(Created page with "La companyia informàtica participa en un nou projecte de transport col·lectiu: un microbús elèctric anomenat Olli. <ul><li>#bloc1|Imprès en 3D, elèctric, autònom i...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 556923187 to Martinez 2016z) |
(No difference)
|
Latest revision as of 12:51, 8 May 2019
La companyia informàtica participa en un nou projecte de transport col·lectiu: un microbús elèctric anomenat Olli.
Contents
Imprès en 3D, elèctric, autònom i interactiu: Olli
La Internet de les coses (IoT) és cada cop més present al món del transport. Un dels darrers productes que es planteja fer-ne un ús intensiu és Olli, un microbús elèctric fabricat per l’empresa nord-americana Local Motors, especialitzada en el disseny, producció i venda de vehicles impresos en 3D.
Olli té capacitat per transportar dotze persones i es condueix tot sol gràcies a una trentena de sensors repartits pel vehicle. Com s’ha apuntat, el microbús és imprès en 3D: segons Local Motors, es pot imprimir en deu hores i es pot acoblar en tot just una.
La idea de Local Motors és sembrar el territori de microfàbriques per tal que cada ciutat interessada pugui construir-se els vehicles que li calguin. Precisament en aquesta línia d’obertura a la cocreació, Local Motors ha inaugurat recentment un taller a National Harbor (Maryland), on el públic pot participar en el disseny i la impressió de vehicles, així com informar-se sobre les possibilitats de la creació 3D, sostenibilitat o tecnologies de transport autònom, entre d’altres.
A l’espera de l’estrena oficial del vehicle i del servei, Olli recorre, des del passat 16 de juny, carreteres properes a Washington DC, en marxa en blanc de moment, per tal d’assegurar la correcta inserció del microbús en el trànsit viari. Un cop fetes aquestes verificacions, es podria començar a provar Olli amb passatge. Diverses ciutats s’han interessat a disposar de vehicles de prova: Las Vegas, Miami, Berlín o Canberra, per esmentar-ne algunes. Es preveu que aquestes poblacions acolliran els assajos d’Olli a final de 2016.
La intervenció d’IBM en aquest projecte, a través de la seva plataforma d’IoT, anomenada Watson, consisteix a fornir el programari necessari per tal que Olli pugui interactuar amb els passatgers mitjançant la veu. En aquest sentit, el vehicle integra les capacitats de computació avançada d’IBM per tal de millorar l’experiència dels usuaris, que podran discutir amb el vehicle aspectes com el seu funcionament o el perquè de determinades decisions de la conducció autònoma, així com informar-se sobre llocs d’interès de la zona que recorren, o sol·licitar parada.
Olli, d'un cop d'ull
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: IBM, IBM Watson Internet of Things, Local Motors