(Created page with "center|420px|Catalunya Circular El passat 9 de maig va tenir lloc la presentació...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 138542178 to Gil 2018d)
 
(No difference)

Latest revision as of 10:09, 13 May 2019

Catalunya Circular

El passat 9 de maig va tenir lloc la presentació pública de l’observatori de l’economia circular de Catalunya, Catalunya Circular, per part de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

Ja fa uns anys que la Generalitat de Catalunya està treballant per implantar l’economia circular a casa nostra, desenvolupant polítiques facilitadores com l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular, el Programa general de prevenció de i gestió de residus i recursos de Catalunya, l’Estratègia catalana d’ecodisseny i el Pacte nacional per a la indústria.

L’objectiu de Catalunya Circular és convertir Catalunya en un referent sobre aquest tema, fomentant l’abandonament de l’economia lineal (fabricar, comprar, usar i llençar), que ens porta a l’exhauriment dels recursos naturals, a la generació de residus i a la pèrdua de diversitat, en favor d’un nou model productiu basat en l’economia circular. Marta Subirà, ha explicat de la seva banda que empresa i medi ambient han de ser compatibles, i que anant de la ma els projectes empresarials són més competitius.

Catalunya Circular és un projecte transversal de la Generalitat de Catalunya ,  impulsat pels departaments d’Empresa i Coneixement i Territori i Sostenibilitat i l’adhesió inicialde Foment del Treball, PIMEC,FEPIME Catalunya, CCOO, UGT, signants del Pacte Nacional per a la Indústria, a més de la Patronal catalana Cecot - pimes, microempreses i autònoms, Xarxa de pobles i ciutats cap a la Sostenibilitat, Club EMAS, Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, Gremi d'Àrids de Catalunya, Federació Empresarial Catalana del Sector Químic(FedQuim), Ciment Català - Agrupació de Ciments de Catalunya, Federació Empresarial del Gran Penedès, Fundació Fòrum Ambiental, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, AEI Tèxtil i el Consell General de Cambres de Catalunya.

El director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va explicar que des del Departament de Territori i Sostenibilitat es farà la coordinació de l’observatori i va anunciar també que des del portal web de Catalunya Circular es pretén “donar llum”, informant dels recursos disponibles en aquesta matèria, generant coneixement i fent difusió i seguiment dels casos d’èxit.

Destaquem

Portal de Catalunya Circular

Casos d'èxit

Catalunya Circular compta ja amb més d’una vintena d’iniciatives d’economia circular implementades al conjunt del territori. Al final de l’acte, a títol d’exemple, se’n van mostrar tres.

  • Una d’elles és ‘Vallès Circular’, una estratègia territorial per incorporar l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental al Vallès Occidental.
  • Una altra ha estat ‘Second Chances’, impulsada per l’empresa MANGO, que ofereix la possibilitat de donar una segona oportunitat a la roba i calçat usat. Els clients poden dipositar tèxtils i calçat de qualsevol marca en els contenidors i d'aquesta manera ajudar a tancar el cercle del residu tèxtil promovent una economia circular. Tot el que es recull és processat en el centre de recuperació Koopera , on els tèxtils són classificats per poder reutilitzar-se, convertir-se en matèria primera o reciclar-se per a noves funcions.
  • L’última de les bones pràctiques va ser ‘Pesa i pensa’ impulsada per l’empresa de càtering Campos Estela. És un projecte educatiu que pretén sensibilitzar els infants sobre el malbaratament d'aliments als menjadors escolars per recuperar-ne el seu valor, en 6 passos: Separar en recipients i pesar fraccions, registrar les dades en una App, pensar i analitzar les dades, proposar objectius, reaprofitar a través d'entitats socials i administracions, i generar compost per horts escolars i de proximitat.


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Cristina Gil

Per saber-ne més: Mireia Cañellas


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/06/18
Acceptat a 01/06/18
Presentat el 01/06/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Localització

Puntuació document

0

Visites 23
Recomanacions 0