(Created page with "<ul><li>RSA</li> <li>Disseny per usuaris/àries vulnerables</li> <li>Autors</li> </ul> <span id='bloc1'></span> ==RSA== La Universitat Poli...")
 
 
(No difference)

Latest revision as of 09:05, 16 April 2019

RSA

La Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb altres administracions i institucions, va organitzar, entre el 2 i el 5 de juny de 2010, el 4t Simposi Internacional de Disseny Geomètric de Carreteres, coordinat pel Transportation Research Board (TRB) dels Estats Units, institució de referència mundial en l’àmbit dels transports. Les edicions anteriors del Simposi havien tingut lloc a Boston (Estats Units) l’any 1995; a Magúncia (Alemanya) l’any 2000; i a Chicago (Estats Units) l’any 2005. Aquest Simposi es va centrar en les novetats en recerca, tant en normativa com en pràctiques innovadores relacionades amb les diferents etapes de l’enginyeria de carreteres, amb remarca de la seguretat viària del disseny.

Simultàniament, i per donar continuïtat al que s’havia celebrat a Washington (Estats Units) el novembre de 2008, es va organitzar el taller “Noves tendències en la modelització de la seguretat viària”, centrat en el futur de la modelització dels accidents de trànsit. S’hi va modelitzar la seguretat viària, incloent-hi les aplicacions de modelització estructural i les mesures alternatives i emfasitzant el comportament de la persona que condueix i la millora de l’avaluació de les intervencions relatives a la seguretat.

José Antonio Hinojosa Cabrera, de la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment, va obrir el Simposi amb una introducció sobre la legislació bàsica que regula la geometria en el disseny de la xarxa de carreteres espanyoles, i va plantejar la necessitat d’estandarditzar els diferents documents bàsics d’aquesta matèria. La resta de ponències es van agrupar en sessions temàtiques:

Aplicació dels models de velocitat

S’hi van presentar experiències, consideracions i propostes d’integració de la seguretat i del factor humà en les línies bàsiques i en les guies de disseny geomètric de carreteres. S’hi va fer, també, una revisió crítica de les polítiques de disseny actuals als Estats Units, Alemanya, Canadà i Austràlia, amb remarca de la manca d’entrenament dels professionals com a causa que la integració no s’apliqui arreu, i amb crides a estendre el concepte, fent ús, per exemple, de l’entorn que es proposa a la figura 1: basat en el Road Safety Audit (RSA), proposa un examen pautat, aplicable en diverses etapes del disseny, de les carreteres, existents o futures, i de projectes de trànsit, dut a terme per un equip qualificat independent.

En aquesta sessió es van presentar sistemes de suport a la gestió de la velocitat, entesa com a base de la política de seguretat viària, que incorporen un seguit de marcadors i d’algorismes que vinculen velocitats segures i límits de velocitat creïbles. N’és un exemple el programari SaCredSpeed, sistema de suport a la presa de decisions per a tot tipus de carreteres.


Safety Humans Factor Fields Integrated

Figura 1. Procediment de control de la seguretat


Disseny per usuaris/àries vulnerables

Amb ponències on es va analitzar la interacció de vianants, ciclistes i automòbils en rotondes multicarril als Estats Units i les seves implicacions en el disseny d'aquestes vies.


Draft Garcia 363379066-4th-International-Symposium-on-dgc noticia 2 imatge 2 B.jpg

Millores en la seguretat en els pas de vianants, abans i després d’un estudi amb tècniques de conflictes de trànsit

Per determinar el nivell de seguretat d’una carretera tradicionalment s’ha vingut fent ús de les estadístiques d’accidents, tot i que en ocasions l’absència de registres fiables i de qualitat n’ha desvirtuat les anàlisis. Per resoldre aquesta mancança, es poden emprar, com a aproximació alternativa, els paràmetres de conflictes de trànsit, que permeten analitzar mostres grans de situacions crítiques dels fluxos en períodes d’observació breus, i alhora identificar i avaluar deficiències operatives i possibles millores.

Explotant l’IHSDM

En una de les ponències es va presentar l’adaptació de l’Interactive Highway Safety Design Model (IHSDM), programari de revisió dels projectes i d’anàlisi de disseny d’autopistes a Espanya. L’adaptació va consistir a introduir-hi paràmetres de disseny de l’estàndard geomètric espanyol. I és que l’IHSDM és una eina flexible, fàcilment ajustable a condicions locals, com ara estàndards de disseny i dades d’accidents. Cal tenir present que les especificacions de disseny de les autopistes espanyoles són similars, mentre que els estàndards nord-americans són més detallats i cobreixen més paràmetres.

Pel que fa al mòdul de predicció de col·lisions (CPM), també s’ha adaptat, amb la incorporació de les dades de col·lisions en autopistes espanyoles, i s’ha aplicat experimentalment en la revisió de seguretat de tres seccions d’autopistes, a Biscaia i a Madrid. El calibratge del mòdul CPM es basa en la informació de la xarxa de carreteres del nord d’Espanya, incloent-hi la topografia, la classificació de les carreteres per intensitat de trànsit i les bases de dades de sinistralitat dels darrers sis anys. Val a dir que el calibratge del CPM amb les dades locals ha millorat considerablement les prediccions subministrades, i que els resultats demostren la utilitat del programari en la verificació del disseny geomètric d’autopistes existents i de projectes de rehabilitació.

L'anàlisi es va completar amb l'aplicació del mòdul de consistència del disseny, que proporciona informació sobre l'assoliment de les expectatives de la persona que condueix.

Avaluant la consistència i la seguretat en 3D

Draft Garcia 363379066-4th-International-Symposium-on-dgc noticia 2 imatge 3 B.jpg

En aquestes sessions es van presentar altres anàlisis i productes per detectar i prevenir problemes que poden afectar la persona que condueix. Per exemple, el programari desenvolupat per la Universitat Politècnica de Madrid per identificar i quantificar el problemes de visió que pot causar a la persona conductora l’enlluernament per llum solar en diferents moments del dia i en diferents períodes de l’any, en funció de la localització i del disseny geomètric de la carretera. El programari s’ha provat en estudis duts a terme a Espanya, en llocs singulars on l’enlluernament pot causar problemes –sortides de túnels, aproximacions a cruïlles, etc.–, i ha permès adoptar contramesures en el disseny de les vies, per exemple en els indrets de la província de Càceres, següents: a la sortida sud dels túnels de Miravete, a l’A-5, o a la nova A-58, entre Trujillo i la capital provincial.

L'esquema de l'valuació de la consistència i la seguretat 3D:


Draft Garcia 363379066-4th-International-Symposium-on-dgc noticia 2 imatge 4 B.jpg


Autors

Redactat per: Marga Torre i Jonatan Calafí

Per saber-ne més : Jonatan Calafí


Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Disseny de vies locals i comarcals

Eficiència constructiva

Localització

Puntuació document

0

Visites 27
Recomanacions 0