(Created page with "center|420px|Catalunya Circular El passat 9 de maig va tenir lloc la presentació...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 138542178 to Gil 2018d) |
(No difference)
|
Latest revision as of 10:09, 13 May 2019
El passat 9 de maig va tenir lloc la presentació pública de l’observatori de l’economia circular de Catalunya, Catalunya Circular, per part de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.
Ja fa uns anys que la Generalitat de Catalunya està treballant per implantar l’economia circular a casa nostra, desenvolupant polítiques facilitadores com l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular, el Programa general de prevenció de i gestió de residus i recursos de Catalunya, l’Estratègia catalana d’ecodisseny i el Pacte nacional per a la indústria.
L’objectiu de Catalunya Circular és convertir Catalunya en un referent sobre aquest tema, fomentant l’abandonament de l’economia lineal (fabricar, comprar, usar i llençar), que ens porta a l’exhauriment dels recursos naturals, a la generació de residus i a la pèrdua de diversitat, en favor d’un nou model productiu basat en l’economia circular. Marta Subirà, ha explicat de la seva banda que empresa i medi ambient han de ser compatibles, i que anant de la ma els projectes empresarials són més competitius.
Catalunya Circular és un projecte transversal de la Generalitat de Catalunya , impulsat pels departaments d’Empresa i Coneixement i Territori i Sostenibilitat i l’adhesió inicialde Foment del Treball, PIMEC,FEPIME Catalunya, CCOO, UGT, signants del Pacte Nacional per a la Indústria, a més de la Patronal catalana Cecot - pimes, microempreses i autònoms, Xarxa de pobles i ciutats cap a la Sostenibilitat, Club EMAS, Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, Gremi d'Àrids de Catalunya, Federació Empresarial Catalana del Sector Químic(FedQuim), Ciment Català - Agrupació de Ciments de Catalunya, Federació Empresarial del Gran Penedès, Fundació Fòrum Ambiental, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, AEI Tèxtil i el Consell General de Cambres de Catalunya.
El director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va explicar que des del Departament de Territori i Sostenibilitat es farà la coordinació de l’observatori i va anunciar també que des del portal web de Catalunya Circular es pretén “donar llum”, informant dels recursos disponibles en aquesta matèria, generant coneixement i fent difusió i seguiment dels casos d’èxit.
Destaquem
Casos d'èxit
Catalunya Circular compta ja amb més d’una vintena d’iniciatives d’economia circular implementades al conjunt del territori. Al final de l’acte, a títol d’exemple, se’n van mostrar tres.
- Una d’elles és ‘Vallès Circular’, una estratègia territorial per incorporar l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental al Vallès Occidental.
- Una altra ha estat ‘Second Chances’, impulsada per l’empresa MANGO, que ofereix la possibilitat de donar una segona oportunitat a la roba i calçat usat. Els clients poden dipositar tèxtils i calçat de qualsevol marca en els contenidors i d'aquesta manera ajudar a tancar el cercle del residu tèxtil promovent una economia circular. Tot el que es recull és processat en el centre de recuperació Koopera , on els tèxtils són classificats per poder reutilitzar-se, convertir-se en matèria primera o reciclar-se per a noves funcions.
- L’última de les bones pràctiques va ser ‘Pesa i pensa’ impulsada per l’empresa de càtering Campos Estela. És un projecte educatiu que pretén sensibilitzar els infants sobre el malbaratament d'aliments als menjadors escolars per recuperar-ne el seu valor, en 6 passos: Separar en recipients i pesar fraccions, registrar les dades en una App, pensar i analitzar les dades, proposar objectius, reaprofitar a través d'entitats socials i administracions, i generar compost per horts escolars i de proximitat.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Cristina Gil
Per saber-ne més: Mireia Cañellas