m (Rdites moved page Draft Garcia 376780523 to Martinez 2018ac)
 
Line 35: Line 35:
 
Redactat per: [mailto:alfonso.martinezjaume@gencat.cat Alfonso Martínez Jaume]
 
Redactat per: [mailto:alfonso.martinezjaume@gencat.cat Alfonso Martínez Jaume]
  
Per saber-ne més: [[Media:Draft_Garcia_376780523-Liste-des-11-laur%C3%A9ats-complet.pdf|Llista dels premiats (ADEME) [PDF]]]
+
Per saber-ne més: [[Media:Liste-des-11-laur% C3% A9ats-complet.pdf|Llista dels premiats (ADEME) [PDF]]]
  
  

Latest revision as of 13:51, 13 May 2019

Onze projectes de recerca i desenvolupament en edificació han estat escollits per l’ADEME en la que és la quarta edició de la convocatòria “edificis responsables, horitzó 2020”. Tots ells rebran suport econòmic de l’organisme esmentat per tirar endavant (més de cent mil euros per a cadascun).

“Vers des bâtiments responsables à l’horizon 2020”

Aquest és el nom de la convocatòria de l’ADEME (Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie), que des de l’any 2013 mobilitza els professionals de la construcció i de les energies, amb l’objectiu primordial duguin a terme projectes de recerca que els permetin trobar sinèrgies en llurs necessitats i que impulsin la utilització de recursos locals per a la construcció o la renovació d’edificis.

Els onze projectes seleccionats en aquesta edició de “Vers des bâtiments...” es caracteritzen pel fet de ser econòmicament viables i ecològicament sostenibles, i també pel fet que persegueixen l’evolució dels treballs de construcció cap a plantejaments exemplars des del punt de vista ambiental, energètic, econòmic i qualitatiu; pretenen a més desenvolupar productes i equipaments d’altes prestacions per a la renovació i la construcció, adaptats a la transició energètica i ecològica; d’altra banda, són projectes que tenen en compte les interfícies dels edificis amb el seu medi circumdant (residus, xarxes, clima, habitants...); i finalment, posen èmfasi en el paper decisiu dels usuaris dels edificis per a la contribució eficaç a la consecució de la transició abans esmentada.

Alguns els projectes han estat escollits per l’optimització que proposen en les tasques de construcció i rehabilitació d’edificis. A tall d’exemple, hi ha Myco-Bat, que vol reduir el risc de desenvolupament de fongs i floridures en els edificis de nova planta mitjançant la modelització dels diversos factors que incideixen en la higrometria a l’interior dels edificis. En la millora dels treballs de construcció també hi ha seleccionada l’actuació Promevent, que busca la unificació dels diferents mètodes de diagnòstic dels sistemes de ventilació mecànica en edificis d’ús terciari.

En matèria d’economia circular ha estat escollir per l’ADEME el projecte Fireelc, consistent en deu proves pilot que s’estan duent a terme en diferents edificis per tal de reaprofitar i reutilitzar elements i materials de construcció.

I també han estat elegits projectes centrats en nous productes i equipaments. A mode d’exemple, hi ha Simlaw Timber, que proposa una metodologia innovadora per assistir en la concepció estructural d’edificis en fusta de diverses plantes; un altre projecte, presentat per la ciutat de Rosny-sur-Bois (departament de Sena-Saint Denis) cerca maneres de generalitzar l’ús de la palla com a material aïllant en edificis d’ús públic –cosa que la ciutat ja va aplicar, l’any 2017, amb la inauguració d’una escola de maternals amb murs estructurals construïts a partir de palla.

Un altre projecte vol portar els plantejaments de l’etiqueta ambiental (encara experimental) Énergie+, Carbone-, centrada en els edificis, a l’escala dels barris, de manera que es puguin concebre districtes d’energia positiva i d’empremta ambiental reduïda, amb costos raonables. Aquesta iniciativa, que també implica l’elaboració de nous indicadors per a la correcta extrapolació de l’etiqueta ambiental E+C- a la nova escala de barri, s’està duent a terme en vuit actuacions pilot de renovació urbana.

Finalment, pel que fa als usuaris dels edificis, podem fer esment de dos projectes: Perf in Mind, que avalua i mesura in situ els usos dels ocupants d’habitatges unifamiliars renovats amb criteris d’edifici de baix consum (factor 4) o d’edifici passiu, a fi d’obtenir un retorn sobre els beneficis reals obtinguts amb la dita renovació; i Panel Elecdom, centrat a recopilar dades fiables, precises i actualitzades anualment sobre el consum real dels electrodomèstics.

Vegeu la llista completa dels projectes seleccionats per l’ADEME, amb els detalls de cadascun, al vincle adjunt.


ademelogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Llista dels premiats (ADEME) [PDF]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/18
Acceptat a 01/09/18
Presentat el 01/09/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 80
Recomanacions 0