(Created page with "Una nova activitat de conscienciació ambiental, xAire, ajudarà a mesurar la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona. Per fer-ho, comptarà amb la col·laboració d’a...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 718792639 to Martinez 2018l)
 
(No difference)

Latest revision as of 09:28, 13 May 2019

Una nova activitat de conscienciació ambiental, xAire, ajudarà a mesurar la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona. Per fer-ho, comptarà amb la col·laboració d’alumnes d’una vintena de centres escolars (precisament un dels sectors de la població on els efectes de determinats tipus de pol·lució es fan notar més).


Un projecte de ciència col·laborativa i intergeneracional

El diòxid de nitrogen (NO2), originat principalment pels vehicles de motor de combustió, és un dels contaminants més presents a l’aire de les nostres ciutats, on sovint assoleix taxes superiors a les recomanades. Entre les conseqüències que té la presència d’aquest contaminant en la salut dels ciutadans, destaquen les que es produeixen en el desenvolupament dels processos mentals d’atenció i de memòria en la població escolar, tal com demostra, per exemple, aquest informe d’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona).

A fi de fer seguiment d’aquest contaminant, l’espai Estació Ciutat – Clínica de Salut Ambiental (districte de Sant Martí, de Barcelona), de la mà de l’enginyera Natalie Jeremijenko, proposa l’acció xAire: una activitat de ciència col·laborativa, d’ampli abast, intergeneracional i amb un objectiu clar d’educació ambiental i de conscienciació ciutadana.

xAire té el patrocini de l’asseguradora DKV. També hi col·laboren la Mobile Week Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’ISGlobal esmentat abans, entre d’altres.

Aquesta acció de monitoratge de la contaminació ambiental pretén complementar les dades recollides per les estacions de control fixes de què disposa la ciutat (només set), mitjançant la instal·lació de vuit-cents deu sensors que permetran millorar el detall de les dades recopilades. Els nous sensors, del tipus tub de difusió, possibiliten el mesurament mòbil, fiable i senzill dels índexs de NO2.

 

tubdifusio

Així és un tub de difusió per al mesurament de contaminants ambientals

  Naturalment, la instal·lació d’una aital quantitat de tubs de difusió no és una tasca fàcil; d’aquí la necessitat d’implicar la ciutadania en aquesta actuació. I per tal que les noves generacions prenguin consciència dels problemes mediambientals, s’ha optat per fer que el desplegament dels dispositius vagi a càrrec de vint escoles (dinou de la ciutat de Barcelona i una de Girona; vegeu-ne llistat complet més avall). Concretament, s’espera que els alumnes de primària dels centres docents escollits, amb la col·laboració de pares i mestres, puguin dotar de sensors unes 800 ha (aproximadament el 8% de la superfície del terme municipal de Barcelona).

Les activitats de xAire es duran a terme entre el mes de febrer i el d’octubre d’enguany: a mitjan febrer, per exemple, es van fer públics els llocs triats per a la ubicació dels sensors, distribuïts segons districtes i escoles, i es va procedir a instal·lar els dispositius de mesura; també es va presentar el projecte en el marc de la Mobile Week Barcelona. A mitjan març es recolliran els sensors, i a l’abril es faran públics els resultats de les anàlisis. Al maig es presentaran els resultats del projecte al 5.è Congrés de Ciència de Barcelona, i l’octubre es publicarà l’informe final de l’actuació.

[Les escoles que participen a xAire són les següents: per Ciutat Vella, Àngel Baixeras (Gòtic) i Cervantes (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera); per l’Eixample, Joan Miró (Nova Esquerra de l’Eixample) i Fort Pienc (barri homònim); per Sants-Montjuïc, Seat (Marina de Port) i Mossèn Jacint Verdaguer (Poble Sec); per les Corts, Lavínia i Escola Les Corts; per Sarrià-Sant Gervasi, Dolors Monserdà-Santapau (Sarrià); per Gràcia, Pau Casals-Gràcia i Sagrada Família (totes dues al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova); per Horta-Guinardó, Coves d’en Cimany (Carmel) i Àngels Garriga (Font d’en Fargues); per Nou Barris, Calderón (Turó de la Peira) i Timbaler del Bruc (Vilapicina i la Torre Llobeta); per Sant Andreu, El Sagrer (Sagrera) i Can Fabra (Sant Andreu); i per Sant Martí, Els Horts (Verneda i la Pau) i Sant Martí (Poblenou). Hi participa, a més, el Col·legi Doctor Masmitjà de Girona.]


xairelogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Projecte xAire


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/18
Acceptat a 01/03/18
Presentat el 01/03/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Governança

Disseny participatiu

Mecanismes col·laboratius

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Impacte social

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Indicadors ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Educació per a la sostenibilitat

Metodologies per a la incorporació de la sostenibilitat en la pràctica docent

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Localització

Puntuació document

0

Visites 22
Recomanacions 0