(Created page with "D’un temps ençà s’està fent habitual la pràctica d’aprofitar el comportament natural dels animals perquè esdevinguin instruments mòbils de vigilància ambiental. E...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 941699361 to Martinez 2016af) |
(No difference)
|
Latest revision as of 12:54, 8 May 2019
D’un temps ençà s’està fent habitual la pràctica d’aprofitar el comportament natural dels animals perquè esdevinguin instruments mòbils de vigilància ambiental. En tenim exemples a Lima i a Londres.
- Lima: denúncia ambiental i conscienciació social amb aus carronyaires
- Londres: mesuraments de contaminants atmosfèrics amb coloms
- Autors
Contents
Lima: denúncia ambiental i conscienciació social amb aus carronyaires
Dins el marc de la col·laboració entre el Ministeri d’Ecologia del Perú i l’Agència Nord-americana per al Desenvolupament Internacional (USAID), el Programa “Gallinazo avisa”, vigent des de desembre de 2015, consisteix a equipar els voltors, abundants en la zona, amb càmeres GoPro i instruments de localització per tal que ajudin a detectar els llocs on s’estiguin produint abocaments il·legals d’escombraries. Gallinazo, val a dir, és la paraula que es fa servir al Perú per designar l’urubú o voltor negre americà (Coragyps atratus).
S’estima que a Lima prop de la cinquena part de les 8.000 t diàries d’escombraries domèstiques generades acaben en abocadors il·legals, a causa de la insuficiència d’abocadors autoritzats (només n’hi ha quatre, per a una metròpoli de nou milions d’habitants). La situació es veu agreujada per una cultura del reciclatge pràcticament inexistent (solament l’1% dels residus reben alguna mena de tractament) i pel dèficit econòmic que generen les escombraries domèstiques, ja que sols el 30% dels habitants paguen alguna mena de taxa per aquest concepte.
Cartografia d’abocaments il·legals localitzats per les aus carronyaires (© Gallinazo avisa)
L’equip de voltors encarregats de la vigilància consta de deu exemplars equipats, com s’ha apuntat, amb càmeres i localitzadors GPS. Els promotors de la iniciativa asseguren que van parar una cura especial a no perjudicar els animals de cap manera durant llur captura i manipulació, l’agost de 2015, i que sempre van comptar amb l’assessorament de veterinaris, biòlegs i falconers.
Arribats a aquest punt, no cal més que deixar que els animals segueixin el seu comportament habitual en la recerca de menjar: de manera natural tard o d’hora acabaran trobant algun abocador il·legal. Les imatges gravades pels voltors s’envien en temps real a la seu del Programa i són cartografiades cada trenta minuts per tal d’elaborar un mapa interactiu consultable en línia. El web també permet als usuaris assenyalar altres zones on s’efectuen abocaments irregulars i compartir la informació a través de les xarxes socials: els promotors de la iniciativa creuen que d’aquesta manera es pot aconseguir un increment gradual en la sensibilització de la ciutadania envers la qüestió dels residus i el seu tractament.
Tampoc cal menystenir una altra derivada del Programa “Gallinazo avisa”: la millora de la percepció que té la població local respecte dels animals carronyaires, amb importantíssimes funcions ecològiques i fins i tot de salut pública.
Tot plegat ha fet que altres ciutats del país, com Arequipa (al sud del Perú) i Huaraz (cap al nord), s’hagin interessat en la iniciativa de Lima i es plantegin la implantació de sistemes de vigilància ambiental similars, que poden fer de l’abundància d’aus carronyaires al país un valuós recurs per a la millora mediambiental.
Londres: mesuraments de contaminants atmosfèrics amb coloms
A mitjan març de 2016 es va envolar a Londres una patrulla aèria de coloms, la Pigeon Air Patrol. La seva missió era mesurar, durant tres dies, els nivells de pol·lució atmosfèrica a la capital britànica. Per fer-ho possible, es va equipar els coloms amb uns petits captadors, de tot just 25 g de pes, a mode de motxilla. Els animals acabaven presentant l’aspecte següent:
(© Pigeon Air Patrol)
La responsable de la campanya és Plume Labs, una empresa parisenca especialitzada en informes de pol·lució mediambiental. L’acció, val a dir, tenia sobretot finalitats de conscienciació, intentant fer visible allò que habitualment roman invisible, en paraules dels seus promotors. Qualsevol que hi estigués interessat podia fer la consulta sobre els nivells de pol·lució d’una zona determinada mitjançant Twitter. Concretament, els coloms van mesurar els nivells d’alguns compostos orgànics volàtils (VOC), d’ozó (O3) i de diòxid de nitrogen (NO2).
D’altra banda, la campanya també pretenia combatre la mala imatge dels coloms, habitualment demonitzats a les ciutats, fent-los aparèixer com valuosos instrument de vigilància ambiental capaços de cobrir àmplies zones per la rapidesa del seu vol, que pot assolir els 110 km/h, a alçades d’entre 30 i 45 m.
El fet que l’acció Pigeon Air Patrol tingués lloc a Londres respon als elevats nivells de contaminació de la ciutat, molt per sobre, durant força dies l’any, dels topalls màxims legals establerts. Cal fer esment, per exemple, del fet que durant tot just la primera setmana de 2016 la ciutat ja va superar el nombre màxim d’episodis horaris permesos (divuit per any) de concentració de NO2 superior a 200 μg. S’estima que aquests nombrosos episodis d’alta concentració de contaminants atmosfèrics són responsables de prop de deu mil defuncions anuals a la capital britànica.
I de fet els mesuraments duts a terme per la patrulla van deixar una cartografia amb abundants zones de pol·lució entre moderada i alta (a Southwark, a tall d’exemple), tot i que hi va haver àrees, com Battersea, on els índexs de contaminants van resultar molt elevats o fins i tot extrems. Consulteu el web si voleu ampliar els detalls amb el mapa interactiu que ofereix.
(© Pigeon Air Patrol)
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: "Gallinazo avisa, tú actúas"