(Created page with "L’estructura modular CALTROPe redueix l’impacte de l’elevació del nivell del mar facilitant la plantació de boscos de mangle a les àrees costaneres per tal que facin...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 323170021 to Martinez 2017au)
 
(No difference)

Latest revision as of 08:45, 13 May 2019

L’estructura modular CALTROPe redueix l’impacte de l’elevació del nivell del mar facilitant la plantació de boscos de mangle a les àrees costaneres per tal que facin la funció de dics naturals i evitin la pèrdua de terres baixes i de zones deltaiques, sovint d´ús agrícola i densament poblades, que ja a hores d’ara es constata a molts indrets del món.


D'Hongria a les Maldives

En la concepció del producte, desenvolupat per l’estudi hongarès Szövetség’39, hi va col·laborar personal especialitzat en biologia, en ecologia, en enginyeria agrícola, ambiental i hidràulica, en arquitectura i en disseny industrial.

L’objectiu de CALTROPe era sintetitzar i equilibrar les dinàmiques i forces naturals presents a les terres baixes i les zones deltaiques a fi de poder aprofitar-les, mitjançant elements econòmics i de fàcil implantació, per a la recuperació d’àrees litorals erosionades. Els assajos de la solució adoptada finalment es van dur a terme en un dels països més greument amenaçats per l’elevació del nivell de la mar: les illes Maldives, a l’oceà Índic.

De l’examen acurat de les qualitats biològiques, ecològiques i hidrodinàmiques dels manglars es va desprendre que aquestes formacions de plantes tolerants a la sal actuen com a esculleres naturals enfront de fenòmens mareals, i a més capturen el sediment fluvial que els arriba en el seu sistema d’arrels, prevenint la progressiva desaparició de les terres baixes costaneres.

Davant aquestes constatacions, i amb la finalitat de reemplaçar les terres perdudes a causa del mar fent servir nous materials al·luvials d’origen fluvial, l’equip multidisciplinari esmentat més amunt va desenvolupar una infraestructura modular, fàcilment instal·lable sota la superfície de l’aigua i que té com a objectiu contenir i protegir els plançons de mangle fins que esdevinguin autosuficients i puguin formar el dic de contenció que es pretén.

 

caltropeunitat

La peça bàsica de tota l’actuació (© Szövetség’39)

  Els mòduls CALTROPe s’instal·len en paral·lel a la línia de costa que es vol defensar. El sistema és semipermeable als fluxos. És fàcilment escalable mitjançant l’acoblament dels mòduls que calguin, i se’n pot modificar la disposició sense dificultat excessiva segons sigui l’evolució costanera en cada moment.

Les unitats, fabricades amb una combinació de formigó i materials orgànics de fàcil obtenció als mercats locals als quals s’adreça CALTROPe, tenen una vida prevista d’entre quinze i vint anys, després dels quals es degraden de manera natural i s’integren al sediment que han ajudat a crear. Transcorregut aquest temps, cal assenyalar, les plantes que formen el manglar ja estan prou desenvolupades com per no necessitar aquesta mena de perxell.


caltropeconcepte

El concepte CALTROPe, esquemàticament: instal·lació, sembra, arrelament'(© Szövetség’39)

  Segons els seus responsables, un benefici addicional del sistema CALTROPe consisteix en el fet que els sediments retinguts poden formar terres conreables i habitables, atesa la solidesa i el gruix que poden assolir els al·luvions capturats per l’estructura de mòduls i la seva alta qualitat en termes de nutrients. D’altra banda, diuen, les barreres de mòduls CALTROPe poden esdevenir un hàbitat per a colònies animals (mol·luscs, crustacis...) i afavorir també les indústries pesqueres locals. A més, com s’ha apuntat abans, la població autòctona és l’encarregada de subministrar els materials de construcció per a CALTROPe, de manera que, al marge del benefici econòmic que puguin obtenir, hom la implica en la defensa de la seves terres litorals.

Cal assenyalar per finalitzar que el concepte de CALTROPe, que competia amb més de mig miler d’altres candidats, va merèixer el Premi de la Fondation Jacques Rougerie (dependent de l’Institut de France) en l’edició de 2013, en la categoria “Arquitectura i elevació del nivell del mar”. Us convidem que visiteu la pàgina de la dita fundació per accedir a una amplíssima base de dades sobre intervencions que conjuguen l’arquitectura, l’enginyeria i el disseny amb les finalitats mediambientals de defensa de la mar i de les zones costaneres. Veureu a més que a començament d’aquest desembre ja haurà deliberat el jurat d’aquest guardó, i que el proper mes de gener tindrà lloc el lliurament de premis als projectes guanyadors de la convocatòria de 2017.

 

caltroperecre

Recreació del sistema CALTROPe ja instal·lat (© Szövetség’39)

 

caltropelogo


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: CALTROPe, CALTROPe [vídeo]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/17
Acceptat a 01/12/17
Presentat el 01/12/17

Volum Més enllà del Departament, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures en entorns sensibles

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous actors de la conservació

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Localització

Puntuació document

0

Visites 14
Recomanacions 0