(Created page with "A la localitat de Duppigheim, a Alsàcia, Alstom fabricarà a partir de 2018 Aptis, una experiència de mobilitat urbana 100% elèctrica, a mig camí entre l’autobús i el t...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 856012333 to Martinez 2017n) |
(No difference)
|
Latest revision as of 10:20, 10 May 2019
A la localitat de Duppigheim, a Alsàcia, Alstom fabricarà a partir de 2018 Aptis, una experiència de mobilitat urbana 100% elèctrica, a mig camí entre l’autobús i el tramvia.
Un vehicle d'aspecte híbrid
El prototip d’Aptis va ser revelat al públic el 9 de març de 2017 a Duppigheim (Baix Rin, Alsàcia), localitat on NTL, una filial d’Alstom, produirà aquest nou vehicle. Per a la segona meitat d’enguany es preveuen els assaigs d’Aptis a la regió de París, a càrrec del Syndicat des Transports d’Île-de-France (STIF) i de la Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP). D’aquí un parell d’anys, cap a 2019, podria començar la comercialització dels vehicles Aptis, que es volen subministrar com a part d’una oferta global que inclogui a més les diferents possibilitats de càrrega elèctrica, les actuacions d’infraestructura viària que puguin resultar necessàries per al funcionament d’Aptis, diverses opcions de garantia i el leasing.
(© 'Alstom)
En paraules del fabricant, Aptis constitueix una tipologia de vehicle de transport públic urbà sense equivalent: el seu disseny innovador, basat en el dels tramvies, incorpora plataforma baixa contínua, d’uns 20 m2 de superfície, al llarg dels 12 m de longitud del vehicle, i ofereix vistes a l’exterior de 360⁰ gràcies al generós envidriament, que té un 20% més d’àrea que en un autobús o un tramvia convencional i que inclou una mena de mirador o tribuna a la zona posterior del vehicle. Aptis disposa de dues o tres àmplies portes lliscants que permeten l’accés i la sortida ràpida del passatge.
Però probablement el més notable d’Aptis són les seves quatre rodes direccionals, que li permeten ocupar un 25% menys d’espai en els girs respecte d’un autobús convencional, cosa que en fa un vehicle fàcilment maniobrable fins i tot en els entorns urbans per als quals ha estat concebut, malgrat les seves dimensions –que d’altra banda li permeten transportar fins a un centenar de viatgers–. Les quatre rodes direccionals també fan possible optimitzar l’espai que ocupa el vehicle en les parades, i faciliten el seu estacionament.
(© Alstom)
Aptis és un vehicle totalment elèctric que es pot carregar a les nits en cotxera, i també de manera ràpida en les parades o al final de cada recorregut (val a dir que Alstom no ha ofert encara dades d’autonomia o de prestacions). Per a la càrrega ràpida el vehicle disposa de dos sistemes: el de pantògraf invertit i l’SRS, una tecnologia desenvolupada per la mateixa Alstom, experimentada durant més de deu anys amb bons resultats, i que consisteix en la càrrega ràpida des de terra, en uns vint segons, aprofitant les parades que fa el vehicle en la seva ruta. L’SRS és apte per a tot tipus de vehicles elèctrics, fabricats per Alstom o no, i permet prescindir d’esteses aèries en l'operació de tramvies, troleibusos i autobusos elèctrics.
Segons el fabricant, el vehicle Aptis té una vida útil de fins a vint anys, superior a la dels autobusos convencionals, siguin elèctrics o de combustió. La seva fabricació combina l’àmplia experiència d’NTL pel que fa a la producció de tramvies sobre pneumàtics amb la d’Alstom en allò referent a la mobilitat elèctrica (experiència materialitzada, per exemple, en la gran popularitat de Citadis, els tramvies estrella de la companyia, que són els que funcionen a Barcelona i a moltes altres ciutats d’arreu del món). Cal fer esment del fet que Aptis ha estat concebut per optimitzar el costos: la seva arquitectura es basa en components dels tramvies Alstom àmpliament provats (el xassís, el motor, les portes i el sistema de tracció). D’altra banda, les bateries són de fàcil accés, al sostre del vehicle, i els pneumàtics són convencionals. Tot això redunda en un manteniment senzill i econòmic, amb costos comparables, segons Alstom, als del d’un autobús dièsel convencional.
(© Alstom)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Alstom