banda de buscar balises per l’Espai natural de l’Ortoll, a Vilanova i la Geltrú (Garraf), han hagut d'arribar al punt de control final amb una bossa plena de brossa que recollien durant tota la cursa. Està previst fer una guia de cara a poder replicar la iniciativa en altres llocs del territori. En aquesta edició van participar 240 persones, fonamentalment públic familiar, i van recollir 150 kg de residus.
- Pel que fa a Cooperació entre regions, el Col·legi de Sant Josep de Navàs, per l’EWWR Sustainable Art alphabet creat per cinc escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula per a cada lletra de l’alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides d’acord amb una reflexió col·lectiva. Sobre aquesta base es va crear una frase de defensa i sensibilització i es va elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i els nens de les escoles participants. A Navàs, a més, han treballat l’acció “Envàs, te’n vas” sensibilitzant tots els alumnes.
El veredicte del jurat del Premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Brussel·les a finals de maig. Podeu consultar els vídeos de les activitats catalanes al canal Youtube de l’Agència de Residus de Catalunya.
I, un cop més, com a bressol de projectes, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, enguany, la XI edició, se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2019, amb un dia temàtic centrat en l’Educació i la comunicació en la prevenció de residus. Per a més informació, consulteu: residus.gencat.cat/setmanaprevencio. Aquesta iniciativa se celebra a Catalunya des de l’any 2008, coordinada per l’ARC i patrocinada per la Comissió Europea, i que té com a objectiu promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció els residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any.
Autores
Redactat per: Gisela Sommer i Marga Torre
Per saber-ne més: Gisela Sommer