(Created page with "De les drassanes de la constructora naval noruega Kongsberg sortirà, la segona meitat de 2018, el primer navili portacontenidors elèctric i capaç de funcionar en mode de co...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 364343426 to Martinez 2017aa) |
(No difference)
|
Latest revision as of 10:45, 10 May 2019
De les drassanes de la constructora naval noruega Kongsberg sortirà, la segona meitat de 2018, el primer navili portacontenidors elèctric i capaç de funcionar en mode de control remot o totalment autònom.
Contents
Objectiu: alliberar les carreteres de camions
Per encàrrec de la companyia química de producció de fertilitzants Yara, de Noruega, la naval Kongsberg, del mateix país, està construint actualment el Yara Birkeland, que està cridat a ser el primer vaixell portacontenidors totalment elèctric i autònom del món.
L’objectiu d’aquesta nau és proposar una alternativa més sostenible al transport de mercaderies per carretera entre les poblacions industrials i portuàries del sud de Noruega. En aquest sentit, els responsables de Yara estimen que cada dia necessiten un centenar de viatges en camió per moure els seus productes entre la factoria de Porsgrunn i els ports de Brevik, Larvik i Herøya, des dels quals surten les seves mercaderies cap a tot el món. En còmput anual, gràcies al navili Yara Birkeland es podrien evitar quasi quaranta mil trajectes de camió per any a les carreteres noruegues.
El vaixell en principi cobrirà rutes fixes entre els indrets assenyalats més amunt, i de moment no es preveu que treballi per a un altre client que no sigui Yara, ni amb un altre tipus de càrrega.
El vaixell navegarà a un màxim de 12 milles nàutiques de la costa noruega (1 NM = 1.852 m). Les distàncies aproximades entre els ports que comunicarà són: de Herøya a Brevik, 7 NM; i de Brevik a Larvik, 30 NM. Tota l’àrea està coberta pel vessel traffic service (VTS) de l’administració costanera noruega, a Brevik
El nou vaixell de Kongsberg
Els avantatges de transportar mercaderies amb un vaixell totalment elèctric (amb bateries), enfront de fer el mateix amb camions dièsel, són principalment l’eliminació de les emissions de CO2 i de NOx, la reducció del soroll i l’augment de la seguretat a les carreteres. I pel que fa a la total autonomia de què es vol dotar la nau, respon al desig d’incrementar la productivitat i l’eficàcia del transport, ja que podrà funcionar contínuament i cada dia –cosa que també es veu possibilitada pel fet que els processos de càrrega i descàrrega de la mercaderia també seran totalment automatitzats.
El Yara Birkeland té també la vocació de demostrar les possibilitats de la navegació autònoma i elèctrica per tal d’encoratjar l’adopció d’aquestes modalitats per part d’altres constructors navals i operadors de mercaderies
Recreació de l’aspecte general del Yara Birkeland (© Yara/Kongsberg)
Com s’ha assenyalat abans, el vaixell hauria d’abandonar les drassanes durant la segona meitat de 2018, per tal d’estar plenament operatiu l’any 2019. Durant un temps el vaixell portarà tripulació: la navegació pels fiords és relativament segura perquè resta protegida de les tempestes i perquè no hi tenen lloc actes de pirateria (un vaixell així difícilment podria navegar segur per certes zones de l’Índic), però en tot cas cal validar i calibrar els mecanismes d’autonomia de la nau, tant a mar com a port. Si els diferents sistemes de bord (GPS, radar, càmeres, sensors, comunicacions i electrònica) funcionen satisfactòriament, el Yara Birkeland hauria de començar a navegar de manera totalment autònoma l’any 2020, detectant les naus properes i definint les trajectòries necessàries per evitar col·lisions per si sol. Cal assenyalar que la seva ruta serà supervisada en temps real per un operador que podrà assumir el control de la nau de manera remota en cas de necessitat: l’experiència de Kongsberg en aquest camp és molt àmplia ja a hores d’ara, val a dir.
El Yara Birkeland tindrà un cost estimat de 25 milions de dòlars, cosa que triplica el d’un vaixell portacontenidors convencional de mides semblants; però d’altra banda els costos operatius de la nau seran molt més baixos (de tot just el 10% dels habituals), atès que no caldrà pagar combustible ni tripulació, de manera que no es preveu que el cost de construcció quedi sense amortitzar.
Pel que fa a dades concretes (algunes de les quals poden sofrir modificacions), el Yara Birkeland serà un vaixell portacontenidors no gaire gran, de només 120 TEU, de coberta lliure, amb 80 m d’eslora, 15 m de mànega, 12 m d’alçada i 5 m de calat (amb càrrega). La seva velocitat de servei serà de 6 nusos, i la màxima, de 10 nusos (1 kn = 1,852 km/h). El tonatge de pes mort assolirà les 3.200 t. Com s’ha apuntat, la propulsió serà elèctrica, amb un paquet de bateries de 9 MWh, i el moviment de la nau s’aconseguirà amb dos propulsors azimutals i dos de maniobra.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Kongsberg