(Created page with "<ul><li>Natusfera</li> <li>Les dades ciutadanes pujades a Natusfera nodriran projectes científics</li> <li>Autors</li> </ul> <span id='bloc1...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 491525415 to Torre 2016b)
 
(No difference)

Latest revision as of 13:19, 8 May 2019

Natusfera

L’Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA) considera Natusfera la seva plataforma de referència i proposa traduir-la al màxim nombre de llengües possibles. Des de començament de juny ja és possible descarregar l’app i començar a crear els propis projectes o quaderns de camp virtuals.

Disponible actualment en castellà, gallec, català, euskera i anglès, la seva tecnologia és una adaptació de iNaturalist, una plataforma nord-americana que funciona molt bé entre la comunitat angloparlant i a Mèxic. Natusfera neix per posicionar-se com la plataforma de ciència ciutadana de referència a Europa per estudiar la biodiversitat. El codi de Natusfera és obert i fàcil d’utilitzar ja que no exigeix coneixements tècnics, és a l’abast de qualsevol persona i permet pujar fotos, fins i tot sons dels éssers vius que hom trobi a la naturalesa, identificar-les, ordenar-les i crear llistes o projectes personalitzats, és una plataforma que creixerà segons les necessitats de les persones usuàries.

La plataforma és, al seu torn, una xarxa virtual en la qual totes les persones usuàries estan connectades i s’ajuden unes amb altres a identificar espècies o a emplenar dades de projectes múltiples. Una eina digital molt útil al servei de la societat“, apunta Jesús Muñoz, responsable de la Unitat de Coordinació del Node Nacional d’GBIF Espanya i director del Reial Jardí Botànic-CSIC, emplaçament on es va presentar Natusfera el passat 22 de juny.


Aspecte al mòbil


Les dades ciutadanes pujades a Natusfera nodriran projectes científics

També es pretén que les dades massives generades per les persones usuàries de Natusfera, prèviament validades per experts dins de la comunitat, passin a formar part de les bases de dades connectades a la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF, per les sigles en anglès) i puguin ser consultades a través dels seus portals de dades. D’aquesta manera, es donarà l’oportunitat a petits col·lectius sense molta infraestructura de crear els seus projectes i integrar les dades en plataformes globals.

Natusfera serà la primera plataforma amb eel suport de l’ECSA i s’oferirà a escala europea a tots els col·lectius que vulguin desenvolupar projectes de biodiversitat amb ciutadans i ciutadanes.

Des de la mateixa ECSA s’ha proposat traduir Natusfera al màxim nombre de llengües europees. Per a això, s’utilitzarà la plataforma col·laborativa de traducció Crowdin. En aquest sentit, EU-BON, el gran projecte europeu per crear la xarxa europea d’observació de la biodiversitat, ja ha valorat positivament utilitzar Natusfera com la seva plataforma de ciència ciutadana de referència.

Natusfera és una plataforma finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, l’Obra Social “La Caixa”, el Node Nacional de Biodiversitat a Espanya, GBIF.ES i l’ICM-CSIC. L’administració, coordinació, manteniment i gestió dels continguts es dur a terme a través del CREAF i GBIF.ES.


App


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Albert Naya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Aplicacions de les xarxes socials

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Localització

Puntuació document

0

Visites 84
Recomanacions 0