(Created page with "Fa temps que a les ciutats neerlandeses s’ha aconseguit en canvi modal massiu a la bicicleta en la mobilitat quotidiana. Però aquest vehicle també pateix la congestió vi...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 241326150 to Martinez 2017r) |
(No difference)
|
Latest revision as of 10:22, 10 May 2019
Fa temps que a les ciutats neerlandeses s’ha aconseguit en canvi modal massiu a la bicicleta en la mobilitat quotidiana. Però aquest vehicle també pateix la congestió viària. Per optimitzar-ne els fluxos neix FietsFlo.
Vaca, tortuga, llebre...
El sistema FietsFlo (de l’holandès fiets, “bicicleta”, i de l’anglès flow, “flux”) utilitza icones fàcilment recognoscibles i visibles per ajudar els ciclistes a aconseguir una mobilitat sense detencions, mitjançant l’aprofitament de les ones verdes semafòriques, de manera que el ciclista maximitza la seva eficiència física i guanya temps, atès que no ha d’aturar-se per cedir el pas als cotxes.
FietsFlo funciona des d’abril de 2017 a la ciutat d’Utrecht, on té la seu la companyia que l’ha concebut, anomenada Springlab. La firma pretén fer de l’activitat ciclista quelcom de més divertit, i per aquesta raó les icones escollides per als nous elements de senyalització són bàsicament animals: una vaca, una tortuga i una llebre; hi ha, a més, el signe del polze aixecat.
Atenent els resultats d’enquestes dutes a terme entre ciclistes urbans, que esmentaven com a principal inconvenient en els seus desplaçaments els semàfors en vermell, nombrosos i de llarga durada, Springlab va decidir implantar un sistema que detecta els ciclistes que s’aproximen al semàfor des d’una distància de 120 m i fa que el semàfor actuï en conseqüència, de manera que si es possible donar llum verda als ciclistes hom els la dona, i així poden gaudir d’una seqüència de verds semafòrics més llarga del normal i el flux ciclista es veu optimitzat. Segons Springlab, és la primera vegada, en l’àmbit mundial, que s’implanta un tal sistema dedicat específicament als ciclistes.
Els elements de FietsFlo, d'un cop d'ull: detecció remota de ciclistes; eventual modificació de la fase semafòrica; senyalització icònica per tal que els ciclistes que s'atansen ajustin llur velocitat
Un cop es comprova la possibilitat, o no, de donar verd al flux de ciclistes, se’ls informa fent servir les icones esmentades més amunt: el polze aixecat indica que el ritme dels ciclistes és l’adequat per aprofitar el proper semàfor en verd; la llebre els indica la necessitat d’accelerar si volen aprofitar el verd semafòric; la tortuga és la icona que significa que convé reduir la velocitat per aprofitar el proper canvi a verd del pròxim semàfor; i la vaca que jau a terra vol dir que, facin el que facin, els ciclistes trobaran el semàfor següent vermell, i s’hauran de detenir de totes totes.
De moment hi ha només un pal de senyalització FietsFlo a tot Utrecht, però es preveu que per al juny d’enguany ja n’hi hagi un parell més. Eindhoven i Anvers també es preparen per posar a prova el sistema, i la companyia Springlab té la intenció de dur a terme una campanya de màrqueting d’abast mundial, assegurant que el seu sistema suposa uns costos que estan en línia amb els dels sistemes semafòrics convencionals. Segons l’empresa, a més, els usuaris de FietsFlo estan satisfets amb la tecnologia i diuen trobar-la a faltar en altres cruïlles de la ciutat d’Utrecht.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: FietsFlo