(Created page with "El port de Brest construeix un moll dedicat exclusivament a les energies marines renovables (EMR). Es preveu que lʼany 2020 pugui començar a obrir les seves instal·lacions...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 866771772 to Martinez 2018aq) |
(No difference)
|
Revision as of 15:07, 13 May 2019
El port de Brest construeix un moll dedicat exclusivament a les energies marines renovables (EMR). Es preveu que lʼany 2020 pugui començar a obrir les seves instal·lacions als industrials del sector interessats a implantar-sʼhi. La inversió duta a terme hauria de contribuir a fer possible que la Bretanya es proveeixi, en un 35%, dʼelectricitat produïda per EMR en lʼhoritzó 2035.
El principal port bretó vol esdevenir líder en EMR
Des de lʼany 2017 sʼestan executant al port de Brest obres de renovació. Lʼactuació, pressupostada en 220 milions dʼeuros (15 dels quals provinents dels FEDER), servirà per fer que el principal port de la Bretanya esdevingui un espai dʼassaig de les energies marines renovables (EMR) amb una capacitat de producció que, en combinació amb altres actuacions dʼEMR a la regió, permetrà que la Bretanya satisfaci més dʼun terç de les seves necessitats elèctriques a partir dʼaquestes fonts. Amb més de 2.700 km de costes exposades als vents i als corrents marins, els actius de la Bretanya per aconseguir aquesta transició energètica són certament importants.
Lʼactuació de Brest consisteix bàsicament en la construcció dʼun pòlder, una avançada de terra ferma dins el mar, i dʼun moll amb prou capacitat portant i espai disponible com per acollir aerogeneradors, elements que solen pesar milers de tones i mesurar més de 100 m dʼalçada, i per a lʼemmagatzemament, lʼacoblament i el transport dels quals els ports convencionals no solen estar preparats.
Els nous espais EMR se situen a lʼextrem oriental del port comercial i sʼhan dissenyat perquè puguin suportar càrregues puntuals de com a mínim 18 t/m2.
El moll de les energies marines renovables i el dic s'acabaran unint per encloure l'espai del futur pòlder (© Virtualys/EESAB)
La primera fase del nou moll per a EMR sʼenllestirà lʼany 2020, i la segona es preveu per al 2024. Un cop acabat, el nou moll farà 300 m de longitud i 100 m dʼamplada, i se situarà de manera adjacent a un espai de 40 ha capaç de satisfer les necessitats de les EMR. Per exemple, la companyia Ailes Marines acoblarà al nou port EMR de Brest la part submergida del futur parc eòlic offshore de Sant Brieg (costa nord de la Bretanya), de seixanta-dos aerogeneradors: aquest projecte, que servirà per satisfer les necessitats elèctriques de 850.000 residents, ocuparà la primera fase del moll EMR fins a 2022.
Cal assenyalar que la implantació de futurs parcs eòlics a la Bretanya serà indispensable per assegurar la viabilitat de la primera fase del projecte de Brest en el mitjà i llarg termini. Sembla malgrat tot que, a més de lʼactuació dʼAiles Marines, el nou EMR ja té assegurada la presència de més projectes de desplegament dʼaquesta mena dʼinfraestructura, com els que es preveuen a lʼilla de Nermouster (departament de Vendea) i a lʼilla de Groe.
Del desenvolupament dʼaltres modalitats dʼEMR, com les que se serveixen dels corrents, de les onades o la mareomotriu, dependrà en part la segona fase del moll EMR de Brest, pressupostada en 50 milions dʼeuros, que suposarà lʼextensió del moll (100 m suplementaris) i la ulterior estabilització de la plataforma guanyada al mar. Una de les empreses interessades a aprofitar aquesta segona fase es la bretona Sabelle, que podria ubicar-hi les tasques de muntatge de cinquanta dels seus generadors a partir dels corrents.
Zones i fases del conjunt del projecte EMR a Brest: moll, dic, pòlder, zones industrials, aparcament de mil cent places i intervencions paisatgístiques associades. Cal assenyalar a més que les obres es destinen també a la navegació comercial, ja que es treballa perquè Brest pugui acollir navilis de 80.000 t (enfront les 60.000 t actuals).
Tot plegat hauria de servir perquè la regió recuperés el terreny que ha perdut en aquesta matèria, en els darrers anys, davant la Normandia (Cherbourg) o el País de la Loira (Saint-Nazaire) (Vegeu per exemple el Butlletí núm. 27).
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Port de Brest, Port de Brest (prospecte EMR)