(Created page with "ECOWASTE4FOOD "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu In...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 163513830 to Bagaria Torre 2018a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 09:23, 13 May 2019
ECOWASTE4FOOD "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada. El projecte vol fer front a la pèrdua recurrent de fins al 30% de la producció agrícola europea que no es consumeix i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient.
L’Agència de Residus de Catalunya, juntament amb set altres socis europeus, participa en aquest projecte que té com a objectiu identificar bones pràctiques contra el malbaratament alimentari de diferents països europeus i, sobre aquesta base, confeccionar plans d’acció contra el malbaratament alimentari adaptats a la realitat de cadascun dels territoris participants. D’aquesta manera, es pretén aconseguir canvis en les polítiques europees de gestió dels aliments per reduir el seu malbaratament
ECOWASTE4FOOD té dues fases ben diferenciades, la primera, de dos anys de durada (2017-2018), va des de l'aprenentatge interregional fins a la definició d'un pla d'acció regional, intercanviant experiències i aprenent els uns dels altres. La segona fase, de dos anys més (2019-2020), es dedicarà a la implementació dels plans d'acció esmentats en cadascun dels territoris.
ECOWASTE4FOOD constituirà una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels fons europeus de desenvolupament regional que es tractarà el 2019.
Agenda d'activitats del segon semestre del 2017
En el segon semestre de l’any 2017 el projecte ECOWASTE4FOOD va dur a terme un seguit d’activitats d’entre les quals en cal destacar les següents:
- 4-6 de juliol: 3a Reunió del Comitè de Direcció (SC3) i 3r Taller de Treball Interregional de parts interessades (WS3) a Exeter (Regne Unit). En aquesta trobada es van explicar bones pràctiques desenvolupades en els territoris de cada soci. L’ARC va convidar a la regidoria de Benestar Social de Reus per explicar el Programa de gestió alimentària, així com la plataforma “Aprofitem els Aliments”.
- 12 de juliol: 1a Reunió del Comitè Estratègic Català a Barcelona. El Comitè Estratègic es constitueix per:
- Garantir que l’aprenentatge interregional no es quedarà exclusivament en un terreny individual, sinó que també es difondrà entre les organitzacions i les parts interessades.
- Per augmentar les possibilitats d’assolir un canvi polític el 2020, els socis del projecte cerquen actors de la seva regió que tinguin un paper rellevant en les activitats del projecte,
El Comitè Estratègic està format per actors de cadascuna de les regions participants i el seu àmbit és interregional; precisament alguns d’aquests actors seran els que implementin, posteriorment, les mesures d’aquest pla d’accions.
Composició del Comitè Estratègic
En aquesta primera reunió es va presentar el projecte, es va explicar el rol dels membres del Comitè Estratègic, així com la planificació de les activitats del primer del projecte.
- La segona reunió d’aquest Comitè Estratègic va tenir lloc el 19 de desembre a Barcelona. Aquesta reunió es va centrar en fer balanç del primer any del projecte i en explicar la planificació del segon any. Pel que fa al balanç, es van remarcar:
- L’organització de la 1a reunió de socis, el 28 de febrer i l’1 de març de 2017,
- La participació en la 2a reunió de socis i membres en la ciutat de Ferrara, el 19 i 20 d’abril de 2017 amb AECOC i Espigoladors com a membres convidats.
- La participació en la 3a reunió de socis i membres ja esmentada i celebrada a Exeter del 4 al 6 de juliol del 2017.
- Al llarg d’octubre, novembre i desembre van tenir lloc les tres visites creuades previstes: 17-19 d’octubre a Catalunya, 8-10 de novembre a la ciutat de Ferrara (Itàlia) i 5-7 de desembre a la regió de Wielskopolska (Polònia).
En la cross visit de Catalunya es va visitar:
- 17 d’octubre: gestió alimentària de Reus i el sopar “Gastrorecup” al Restaurant Semproniana.
- 18 d’octubre: Banc dels Aliments de Barcelona, al projecte Minves i
- Per acabar el 19 d’octubre amb DISA (Rebost Solidari) a Sant Andreu, Pont Alimentari a l’Hospital Trias i Pujol - Can Ruti i “Pesa i Pensa” de Campos Estela.
En la visita a Poznan (Polònia) els membres convidats van ser la Federació Catalana de Cooperatives Agràries, la DG d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Elena Bagaria i Marga Torre
Per saber-ne més: https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/